• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG παγκοσμίως στοχεύει σε αύξηση της παραγωγής κατά 64% έως το 2027

    • Bloomberg


    Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα κατά σχεδόν 2/3, αφού κατασκευάσει επιπλέον εγκαταστάσεις παραγωγής για να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

    Tο Κατάρ θα επεκτείνει τη δυναμικότητά του στο LNG σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027, χάρη στο αέριο που θα αντλήσει από ένα τμήμα του μεγαλύτερου κοιτάσματος του πλανήτη που εντοπίστηκε πρόσφατα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Saad Sherida Al Kaabi κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Ντόχα. Το Κατάρ μπορεί σήμερα να παράγει 77 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως και αναμένει να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα σε 110 εκατομμύρια τόνους έως το 2024.

    Tο κοίτασμα North Field του Κατάρ εκτείνεται στην ξηρά στην περιοχή γύρω από τη βιομηχανική πόλη Ras Laffan, δήλωσε τη Δευτέρα ο Al Kaabi. “Μελέτες και δοκιμές επιβεβαίωσαν την ικανότητα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων αερίου από αυτόν τον νέο τομέα”, ανέφερε.

    Το σχέδιο του Κατάρ για αύξηση κατά 64% της χωρητικότητας του LNG είναι πιθανό να εντείνει την παγκόσμια υπεραφθονία στα καύσιμα. Το κράτος επιδιώκει να ισχυροποιηθεί λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από άλλες χώρες παραγωγής αερίου όπως η Αυστραλία και οι Η.Π.Α. που έχουν επιταχύνει την παραγωγή υπονομεύοντας την ιστορική κυριαρχία του Κατάρ στην αγορά. Η Αυστραλία έχει εξάγει φέτος περίπου 70 εκατομμύρια τόνους LNG, έναντι 71,9 εκατομμυρίων του Κατάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg.

    Two-Horse Race

     

    Το North Field κατέχει περισσότερα από 1.760 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και η κρατική επιχείρηση Qatar Petroleum θα ξεκινήσει αμέσως τις εργασίες για δύο επιπλέον μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου συνολικής δυναμικότητας 16 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, δήλωσε ο Al Kaabi. Το Κατάρ θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 6,7 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως έως το 2027, δήλωσε ο Al Kaabi, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος και CEO της Qatar Petroleum.

    Η χώρα επιθυμεί επίσης να επενδύσει σε εγκαταστάσεις LNG στις χώρες εισαγωγής, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου και της Ιταλίας, δήλωσε ο Al Kaabi. Η QP είναι εταίρος στον τερματικό σταθμό LNG της Αδριατικής, κοντά στη Βενετία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ