• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πετρέλαιο: Πάνω από τα 30 δολάρια και πάλι μετά από δύο μήνες

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μέσα σε δύο μήνες, καθώς οι παραγωγοί στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες συνεχίζουν να μειώνουν την παραγωγή τους.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκαν κατά 5,6% περίπου, σημειώνοντας ράλι πριν από τη λήξη τους, ενώ ένα μήνα νωρίτερα οι τιμές είχαν υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά. Ο αριθμός των εγκαταστάσεων γεώτρησης στις ΗΠΑ μειώθηκε για μια ένατη εβδομάδα σε επίπεδα που είχε να βρεθεί για περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ τα αποθέματα στον κεντρικό κόμβο αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα, μειώθηκαν για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η Saudi Aramco δεν παρέδωσε επιπλέον πετρέλαιο σε τρεις Ασιάτες πελάτες που το ζήτησαν, σύμφωνα με τα διυλιστήρια.

    Ο ΟΠΕΚ+ ξεκίνησε περικοπές για να μειώσει κατά 10% την παγκόσμια παραγωγή, στις αρχές του μήνα. Μαζί με την προσωρινή ανάκαμψη της ζήτησης και την κατάρρευση της παραγωγής των ΗΠΑ, είναι δύσκολο να ξαναδούμε την πτώση των τιμών κάτω από το μηδέν -όπως έγινε τον περασμένο μήνα- πριν από τη λήξη των συμβολαίων West Texas Intermediate του Ιουνίου, την Τρίτη. Ο Mohammad Barkindo, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg ότι οι προοπτικές για την αγορά πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2020 είναι πιο θετικές καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει.

    Rigs back at levels before shale surge of last decade

     

    «Η προοπτική είναι αυτή τη στιγμή με τους “ταύρους”, δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil Associates, Stephen Brennock. “Ωστόσο, ενώ η δυναμική της προσφοράς είναι υποστηρικτική, οι προοπτικές ζήτησης εξακολουθούν να σκιάζονται από τους καθοδικούς κινδύνους.”

    Τα συμβόλαια WTI παράδοσης Ιουνίου, που λήγουν την Τρίτη ενισχύθηκαν κατά 5,6% και διαπραγματεύονταν στα 31,07 δολάρια ανά βαρέλι. Αντιστοίχως, η τιμή στα συμβόλαια του Ιουλίου ενισχυόταν κατά 5,1% στο επίπεδο των 31,05 δολαρίων ανά βαρέλι.

    Όσον αφορά το Brent, τα συμβόλαια Ιουλίου σημείωναν άνοδο 4,1%, στα 33,81 δολάρια ανά βαρέλι.

    Το ράλι της τιμής του αργού φέρνει νέο πονοκέφαλο στα διυλιστήρια. Τα περιθώρια στην Ασία ήταν μη κερδοφόρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Oil Analytics, μια υπενθύμιση ότι κάθε έντονο ράλι στο αργό θα πρέπει να ακολουθείτε από την αύξηση της κατανάλωσης των τελικών χρηστών.

    Οι αποστολές πετρελαίου του ΟΠΕΚ + σημείωσαν «εκπληκτική αντιστροφή» τον Μάιο, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Kpler. Οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 6,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ