• Business

    Blackstone: Αύξηση 4% στα κέρδη το δ’ τρίμηνο του 2023 – Συνεχίζεται το μπαράζ επενδύσεων

    • Bloomberg
    Jonathan Gray, Πρόεδρος Blackstone

    Jonathan Gray, Πρόεδρος Blackstone (Πηγή: Bloomberg)


    Αυξήθηκαν αιφνιδίως κατά 4% τα κέρδη της Blackstone το τελευταίο τρίμηνο του 2023, με τον πρόεδρο Jon Gray να “βλέπει” ένα σημείο καμπής για τα Private Equities, μετά από ένα από τα χειρότερα χρόνια του κλάδου.

    Ο μεγαλύτερος διαχειριστής εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ανέφερε διανεμόμενα κέρδη 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 1,11 δολαρίων ΗΠΑ ανά μετοχή στο δ’ τρίμηνο,  ξεπερνώντας τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών για 96 σεντς.

    Η αιφνιδιαστική αύξηση, ανέτρεψε μια σειρά διαδοχικών τριμηνιαίων μειώσεων που ξεκίνησε στα τέλη του 2022.

    Σημειώνεται ότι οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, επηρεάστηκαν αρνητικά, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve αύξησαν το κόστος δανεισμού και “πάγωσαν” συμφωνίες, μετά από μια εποχή “εύκολου χρήματος” και φθηνής χρηματοδότησης.

    «Υπάρχει αυτή η στροφή από το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου τα τελευταία δύο χρόνια, σε αυτό που φαίνεται ως χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου καθώς ο πληθωρισμός έχει μειωθεί», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Γκρέι.

    «Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, όταν αλλάζεις αυτό το καθεστώς».

    Σχέδια εξαγορών πριν ανακάμψει πλήρως η αγορά

    Οι εξαγορές εταιρειών, όχι μόνο σηματοδοτούν την ετοιμότητά τους να κινηθούν ξανά, αλλά επισημαίνουν και τις αυξανόμενες πιέσεις από τους επενδυτές, να επιστρέψουν μετρητά.

    Από πλευράς της η Blackstone σχεδιάζει να διευρύνει τις συναλλαγές της προτού μια ανάκαμψη στις αγορές αυξήσει τις τιμές, όπως δήλωσε στους Financial Times ο Γκρέι.

    «Αυξάνονται οι δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών…Θα θέλαμε να (επενδύσουμε) σε περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει αναζωογονήσει τη δραστηριότητά του με μια σειρά μεγάλων συμφωνιών στις ΗΠΑ και αλλού.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Blackstone αγόρασε ένα ξενοδοχείο στο Κιότο της Ιαπωνίας από την Goldman Sachs, καθώς η πρόοδος σε επίπεδο ανάκαμψης των τουριστικών επιδόσεων της χώρας, ενίσχυσε τις φιλοδοξίες των επενδυτών.

    Τον ίδιο μήνα, ανακοινώθηκε η εξαγορά του 80% της Sony Payment Services, σε ένα deal περίπου 280 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

    Επίσης, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων, Steve Schwarzman ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η εταιρεία του έχει εντοπίσει μια πληθώρα ευκαιριών για αγορά ακινήτων σε όλη την Ευρώπη.

    Τα ακίνητα που την ενδιαφέρουν περισσότερο για επενδύσεις, είναι κέντρα δεδομένων, αποθήκες και φοιτητικές εστίες.

    Διαβάστε επίσης: 

    Blackstone: Εξαγοράζει το 80% της Sony Payment Services

    Ο Eugenio Tornaghi νέος CEO της Nexi Ελλάδος

    Zee: Μετά τη Sony «αδειάζει» και την Disney – Τι συμβαίνει με την ινδική εταιρεία;



    ΣΧΟΛΙΑ