• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ακριβότερη μετοχή της Ευρώπης ωφελείται από τις επιθετικές συμφωνίες


    Ο συνδυασμός δύο βιομηχανιών με κακή απόδοση συνήθως δεν τις καθιστά καλύτερες. Ωστόσο, αυτό είναι που στηρίζει την πιο ακριβή μετοχή της Ευρώπης.

    Η ισπανική Cellnex Telecom έχει καταστεί η μετοχή με τη μεγαλύτερη αξία στον περιφερειακό δείκτη, λειτουργώντας ως «σπιτονοικοκύρης» της προβληματικής βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών. Αν και η ακίνητη περιουσία και οι τηλεπικοινωνίες είναι μεταξύ των χειρότερων του δείκτη Stoxx 600 φέτος σε επιδόσεις, η Cellnex έχει εκτοξευθεί μετά από την απόκτηση πύργων από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που θέλουν να μετατρέψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ρευστό, βοηθώντας τους να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους στο δίκτυο.

    “Βρίσκονται σε ένα πολύ καλό σημείο”, δήλωσε ο Neil Campling, αναλυτής της Mirabaud, τηλεφωνικά. “Η μόνη ανησυχία αυτή τη στιγμή για μένα είναι ότι η μετοχή έχει ενισχυθεί πάρα πολύ σε πολύ, πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”.

    Το μοντέλο της εταιρείας πύργων είναι αρκετά νέο στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η American Tower και η Crown Castle International άρχισαν να αγοράζουν τηλεπικοινωνιακούς πύργους στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Από την αρχική δημόσια προσφορά της το 2015, η Cellnex κυριάρχησε στο σχετικά ελεύθερο πεδίο με επιθετικές συμφωνίες, δαπανώντας 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ μόλις τον περασμένο μήνα για περισσότερους από 10.000 πύργους στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελβετία.

    Η εταιρεία αναμένεται να συνεχίσει τις αγορές της – ανακοίνωσε την Τρίτη την έκδοση 850 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο εννέα ετών για να χρηματοδοτήσει νέες αγορές. Η εταιρεία έχει αυξήσει τον αριθμό των σημείων τηλεπικοινωνιακών υποδομών στο χαρτοφυλάκιό της κατά έξι φορές σε περίπου 45.000 τα τελευταία 4,5 έτη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την κατασκευή των οποίων έχει συμφωνίες με τους πελάτες.

    Η Cellnex έχει ενισχυθεί πάνω από 60% κατά το πρώτο εξάμηνο, φέρνοντας τον εκτιμώμενο λόγο τιμής προς κέρδη για φέτος στο εντυπωσιακό 131, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Αυτό ξεπερνά εταιρείες υψηλής ανάπτυξης όπως το ολλανδικό προϊόν πληρωμών Adyen NA, ή ο κατασκευαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών CD Projekt, που πρόκειται να δημοσιεύσει τον πιο πολυαναμενόμενο τίτλο του. Η Cellnex αρνήθηκε να σχολιάσει την αποτίμηση.

    Αν και η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων της Cellnex είναι πολύ πιο αργή από άλλα κορυφαία ονόματα, οι 12 αναλυτές της έρευνας εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή σχεδόν θα διπλασιάζονται από το 2019 έως το 2021. Οι μετοχές πύργων εμφανίστηκαν στο ραντάρ των επενδυτών χάρη στις σταθερές ταμειακές τους ροές και την καλή ορατότητα: η μικρότερη ιταλική εταιρεία Inwit διανύει επίσης μια καλή χρονιά με κέρδη 44% μέχρι στιγμής. Οι συμβάσεις πύργων συνήθως υπογράφονται για μια δεκαετία ή δύο.

    “Υπάρχει ένα premium που καταβάλλεται για επιχειρήσεις που προσφέρουν ορατότητα”, δήλωσε ο Guy Peddy, αναλυτής της Macquarie, μέσω τηλεφώνου. “Η Cellnex είναι ο μόνος ξεκάθαρος, ευρωπαϊκός, ελεύθερος από θέματα ιδιοκτησίας φορέας που επικεντρώνεται στους πύργους”.

    Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Cellnex είναι η οικογένεια Benetton της Ιταλίας, η οποία κατέχει περίπου το 30% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της εταιρείας επενδύσεων Edizione. Η οικογένεια λέγεται ότι υποστηρίζει τον πρώην επικεφαλής της Telecom Italia Franco Bernabe, για να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Marco Patuano, ανέφερε το Bloomberg τη Δευτέρα, επικαλούμενο ανθρώπους εξοικειωμένους με το θέμα.

    Κατά τη διάρκεια της θεαματικής πορείας του δεύτερου τριμήνου, οι μετοχές της Cellnex διαπραγματεύθηκαν ως επί το πλείστον πάνω από τη μέση τιμή-στόχο, αφήνοντας τους αναλυτές να τρέχουν να την προλάβουν. Η απόσταση έγινε μεγαλύτερη από ποτέ αυτήν την εβδομάδα στα 3 ευρώ και σήμερα υποδηλώνει τιμή μετοχής χαμηλότερη κατά 7%, σύμφωνα με 27 εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg.

    Στην Ευρώπη, το μερίδιο της τηλεπικοινωνιακής υποδομής που κατέχουν οι ανεξάρτητες εταιρίες πύργων είναι χαμηλό σε σύγκριση με άλλες περιοχές, σύμφωνα με έκθεση του Απριλίου που πραγματοποίησαν η εταιρεία λογιστικής και συμβούλων EY και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ασύρματων Υποδομών (EWIA). Το μερίδιο των ανεξάρτητων επιχειρήσεων πύργων ήταν μόλις 17% το 2017, σε σύγκριση με το 67% στη Βόρεια Αμερική και το 42% στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική. Οι πάροχοι θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν 28 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν το ποσοστό αυτή αυξανόταν στο 50%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της έκθεσης.

    Αγώνας δρόμου

    Ένας κίνδυνος για την εκστρατεία της Cellnex για πύργους σε όλη την Ευρώπη είναι ο ανταγωνισμός για τα περιουσιακά στοιχεία. Η αναδυόμενη αγορά των πύργων στην περιοχή δεν είναι «μια κούρσα με ένα άλογο», προειδοποίησαν οι αναλυτές της Kempen σε σημείωμα τον περασμένο μήνα, αναφέροντας ότι αν η Cellnex χάσει συμφωνίες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απογοήτευση των επενδυτών. Το 2016, η American Towers συνεργάστηκε με το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PGGM Fondsenbeheer, νικώντας την Cellnex για να αποσπάσουν τους γαλλικούς τηλεφωνικούς πύργους της Antin Infrastructure Partners.

    Αν και η American Towers έχει επικεντρωθεί περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές, υπάρχει η πιθανότητα μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών όπως η KKR & Co. να συμμετάσχει στο πάρτι, δήλωσε σε σημείωμα την Τρίτη ο Giles Thorne, και αύξησε την τιμή-στόχο κατά περισσότερο από 50%.

    “Ο μόνος υποψήφιος που έχει τα περιουσιακά στοιχεία και το βεληνεκές θεωρητικά για να μιμηθεί την πορεία της Cellnex σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η KKR”, δήλωσε ο Thorne. “Οι ενέργειές της δείχνουν ότι δεν πιστεύει στις περιφερειακές συνέργειες για διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Αυτό μπορεί όμως να αλλάξει”.

    Επιπλέον, ορισμένοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι βλέπουν την ποιότητα του δικτύου ως σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και διστάζουν να πάραδώσουν τον έλεγχο των κορυφαίων τοποθεσιών τους. Ο Tim Hoettges, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom – η οποία δεν είναι πελάτης της Cellnex – έχει μιλήσει για “χρυσές τοποθεσίες” ως μια κατηγορία διαφοροποιημένων τοποθεσιών υποδομής δικτύου που η εταιρεία δεν θα ήταν διατεθειμένη να μοιραστεί.

    Ωστόσο, οι εταιρείες πύργων είναι σε θέση να επωφεληθούν από συγκεκριμένους οδηγούς της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης κατανάλωσης δεδομένων, δήλωσε τηλεφωνικά ο Josh Sambrook-Smith, αναλυτής θεματικών μετοχών της Sarasin & Partners.

    “Υπάρχουν όλες οι άλλες εξαιρετικά συναρπαστικές, μακροπρόθεσμες τάσεις”, δήλωσε ο Sambrook-Smith. “Αυτός είναι ένας σχετικά ασφαλής τρόπος να ελιχθείς”.



    ΣΧΟΛΙΑ