• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποιοι ποντάρουν σε περαιτέρω βύθιση του ευρώ;

    • Bloomberg


    Με την ευρωπαϊκή οικονομία να βαίνει προς ύφεση, η αγορά είναι όλο και πιο σίγουρη ότι η εξίσωση του ευρώ με το δολάριο είναι δεδομένη.

    Από τη Nomura International Plc έως και την HSBC, οι αναλυτές προειδοποιούν τους πελάτες τους να περιμένουν περισσότερες απώλειες.

    Σύμφωνα με σχετικό δείκτη του Bloomberg, οι πιθανότητας να φτάσει το ένα δολάριο το ευρώ μέσα στον επόμενο μήνα έχουν σκαρφαλώσει στο 50% .

    Η εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο κίνδυνος για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινδυνεύουν να βυθίσουν την Ευρωζώνη σε ύφεση, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά, ύστερα από μία δεκαετία.

    Το ευρώ εδώ και δύο ημέρες κινείται σε χαμηλά 20ετίας.

    Ακόμα και στο 0,92  cents

    «Όλα έχουν να κάνουν με τη Ρωσία», ανέφερε ο Kaspar Hense ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management. Ο Hense ανέφερε ότι η BlueBay έχει σορτάρει το ευρώ.

    Αναμένει ότι το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει στα 90 σεντς έναντι του δολαρίου εάν δεν συνεχιστεί η προσφορά πετρελαίου, αν και δεν πρόκειται για τα βασικά σενάρια που εξετάζονται.

    Ο  Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η πλήρης διακοπή των ροών πετρελαίου «δεν μπορεί να αποκλειστεί» ως σενάριο, δεδομένης της «απρόβλεπτης συμπεριφοράς της Ρωσίας».

    Ο Tim Brooks, της εταιρείας Optiver, αναμένει μεγαλύτερη αστάθεια εάν το ευρώ πέσει κάτω του ενός δολαρίου. Οι αναλυτές κινούνται μεταξύ 0,92 και ενός δολαρία για την ισοτιμία του ευρών.

    Ο αναλυτής της Nomura International Plc, Jordan Rochester έγραψε την Τρίτη ότι έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η εκτίμησή του ότι το ευρώ θα διολισθήσει προς το 0,98 έως τον Αύγουστο.

    Το ευρώ «παραμένει ουσιαστικά μη αγοράσιμο αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Kit Juckes, επικεφαλής για τα παγκόσμια νομίσματα στη Societe Generale.

    «Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία μειώνεται, αλλά όχι αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθεί η ύφεση εάν κλείσει ο αγωγός. Εάν συμβεί αυτό, η ισοτιμία το ευρώ έναντι του δολαρίου πιθανότατα θα χάσει άλλο 10% περίπου.”

    Υπάρχουν επίσης πρόσθετες ανησυχίες για τα μεγάλα spreads των ιταλικών ομολόγων, δήλωσε ο Van Luu, επικεφαλής στρατηγικής νομίσματος και σταθερού εισοδήματος της Russell Investments.

    Πάντως αναφέρει, ότι ενώ δεν αποκλείει την ισοτιμία, δεν θα πρότεινε θέση short στο ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιέσεις στα ομόλογα από την υποχώρηση του ευρώ

    Βυθίζεται το ευρώ: Αναλυτές επιμένουν στο σενάριο της εξίσωσης με το δολάριο μέσα στο έτος

     



    ΣΧΟΛΙΑ