• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Pornhub: Ανοίγοντας το σεξ στον χώρο της Τέχνης

    • Bloomberg

    Δείγμα της έκθεσης “The Pleasure Principle”


    Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στα καλαίσθητα γυμνά της Τέχνης και την ωμή πορνογραφία θα θολώσει ακόμη περισσότερο αυτό το μήνα στην γκαλερί Maccarone στο Λος Άντζελες εφόσον σε συνεργασία με το Pornhub παρουσιάζει την έκθεση “The Pleasure Principle” (21 Σεπτεμβρίου – 23 Νοεμβρίου).

    Η Μικέλα Μακαρόνε έγινε γνωστή παρουσιάζοντας προβοκατόρικη, ενίοτε δυσνόητη σύγχρονη τέχνη με δημιουργούς όπως ο Μπιάρνε Μέλγααρντ και πιο πρόσφατα ο Τζιμ Κάρεϊ.

    Το Pornhub έχει κοινό τους 120 εκατ. καθημερινούς επισκέπτες του παρακολουθούν διαδικτυακό πορνό.

    “Ωστόσο έχουμε εξαπλωθεί και δραστηριοποιούμαστε σε διάφορα πράγματα για αρκετό καιρό τώρα”, παρατηρεί ο αντιπρόεδρος του Pornhub Κόρεϊ Πράις. Μεταξύ άλλων, το σάιτ που δήλωσε 33.5 δισεκατομμύρια επισκέπτες το 2018, πραγματοποίησε έκθεση στο Μουσείο της σεξουαλικότητας στη Νέα Υόρκη με τοιν τίτλο “STAG:  The Illicit Origins of Pornographic Film”.

    “Θεωρώ ότι έχει σημασία να συμμετέχουμε στον πολιτισμό και να μετακινήσουμε την εταιρεία σε διαφορετικές, ποικίλες κατευθύνσεις”, εξηγεί ο Πράις. ‘Αλλά δεν θέλουμε απλώς να είμαστε σπόνσορες σε τυχαία καλλιτεχνικά γεγονότα. Θέλουμε να έχουμε σχέση με τον διάλογο γύρω από το σεξ και τη σεξουαλικότητα στον χώρο της Τέχνης”.

    Μικέλα Μακαρόνε

    Η εταιρεία επικοινώνησε με την Μακαρόνε και πρότεινε την παρουσίαση έκθεσης που “φωτίζει τον αισθησιασμό και τη σεξουαλικότητα”. Σχεδόν ακαριαία, όπως επισημαίνει, “βρεθήκαμε στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με τις επιδιώξεις μας”.

    Παρουσίαση των γυναικών

    Η λογική γύρω από μία εταιρεία στρίμινγκ πορνογραφικών βίντεο στη διοργάνωση έκθεση δεν χρειάζεται ιδιαίτερες εξηγήσεις.

    Από την πλευρά της γκαλερί ωστόσο, η πράξη αυτή φαντάζει πιο αμφιλεγόμενη: Το συναινετικό σεξ και η πορνογραφία εξ ορισμού σηκώνουν ερωτήματα μισογυνισμού και εκμετάλλευσης.

    Αλλά η Μακαρόνε εξηγεί ότι αυτή η υπέρ του σεξ, υπέρ των γυναικών παρουσίαση παραμένει συνεπής με τον προγραμματισμό της γκαλερί που φιλοξενεί εκθέσεις φεμινιστικές από το 2016 έως και πέρυσι. “Έχω κάτι με όλο αυτό το θέμα γύρω από το καθάρισμα του περιεχομένου. Η Τέχνη κινείται σήμερα από την Αγορά και με ενδιαφέρει να επαναπροσδιορίσω την ιστορία της σεξουαλικότητας, ειδικά της γυναικείας σεξουαλικότητας. Είμαι παθιασμένη με αυτό”.

    Νέο μοντέλο

    Έτσι, η Μακαρόνε και το Pornhub επεξεργάστηκαν μία συμφωνία όπου εκείνη θα επέλεγε τα έως περίπου 50 συνολικά έργα τέχνης -ενώ το Pornhub θα αναλάμβανε απλώς την ανάθεση της παρουσίασης δηλαδή θα πλήρωνε μόνο για την παραγωγή και εγκατάστασή της, με ελάχιστη ανάμειξη.

    “Υπάρχουν δυο καλλιτέχνες για τους οποίους η παραγωγή και εγκατάσταση κοστίζουν ακριβά”, εξηγεί η Μακαρόνε. “Δεν θα μπορούσα να τα βγάλω πέρα μόνη μου”, λέει.

    Τον τελευταίο χρόνο η γκαλερί Maccaroni έχει περιχαρακωθεί και συρρικνωθεί για οικονομικούς λόγους. Έβαλε λουκέτο στο γραφείο της Νέας Υόρκης και μείωσε τους σταθερούς καλλιτέχνες που εκπροσωπεί από είκοσι σε δύο. “Ως γκαλερί, τα οικονομικά μας δυσκολεύουν αυτές τις μέρες”, παρατηρεί. “Πασχίζω στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα να βρω φωνή και λόγο ύπαρξης”.

    Η παρούσα στρατηγική της, όπως σημειώνει, συνίσταται στο “να περάσει σε ένα νέο μοντέλο όπου μία γκαλερί μπορεί να δρα πιο ευέλικτα”.

    Τι πωλείται

    Παρά την επί της ουσίας φιλανθρωπική δωρεά της Pornhub, η Μακαρόνε υπογραμμίζει ότι η έκθεση διατηρεί εμπορικό χαρακτήρα.

    Ορισμένα αντικείμενα έχουν παραχωρηθεί ως δάνεια -όπως οι τέμπερες της Λουίζ Μπουρζουά, μία σειρά εκτυπώσεις της Λίντα Μπένγκλις, μία παλιάς εποχής φωτογραφία της Μπέτι Πέιτζ που δεν πουλιούνται -αλλά πολλά από τα έργα τέχνης φέρουν καρτελάκι με την τιμή τους.

    Λουίζ Μπουρζουά

    Υπάρχουν τα πάντα, από μια παλιά φωτογραφία της pin up Μπάνι Γιέγκερ που κοστίζει 5090 δολάρια έως ένα κολάζ 80,000 δολαρίων της Κάθι Μπούρκχαρτ.

    Μπάνι Γιέγκερ

    Παρουσιάζονται και διαδραστικά έργα όπως το “Sext Me If You Can” της Κάρεν Φίνλεϊ, μία περφόρμανς κατά την οποία οι θεατές επί δέκα λεπτά επιδίδονται στην αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων στην Κάρεν Φίνλεϊ, τα οποία εκείνη εν συνεχεία μετατρέπει σε πίνακες (το έργο παρουσιάστηκε προηγουμένως στο New Museum της Νέας Υόρκης).

    “Ευελπιστώ ότι αυτή η έκθεση θα έχει μεγάλη προσέλευση”, σημειώνει η Μακαρόνε. “Έχω προσπαθήσει πολύ ώστε να εξασφαλίσω ότι θα παρουσιαστούν διαδραστικά έργα, με την παρουσία των καλλιτεχνών”, τονίζει.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο αρνητικής κριτικής, “ειλικρινά δεν με αφορά”.

    “Προσωπικά, πρόκειται για το πιο εμπνευσμένο πράγμα με το οποίο έχω καταπιαστεί εδώ και καιρό”, επισημαίνει. “Επικρατεί ένας συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να συμμορφώνεσαι στον κόσμο της τέχνης -να εκπροσωπείς έναν καλλιτέχνη, να πηγαίνεις στις παγκόσμιες εκθέσεις -αλλά η τέχνη πρέπει να τα έχει όλα”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ