• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο προστάτης των “ασημικών” της Αυστρίας στο στόχαστρο επιθετικής εξαγοράς


    Το Trust B&C Privatstiftung, σκοπός του οποίου είναι να προστατεύει αυστριακές βιομηχανίες από ξένους επιθετικούς επενδυτές, έγινε το ίδιο στόχος ενός επιθετικού επενδυτή – και μάλιστα όχι ξένου.

    Το ίδρυμα, το οποίο ελέγχει την κατασκευάστρια ινών Lenzing, την αλουμινοβιομηχανία Amag Austria Metall και τη βιομηχανία ελαστικών Semperit, και αναζητά και τέταρτο asset, βρίσκεται στο στόχαστρο απόπειρας επιθετικής εξαγοράς από τον Αυστριακό επενδυτή Michael Tojner, ανέφερε σε δήλωσή του το Σάββατο ο πρόεδρος του B&C, Wolfgang Hofer. Ο ίδιος ανέφερε ότι η UniCredit εμπλέκεται επίσης στην απόπειρα.

    Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε το άδειασμα των εταιρειών μας και την απόσυρση σημαντικών πόρων από τον όμιλο B&C”, ανέφερε ο Hofer στη δήλωσή του. “Ποτέ δεν κυνηγήσαμε γρήγορα και βραχυχρόνια κέρδη. Παραμένουμε πιστοί στην εντολή μας και τις εταιρείες μας και θα συνεχίσουμε αποφασιστικά σε αυτόν τον δρόμο”.

    Η UniCredit και η αυστριακή της θυγατρική Bank Austria αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια. Ο Tojner δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια, όμως δήλωσε στην εφημερίδα Der Standard: “Κοιτάζουμε χιλιάδες πράγματα. Ίσως κοιτάξαμε και το B&C”.

    Η μάχη για το B&C αντηχεί στη μοναδική στο είδος της δομή που ίδρυσε η Bank Austria στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για να αποτρέψει την αδιάκριτη πώληση των βιομηχανικών της περιουσιακών στοιχείων μετά την εξαγορά της από τη γερμανική HypoVereinsbank. Η τότε μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστρίας ίδρυσε την B&C Privatstiftung ως trust και του μεταβίβασε τις συμμετοχές της σε βιομηχανίες, διατηρώντας μόνο το δικαίωμά της σε μερίσματα.

    Αφού η ιταλική UniCredit εξαγόρασε την HypoVereinsbank και την Bank Austria, επιχείρησε να πουλήσει όλα τα μη τραπεζικά assets της, μία προσπάθεια που περιέπλεξε το “ατίθασο” ίδρυμα. Όταν οι άλλοι αγοραστές έμειναν μακριά από τη δομή, η ιταλική τράπεζα εν τέλει πούλησε τα δικαιώματα στα μερίσματα στο ίδιο το trust B&C Privatstiftung το 2008.

    Το B&C αναφέρει ότι πλήρωσε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην UniCredit και η τράπεζα εγκατέλειψε όλα τα μελλοντικά της δικαιώματα στο trust ως αντάλλαγμα. Ωστόσο, τα έγγραφα του trust δείχνουν ακόμα τους μετόχους της HypoVereinsbank (η γερμανική τράπεζα είναι πλήρως στην ιδιοκτησία της UniCredit) ως ωφελουμένους της, σύμφωνα με το μητρώο επιχειρήσεων της Αυστρίας. Αυτός είναι ο δρόμος μέσω του οποίου προχωρά ο Tojner, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Der Standard το Σάββατο.

    Ο Tojner, επενδυτής σε ακίνητα και ιδιοκτήτης των Montana Tech Components και Global Equity Partners, έχει προσφέρει 100 εκατομμύρια ευρώ στην UniCredit για τα δικαιώματα ωφέλειας από το trust, επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ αν το διοικητικό συμβούλιο του trust αντικατασταθεί, και θα μοιραζόταν τα μισά μερίσματα με την UniCredit, σύμφωνα με την Der Standard.

    Αυτό σημαίνει εν τέλει να πουληθούν αυτά τα δικαιώματα για δεύτερη φορά”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το B&C.

    Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η B&C, της οποίας σκοπός είναι “να προωθεί την αυστριακή επιχειρηματικότητα”, επιχειρεί να συμμαχήσει με τη συντηρητική-εθνικιστική κυβέρνηση του καγκελαρίου Sebastian Kurz, η οποία ενισχύει την επιρροή της σε δημόσιες επιχειρήσεις και σχεδιάζει την ίδρυση ενός fund για στρατηγικές επενδύσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Δεν πείστηκε το δικαστήριο από τα επιχειρήματα των Κουτσολιούτσων-Άρση προστασίας από πιστωτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρθρο παρέμβαση Μιχάλη Σάλλα: Όλη η αλήθεια για τις τράπεζες, τις εποπτικές αρχές και την ΤτΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   «Σαφάρι» κατασχέσεων σε κατεθέσεις, ακίνητα, μισθούς και συντάξεις-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο



    ΣΧΟΛΙΑ