Οικονομία

«Σαφάρι» κατασχέσεων σε κατεθέσεις, ακίνητα, μισθούς και συντάξεις-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

  • NewsRoom


«Καταιγίδα» κατασχέσεων σε καταθέσεις, ακίνητα, ενοίκια, μισθούς και συντάξεις, έρχεται το επόμενο διάστημα για τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της Εφορίας.

Αντιμέτωποι με τις επιθετικές κατασχέσεις αναμένεται να βρεθούν πάνω από 600.000 φορολογούμενοι (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) που δεν έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, άνω των 500 ευρώ, για διάστημα άνω των 3 μηνών. Η ΑΑΔΕ βάζει μπροστά το σχέδιο της αναγκαστικής είσπραξης, με αποτέλεσμα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις με χρέη άνω τον 500 ευρώ που δεν έχουν μπει σε ρύθμιση και δεν έχουν πληρώσει για περισσότερο από τρεις μήνες κινδυνεύουν με κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ακινήτων, αλλά και έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι μισθωτές ή οι προμηθευτές του οφειλέτη.

Ισχύει το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις, ενώ για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ η εφορία μπορεί να αφαιρέσει το 50% και για το τμήμα μισθού ή σύνταξης άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στους 3.933.628. Από αυτούς η φορολογική διοίκηση, βάση της νομοθεσίας έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον 1.143.308 φορολογούμενων. Έχουν ληφθεί δηλαδή μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για το 65,6% των φορολογούμενων στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ετοιμάζουν κατασχέσεις εναντίον ακόμη 600.000 φορολογούμενων.

Ωστόσο, μια σειρά από κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα μπορούν να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις ακόμη κι αν πιστώνονται σε λογαριασμούς μη δηλωμένους ως «ακατάσχετους».

Συγκεκριμένα, τα ακατάσχετα είναι:

— Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης,

— Το κοινωνικό μέρισμα,

— Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους,

— Το επίδομα ΟΑΕΔ,

— Το επίδομα θέρμανσης,

— Τη διατροφή ανήλικου τέκνου,

— Τα προνομιακά επιδόματα,

— Την επιδότηση ενοικίου,

— Τα χρήματα από τη λοταρία αποδείξεων,

— Χρήματα που υπάγονται στο ακατάσχετο όριο μισθού ή σύνταξης 1000€

— Το ακατάσχετο όριο τραπεζικού λογαριασμού 1250€.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτόματες κατασχέσεις με διαδικασίες – εξπρές για 1,7 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα 101,7 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τα χρέη προς το Δημόσιο – Πάνω από 1 εκατομμύριο κατασχέσεις


ΣΧΟΛΙΑ