• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου, οι κληρονόμοι και η περιουσία των 17,6 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Joseph Safra


    Ο Joseph Safra έγινε ο πλουσιότερος τραπεζίτης στον κόσμο όταν μετέτρεψε μία τράπεζα της Βραζιλίας σε παγκόσμια αυτοκρατορία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Τώρα, μετά από μια μακρά ασθένεια, έχασε τη μάχη με τη ζωή στα 82 του χρόνια και η περιουσία του περνά στα χέρια της επόμενης γενιάς.

    Ο όμιλος του περιλαμβάνει την Banco Safra SA, την Safra National Bank της Νέας Υόρκης και την J Safra Sarasin της Ελβετίας – εταιρείες με τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει τον εμπορικό ουρανοξύστη Gherkin στο Λονδίνο και το κτίριο στην 660 Madison Avenue στη Νέα Υόρκη, ένα μερίδιο στην εταιρεία εμπορίας μπανάνας Chiquita Brands International και ένα αρχοντικό 130 δωματίων στο Σάο Πάολο.

    Tα τέσσερα παιδιά και η σύζυγος του, θα κληρονομήσουν μια περιουσία που εκτιμάται σε περίπου 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Η διάδοχη κατάσταση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια πανδημία έχει εξαντλήσει τις αγορές και έχει επιταχύνει τις αλλαγές στις παραδοσιακές επιχειρήσεις, όπως οι τράπεζες και τα ακίνητα. Η Βραζιλία έχει πληγεί ιδιαίτερα, καθώς καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων Covid στον κόσμο. Οι Safras – διάσημοι για την προσεκτική προσέγγισή τους στις επιχειρήσεις – πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των start up εταιρειών και των ξένων τραπεζών.

    «Ο ρόλος της Safra στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μικρότερος σήμερα από αυτόν που ήταν κάποτε. Άλλες τράπεζες την ξεπέρασαν”, δήλωσε ο Rafael Schiozer, καθηγητής Οικονομικών στο Fundacao Getulio Vargas. «Η οικογένεια αντιμετωπίζει τώρα προκλήσεις τόσο στον καθορισμό της στρατηγικής για τις επιχειρήσεις της, όσο και ποιος θα έχει τον έλεγχο”.

    Ο Safra «αφήνει μια κληρονομιά που θα μεταφερθεί σε πολλές γενιές», σύμφωνα με δήλωση της Banco Safra, η οποία επισήμανε ότι ο μεγαλοτραπεζίτης πέθανε από φυσικά αίτια.

    Η δυναστεία των Safra έχει τις ρίζες της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όταν χρηματοδοτούσε εμπόρους με καμήλες που συμμετείχαν στα καραβάνια και έχει καταφέρει να ξεπεράσει παγκόσμιες αλλά και οικογενειακές κρίσεις.

    Ο Joseph Safra γεννήθηκε το 1938, στη Βηρυτό του Λιβάνου, σε μια εβραϊκή οικογένεια τραπεζιτών, με ρίζες στο Χαλέπι της Συρίας. Ο πατέρας του, Jacob, μετακόμισε με την οικογένεια του στη Βραζιλία μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και η Banco Safra ιδρύθηκε το 1957. Αυτός και ο αδερφός του Moise διεύθυναν  τις επιχειρήσεις στη Βραζιλία, ενώ ο μεγαλύτερος αδερφός τους, ο Edmond, ακολούθησε τη δική του πορεία και ίδρυσε τις δικές του τράπεζες στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη.

    Ο Edmond, ο οποίος αργότερα πούλησε την επιχείρηση του στην HSBC Holdings Plc, πέθανε το 1999 κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, στο Μονακό.

    Στη Βραζιλία, ο Joseph και ο Moise ανέπτυξαν την τράπεζα η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες της Λατινικής Αμερικής, εξυπηρετώντας τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας και τις πιο εξέχουσες επιχειρήσεις. Η εταιρεία ήταν γνωστή για την ευρωστία της και κατάφερε να επιβιώσει παρά τις αναταραχές που σημειώθηκαν στη χώρα.

    Ο Jacob Safra είχε πει χαρακτηριστικά: «Αν επιλέξετε να ταξιδέψετε στις θάλασσες των τραπεζών, χτίστε την τράπεζά σας όπως θα χτίζατε το σκάφος σας, ισχυρό ώστε να ταξιδεύει με ασφάλεια σε οποιαδήποτε καταιγίδα».

    Ωστόσο, η τράπεζα υπέπεσε και σε λάθη, όπως αυτό του 2009, όταν συνδέθηκε με ένα από τα fund που τροφοδοτούσαν τον Bernie Madoff, τον ενορχηστρωτή του τεράστιου σκανδάλου με την «πυραμίδα» Ponzi ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Joseph και ο Moise χώρισαν στη δεκαετία του 2000, όταν η διαμάχη μεταξύ του οδήγησε τον Joseph στη δημιουργία μίας ανταγωνίστριας τράπεζας, απέναντι από την J Safra της οικογένειάς του, προσεγγίζοντας τους πλούσιους πελάτες. Για να τερματίσει τον πόλεμο, ο Moise πούλησε το μερίδιό που κατείχε στην οικογενειακή επιχείρηση στον Joseph το 2006, έναντι 2,5 δισ. δολαρίων και αποχώρησε.

    Ο Joseph Safra, ο οποίος έπασχε από τη νόσο του parkinson, έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαδοχή του. Τα παιδιά του Jacob, David, Alberto και Esther έλαβαν όλα τα μερίδια του κύριου περιουσιακού στοιχείου της οικογένειας, της Banco Safra, τον περασμένο Δεκέμβριο. Δύο από τους γιους του έχουν ήδη κεντρικούς ρόλους στον όμιλο, με τον Jacob να διευθύνει τις διεθνείς επιχειρήσεις και τον David να αναλαμβάνει τη βραζιλιάνικη εταιρεία.

    Ο μεσαίος γιος του Joseph, Alberto, αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της οικογενειακής τράπεζας το 2019, λόγω «της πρόθεσης του να ασχοληθεί με ένα άλλο project της οικογένειας”, σύμφωνα με ένα σημείωμα που έστειλε η Safra εκείνη την εποχή. Ο Alberto διατήρησε το μερίδιό του στο Grupo J. Safra και δημιούργησε την ASA Investments. Η κόρη του Joseph, Esther, είναι εκπαιδευτικός και δεν ασχολήθηκε ποτέ με την τράπεζα.

    Οι νεότεροι Safra βάζουν ήδη το δικό τους στίγμα στον όμιλο. Η βραζιλιάνικη μονάδα, που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τους πλούσιους πελάτες και τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, άρχισε φέτος να δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική.

    Τον Οκτώβριο ίδρυσε την AgZero, μια ψηφιακή τράπεζα χωρίς υποκαταστήματα, ενώ αναπτύσσει μια πλατφόρμα ψηφιακών επενδύσεων με την επωνυμία SafraInvest. Παράλληλα, η χαμηλού προφίλ τράπεζα, άρχισε να επενδύσει περισσότερα στο μάρκετινγκ.

    Υπάρχουν επίσης κάποιες άλλες αλλαγές που φέρνει η νέα γενιά των Safra. Πέρυσι, ο David καθόταν δίπλα-δίπλα με την υπόλοιπη τραπεζική ελίτ της χώρας, σε γεύμα που διοργάνωσε στο τέλος της χρονιάς η βραζιλιάνικη ομοσπονδία τραπεζών.

    Σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, η Banco Safra εκπροσωπούνταν συνήθως από κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος, όχι μέλος της οικογένειας – καθώς ο Joseph ήταν απίστευτα ντροπαλός με τα μέσα ενημέρωσης, σπάνια έδινε συνεντεύξεις και απέφευγε τις δημόσιες εκδηλώσεις.

    Η παρουσία του David θεωρήθηκε ως επίδειξη ισχύος μέσα στην εταιρεία. «Η Safra ήταν πάντα μια παραδοσιακή τράπεζα, αλλά το να είσαι παραδοσιακή δεν σημαίνει ότι δεν εξελίσσεται», δήλωσε ο Schiozer, καθηγητής Οικονομικών στο Fundacao Getulio Vargas.

    «Αυτό που διαφοροποιεί την Safra είναι ότι θεωρείται ασφαλής, κανείς δεν φοβάται να κάνει επιχειρήσεις με αυτήν”.

    Η ανατρεπτική ιστορία του άστεγου που έγινε CEO μίας εταιρείας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

    Αποζημιώσεις 488 εκατ. δολαρίων για τα θύματα του Bernard Madoff

    Ο γιος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, τα «χαμένα» 50 εκατ. δολάρια και η μεγαλύτερη υπόθεση διαζυγίου της Βρετανίας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ