• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Ελβετός Τζορτζ Σόρος; Ο μεγιστάνας που μπήκε στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων

    • Bloomberg

    Hansjörg Wyss


    Με τα βλέμματα του πλανήτη να είναι στραμμένα στις αμερικανικές εκλογές, τα σενάρια συνομωσίας (και μη) αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες εστιάζουν στον εντοπισμό φαινομένων παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία.

    Κατά την προηγούμενη εκλογική περίοδο το 2020, ο Τζορτζ Σόρος πρωταγωνίστησε σε κατηγορίες για χρηματοδότηση των Δημοκρατικών και πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν βρει τον νέο τους εχθρό στο πρόσωπο του Ελβετού δισεκατομμυριούχου Hansjörg Wyss.

    Επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, με περιβαλλοντική ατζέντα, ο Wyss αναφέρθηκε σε μία οχτασέλιδη έκθεση του Americans for Public Trust, μία ομάδα με δεξιές καταβολές που ισχυρίζεται ότι λειτουργεί ως ομάδα επιτήρησης για το πολιτικό γίγνεσθαι.

    O νέος «μπαμπούλας» της Δεξιάς

    Μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται παρατραβηγμένα, όμως στις ΗΠΑ οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ήδη κινητοποιηθεί για τυχόν παρεμβάσεις από τη Ρωσία, καθώς υποψιάζονται ότι χρησιμοποιούν και αυτή τη φορά κατασκόπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κρατικά μέσα ενημέρωσης για να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία.

    Σε αυτό το σκηνικό, ένας φιλελεύθερος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος κατά καιρούς έχει κάνει δωρεές σε αρκετές ομάδες και think tank με δημοκρατικό πρόσημο, αποτελεί έναν ιδανικό εχθρό για όσους στηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους.

    Η Mary Ziegler, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, η οποία έχει μελετήσει τη διακίνηση χρήματος στην πολιτική, λέει ότι οι συντηρητικοί έπρεπε για χρόνια να επιτίθενται στον Σόρος πριν μπορέσουν να τον μετατρέψουν «σε μπαμπούλα της σκληρής δεξιάς». Και συνεχίζει: «Σήμερα, οι Ρεπουμπλικάνοι δοκιμάζουν τον Wyss και άλλους για να δουν ποιος μπορεί να γίνει ο επόμενος Σόρος τους.

    Ο Wyss, 88 ετών, δεν έχει πολλά κοινά σε επιχειρηματικό επίπεδο με τον Σόρος, εκτός από μια κοινή περιβαλλοντική ατζέντα. Έχει τραβήξει όμως την προσοχή για δωρεές στο σύστημα των Δημοκρατικών, μία πρακτική που οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί έχουν καταγγείλει για τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

    Από το 2016, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Wyss με έδρα την Ουάσινγκτον, το Wyss Foundation, έχει δωρίσει περισσότερα από 807 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, κυρίως για περιβαλλοντικούς σκοπούς, σύμφωνα με το Bloomberg News.

    Κατά την ίδια περίοδο το Berger Action Fund, που συνδέεται με το ίδρυμα έχει δώσει περισσότερα από 343 εκατομμύρια δολάρια σε ομάδες του φιλελεύθερου χώρου, μεταξύ των οποίων αυτές που μάχονται τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να κλειδώσουν εκλογικές περιφέρειες.

    Και οι δύο οργανισμοί του Wyss υποστηρίζουν ότι τις περιόδους πολιτικών εκστρατειών δεν προχωρούν σε δωρεές ούτε διαμορφώνουν κλίμα υπέρ κάποιων υποψηφίων.

    Ποιος είναι ο Ελβετός μεγιστάνας

    Ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ άλλωστε απαγορεύει στους ξένους υπηκόους να κάνουν άμεσα ή έμμεσα συνεισφορές ή δωρεές σε ενέργειες που προωθούν πολιτικούς υποψηφίους των ΗΠΑ.

    Ο Wyss βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών από Ρεπουμπλικάνους για τον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας του, καθώς παρά την έντονη επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ευρώπη, έχει διαθέσει πολλά χρήματα στις ΗΠΑ.

    Ελβετός υπήκοος που ζει στο Ουίλσον του Γουαϊόμινγκ είναι ιδρυτής της Synthes Holdings, μίας εταιρείας ιατρικών συσκευών και συνιδιοκτήτης της βρετανικής Τσέλσι. Η περιουσία του μάλιστα ξεπερνάει αυτή του Σόρος καθώς υπολογίζεται στα 10 δισ. δολάρια, κατά 3 δισ. δολάρια από τον διάσημο επιχειρηματία σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

    Οι εχθροί του πάντως επικαλούνται την επίπληξη από την αρμόδια αρχή  την Federal Election Commision (FEC) για την πραγματοποίηση άμεσων πολιτικών συνεισφορών ύψους 119.000 δολαρίων κατά παράβαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας σε διάστημα περίπου 16 ετών, ένα αδίκημα που όμως έχει παραγραφεί.

    Ο ίδιος αποφεύγει τις δηλώσεις, αφήνοντας τους εκπροσώπους του να μιλούν γι’ αυτόν. Η Marneé Banks, εκπρόσωπος των οργανισμών του Wyss, δήλωσε πρόσφατα: «συμφέροντα σκοτεινού χρήματος» διαδίδουν παραπληροφόρηση για τον Ελβετό μεγιστάνα και δυσφημούν τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες σε τομείς όπως η βιωσιμότητα και η υγειονομική περίθαλψη. Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί του συμμορφώνονται πλήρως με την αμερικανική νομοθεσία».

    Διαβάστε επίσης:

    Blackstone: Αύξηση 4% στα κέρδη το δ’ τρίμηνο του 2023 – Συνεχίζεται το μπαράζ επενδύσεων

    Joe Lewis: Δήλωσε ένοχος για insider trading ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης της Τότεναμ

    Shein: Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στον κολοσσό των online πωλήσεων – Πουλούν με 30% discount



    ΣΧΟΛΙΑ