• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο γιος Ρώσου δισεκατομμυριούχου που νοικιάζει ένα ταπεινό διαμέρισμα με 500 δολάρια το μήνα

    • Bloomberg


    Δεν θα μαντεύατε ότι ο Alexander Fridman είναι το παιδί του 11ου πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας. Νοικιάζει ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στις παρυφές της Μόσχας για 500 δολάρια το μήνα και χρησιμοποιεί το μετρό για να πάει στη δουλειά του.

    «Τρώω, ζω, κοιμάμαι, φοράω όλα όσα έχω κερδίσει ο ίδιος», δήλωσε ο 19χρονος Fridman, ο πατέρας του οποίου, Mikhail Fridman, έχει περιουσία 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

    Ο νεαρός Fridman επέστρεψε στη Μόσχα πέρυσι, αφού αποφοίτησε από λύκειο κοντά στο Λονδίνο. Πριν από πέντε μήνες ξεκίνησε την SF Development, έναν διανομέα με πέντε υπαλλήλους και τζίρο 405.000 δολαρίων. Μια άλλη επιχείρηση διανέμει προϊόντα ναργιλέδων σε εστιατόρια της Μόσχας. Και έπειτα υπάρχει και το BloggerPass, μια online εταιρεία μάρκετινγκ που προγραμματίζεται να κάνει ντεμπούτο τον επόμενο μήνα.

    Αν και ο ίδιος βαδίζει μόνος του, χωρίς παρεμβάσεις από τον πατέρα του, ο Alexander ωφελείται ασφαλώς από τις διασυνδέσεις του. Η SF Development διανέμει προϊόντα στα καταστήματα λιανικής πώλησης του πατέρα του, μεταξύ άλλων πελατών. Ο Fridman δεν το βλέπει έτσι, τονίζοντας ότι οι διευθυντές δε βάζουν τα αγαθά στα ράφια μόνο και μόνο επειδή είναι ο γιος του ιδιοκτήτη.

    Αυτή η προνομιακή μορφή επιχειρηματικότητας εξακολουθεί να ξεχωρίζει σε μια χώρα όπου επιχειρηματικοί τιτάνες απασχολούν συχνά τα παιδιά τους για να τους διδάξουν τις λεπτομέρειες του επιχειρείν στη Ρωσία. Η Olga Rashnikova, 42 ετών, κόρη του μεγιστάνα του χάλυβα Viktor Rashnikov, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της δικής του Magnitogorsk Iron & Steel Works. Ο Andrey A. Guryev, 37 ετών, είναι διευθύνων σύμβουλος της Phosagro, της παρασκευάστριας λιπασμάτων που ίδρυσε ο πατέρας του, Andrey G. Guryev.

    Αλλάζοντας χέρια

    Έπειτα υπάρχουν και εκείνοι που ήδη μεταφέρουν τις περιουσίες τους στους κληρονόμους τους. Πέρυσι, ο 54χρονος μεγιστάνας Alexei Mordashov παρέδωσε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια συμμετοχών του στους γιους του, Kirill και Nikita. Ο 71χρονος Vladimir Evtushenkov παρέδωσε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Systema PJSC στον γιο του, Felix. Ο δισεκατομμυριούχος Leonid Fedun, 63 ετών, μετέφερε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συμμετοχή του στην Lukoil στα παιδιά του, τον Anton και Ekaterina.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εξαιρετικά πλούσιοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην ιστορία. Η Ρωσία ξεχωρίζει γιατί το νομικό πλαίσιο της χώρας δεν προσφέρει ιδιαίτερη υποστήριξη σε όσους επιδιώκουν να μεταβιβάσουν τις περιουσίες τους. Αντ’ αυτού, το επιχειρηματικό περιβάλλον της εξαρτάται από ανεπίσημες συμφωνίες και εγγυήσεις.

    «Ο πατέρας μου μού είπε ότι στη χώρα μας οι επιχειρήσεις και η πολιτική είναι βαθιά αλληλένδετες», δήλωσε ο Alexander, προσθέτοντας ότι ο μπαμπάς του πάντα του έλεγε ότι σχεδιάζει να μεταφέρει τον πλούτο του σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. «Εγώ έζησα κατανοώντας ότι δεν θα κληρονομήσω καμία περιουσία».

    Ο Mikhail Fridman είναι ένας από τους ιδρυτές του ομίλου Alfa, τον οποίο ξεκίνησε με δύο συμμαθητές του από το σχολείο, τους German Khan και Alexey Kuzmichev, στις τελευταίες ημέρες του κομμουνισμού.

    Τώρα η εταιρεία επενδύσεων κατέχει μετοχές στην Alfa Bank, την πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και την X5, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων της χώρας. Το 2013 ίδρυσε την εταιρεία LetterOne για να επενδύσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια που αποκόμισε η εταιρεία από την πώληση της πετρελαϊκής κοινοπραξίας της με την BP στην ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Rosneft.

    Ο Fridman είναι επίσης γνωστός ως ένας από τους πιο σκληρούς επιχειρηματίες της Ρωσίας.

    «Λειτουργούμε τις επιχειρήσεις μας επιθετικά, αλλά με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Alexander Fridman απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα διδάγματα που έμαθε από τον πατέρα του. “Ο πατέρας μου μού έλεγε πάντα: “Έχω συνεργάτες σε κάθε έργο. Αν θέλεις να κερδίσεις, θα πρέπει να μπορείς να μοιράζεσαι».

    Ο Fridman ο νεώτερος σχεδίαζε να φοιτήσει στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο, αλλά αποφάσισε να το αναβάλλει για ένα χρόνο, Τώρα σκέφτεται να παρατήσει εντελώς το πανεπιστήμιο για να αφιερωθεί πλήρως στις επιχειρήσεις του.

    «Έχω φίλους που αποφοίτησαν από το Yale και είναι τώρα 23 ετών και κερδίζουν από 80.000 έως 100.000 δολάρια και εργάζονται 16 ώρες την ημέρα», δήλωσε. «Μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα και με πιο έξυπνο τρόπο».



    ΣΧΟΛΙΑ