• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αποζημιώσεις 488 εκατ. δολαρίων για τα θύματα του Bernard Madoff

    • Bloomberg
    Ο Μπέρνι Μάντοφ

    O Μπέρνι Μέιντοφ έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε τη μεγαλύτερη πυραμιδική απάτη στη Wall Street.


    Χιλιάδες θύματα της “πυραμίδας” Ponzi των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Bernard Madoff θα λάβουν σύντομα επιταγές συνολικού ύψους 488 εκατομμυρίων δολαρίων από ένα ταμείο που ιδρύθηκε πριν από χρόνια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μέσω διακανονισμών που πραγματοποιήθηκαν με μερικούς από τους παλαιότερους πελάτες του και την τράπεζά του, JPMorgan Chase & Co.

    Η τελευταία διανομή αποζημιώσεων από το Madoff Victim Fund θα αφορά περίπου 37.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τις συνολικές πληρωμές σε σχεδόν 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση τελικά θα πληρώσει και τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια στο ταμείο, ανέφεραν οι ΗΠΑ.

    “Αυτό το γραφείο συνεχίζει τις προσπάθειές απονομής δικαιοσύνης στα θύματα του μεγαλύτερου σχήματος Ponzi της ιστορίας”, ανέφερε ο δικηγόρος του Μανχάταν, Audrey Strauss. Η πληρωμή «είναι ένα εξαιρετικό επίπεδο αποζημίωσης για το σχήμα Ponzi – αλλά η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει ακόμη».

    Το κρατικό fund λειτουργεί ξεχωριστά από τη διαδικασία αποπληρωμής που εποπτεύεται από τον διαχειριστή, Irving Picard, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο πτώχευσης στο Μανχάταν. Με τον δικαστικό του αγώνα εναντίον πελατών που επωφελήθηκαν από την απάτη, έχει μέχρι στιγμής ανακτήσει περισσότερα από 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη επιστραφεί σε θύματα. Άλλα 191 εκατομμύρια δολάρια από το fund του θα διατεθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

    Οι επενδυτές του Madoff έχασαν αρχικά κεφάλαια περίπου 20 δισ. δολαρίων και περισσότερα από 40 δισ. δολάρια εικονικά κέρδη, όταν η πάλαι ποτέ διακεκριμένη χρηματιστηριακή του εταιρεία κατέρρευσε το 2008. Ο ίδιος  εκτίει ποινή φυλάκισης 150 ετών στη Βόρεια Καρολίνα αφού ομολόγησε ένοχος για την απάτη.

    Θύματα του Bernie Madoff κατηγορούν το Λουξεμβούργο για αδράνεια και ανικανότητα

    Ανοίγει ο δρόμος για την ανάκτηση εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα διαφυγόντα κεφάλαια του Μέιντοφ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ