• Οικονομία

    Βυθίζεται το ευρώ: Αναλυτές επιμένουν στο σενάριο της εξίσωσης με το δολάριο μέσα στο έτος

    • NewsRoom


    Σχεδόν ομόφωνα οι αναλυτές προειδοποιούσαν τον τελευταίο μήνα για εξίσωση του ευρώ με το δολάριο, με κάποιους να εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει εντός του 2022. Η Wells Fargo, πιο τολμηρή στις προβλέψεις της, το βλέπει εντός του Ιουλίου.

    Με το ευρώ σήμερα να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ 20ετίας, πέφτοντας ακόμα και στο 1,0298 δολάρια, και οι πιο δύσπιστοι πλέον προβλέπουν την εξίσωση. «Είναι απλά θέμα χρόνου», ανέφερε ο Neil Jones, επικεφαλής πωλήσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Mizuho.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, μέχρι τη Δευτέρα η εξίσωση είχε 46% πιθανότητες, ένα ποσοστό που εκτοξεύτηκε μέσα σε λίγες ώρες στο 60%.

    «Είναι δύσκολο να βρούμε να πούμε πολλά θετικά για το ευρώ», ανέφερε ο Dominic Bunning, επικεφαλής του European FX Research στην HSBC και προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δούμε την εξίσωσή του με το δολάριο.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν φαίνεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αναλυτών στο πώς θα χειριστεί την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από 10 χρόνια, παράλληλα με την προστασία της ευρωζώνης από τον κατακερματισμό που θα προκύψει από τις αδύναμες οικονομίες κάποιων κρατών-μελών της.

    «Ακόμη και η πιο επιθετική ΕΚΤ της δεκαετίας δεν μπορεί να υποστηρίξει το ενιαίο νόμισμα», δήλωσε πριν περίπου ένα μήνα ο Viraj Patel, αναλυτής της Vanda Research, προσθέτοντας ότι το ευρώ οδεύει προς την ισοτιμία έναντι του δολαρίου.

    «Η λεκτική παρέμβαση μπορεί να αυξήσει την ενδοημερήσια αστάθεια, αλλά θα έχει μικρή επίδραση στη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε ο Βασίλειος Γκιονάκης, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκής συναλλαγματικής ισοτιμίας στη Citigroup.

    Μείωση των θέσεων long στο δολάριο

    Η επιστροφή της ισχύος του δολαρίου ήρθε νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε», ισχυρίστηκε η Wells Fargo, η οποία παράλληλα δεν άφησε κανένα περιθώριο για το «αν» αλλά για το «πότε» θα έρθει η εξίσωση.

    Βέβαια, ούτε και το δολάριο περνάει την καλύτερή του στιγμή, καθώς σύμφωνα με αναλυτές, ούτε η Fed έχει πείσει για τους χειρισμούς της.

    Έχει πείσει όμως ότι θα είναι πιο επιθετική από άλλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο όσον αφορά τα επιτόκιά τους, ενισχύοντας με αυτόν το τρόπο τη θέση του δολαρίου.

    Σύμφωνα με τη Financial Post, στοιχεία δείχνουν ότι κάποια hedge funds έχουν περιορίσει τη long θέση που είχαν έναντι του δολαρίου σε σχέση με άλλα νομίσματα κατά δύο δισεκατομμύρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Economist 2022: Aμετάβλητη στο 4% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 202

    Τζεντιλόνι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

     



    ΣΧΟΛΙΑ