• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Κινέζος επενδυτής που έβγαλε απόδοση 785% από μία μόνο μετοχή αγοράζει τώρα τράπεζες


    Μετά από χρόνια που στοιχημάτιζε αποκλειστικά στην Kweichow Moutai, ο Dong Baozhen διαφοροποιείται.

    Το βασικό fund του διαχειριστή κεφαλαίων έχει απόδοση 785% από την ίδρυσή του το 2010. Ξεπέρασε κατά πολύ το κέρδος 14% του Shanghai Composite Index, κατέχοντας μόνο μία μετοχή, μένοντας πιστός στην Moutai καθώς γινόταν η πιο πολύτιμη επιχείρηση απόσταξης στον κόσμο. Όμως ο Dong, εταίρος της Beijing Lingtongshengtai Asset Management, θεωρεί υπερβολικά οποιαδήποτε τιμή άνω των 700 γιουάν (102 δολάρια). Η Moutai υποχωρούσε κατά 0,2% στα 966,01 γιουάν στις 1:01 μ.μ. στη Σαγκάη.

    Ο Dong, ο οποίος αναγνωρίζει ότι η Moutai ήταν μία περίπτωση που συμβαίνει «μια φορά στα χίλια χρόνια» γι’ αυτόν, άρχισε να εγκαταλείπει μερικές από αυτές τις μετοχές για κινεζικές εμπορικές τράπεζες το 2018 και πρόσφατα πρόσθεσε μόχλευση. Το fund του εμφανίσει κέρδος 54% φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Shenzhen PaiPaiWang Investment & Management Co., η οποία παρακολουθεί ιδιωτικά funds όπως αυτό του Dong.

    «Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Dong, αναφερόμενος στις χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζών. Αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές μέγεθος του fund του. «Τα χρήματα είναι εκεί, αλλά η αγορά δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε σε μια σημαντική ανάκαμψη των χρηματοοικονομικών μεγεθών των τραπεζών κατά το πρώτο τρίμηνο».

    Ο Dong δήλωσε ότι προτιμά τις εμπορικές τράπεζες επειδή βλέπει ενδείξεις ότι τα ποσοστά των κόκκινων δανείων αρχίζουν να πέφτουν. Επικαλέστηκε επίσης τη βελτίωση της κερδοφορίας του τομέα, καθώς και τη διψήφια αύξηση των εσόδων από τις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες των τραπεζών ως λόγους αισιοδοξίας. Οι μετοχές των οκτώ εισηγμένων εμπορικών τραπεζών διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο σε περίπου 6,6 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη τους για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Bloomberg.

    Ο Dong δήλωσε ότι αποφεύγει τους τέσσερις μεγάλους κρατικούς δανειστές επειδή δεν είναι ασταθείς και δε συμπαθεί τις μικρότερες τράπεζες επειδή δεν διαθέτουν τους πόρους για να αντέξουν τους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι επενδυτές υπέστησαν σοκ τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση κατέλαβε τον έλεγχο της τοπικής τράπεζας Baoshang Bank, μια απόφαση που ανέβασε τα χρηματοπιστωτικά κόστη σε όλες τις κεφαλαιαγορές της χώρας.

    Όσο για τη Moutai, ο Dong λέει ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσει. Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται σε 28 φορές τα κέρδη του τρέχοντος έτους, τα οποία είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018, και με μια αποτίμηση που ορισμένοι επενδυτές μπορεί να βλέπουν ως ενδείξεις ότι η μετοχή γίνεται ακριβή.

    Ένας κίνδυνος για τις εμπορικές τράπεζες είναι αν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας. Και οποιεσδήποτε μειώσεις επιτοκίων για να ενισχυθεί την ανάπτυξη επίσης καθιστούν λιγότερο κερδοφόρο το δανεισμό, συμπιέζοντας τα περιθώρια.

    «Οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες της Κίνας είναι σε θέση πολύ παρόμοια με τους οινοπνευματοποιούς πριν από έξι ή επτά χρόνια», είπε. «Μπορεί να πείτε ότι είμαι τρελός, αλλά οι άνθρωποι είπαν το ίδιο όταν ήμουν bullish στο Moutai».



    ΣΧΟΛΙΑ