• Business

    Shein: Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στον κολοσσό των online πωλήσεων – Πουλούν με 30% discount

    • Bloomberg
    Chris Xu, CEO Shein

    Chris Xu, CEO Shein (Πηγή: newsbeezer.com)


    Οι επενδυτές της Shein προσπαθούν να πουλήσουν μέσω ιδιωτικών συμφωνιών μετοχές της κινεζικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου, αποτιμώντας την στα 45 δισ. δολάρια.

    Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την μειωμένη διάθεση για επενδύσεις στην εταιρεία που παλεύει με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό αλλά και τους ρυθμιστικούς ελέγχους, ενόψει του πολυαναμενόμενου ντεμπούτου της στην αγορά των ΗΠΑ.

    Οι μέτοχοι πρόσφεραν μετοχές σε αποτιμήσεις που κυμαίνονταν από 45 έως 55 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2023, αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg. Επίπεδο χαμηλότερο από τα περίπου 66 δισ. δολάρια που πέτυχε η Shein κατά τη διάρκεια ενός γύρου συγκέντρωσης κεφαλαίων τον περασμένο Μάιο.

    Ωστόσο, δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές ακόμη και σε αυτά τα πιεσμένα επίπεδα, γεγονός που ενισχύει το ενδεχόμενο περαιτέρω απώλειας της αξίας της εταιρείας, αναφέρουν πηγές.

    Οι τελευταίες προσφορές, δείχνουν πώς διευρύνεται το χάσμα μεταξύ της διάθεσης αγοράς από τους μετόχους και του στόχου που είχε θέσει η Shein για αποτίμηση έως και 90 δισ. δολάρια στην αρχική δημόσια προσφορά της (IPO).

    Αν και οι ιδιωτικές συναλλαγές δεν είναι συχνά ισοδύναμες με την αποτίμηση που μπορεί να πετύχει μια εταιρεία τελικά στις δημόσιες αγορές, αποτελούν βαρόμετρο του επενδυτικού κλίματος.

    Η έλλειψη ενδιαφέροντος υπογραμμίζει πώς η άλλοτε κυρίαρχη πλατφόρμα λιανικών πωλήσεων ενδυμάτων με χαμηλές τιμές, αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την Temu, την μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της, που έκανε την εμφάνιση της στην αγορά πριν από περίπου ένα χρόνο, από τον κινεζικό γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου PDD Holdings Inc.

    Την ίδια στιγμή, μεγάλες μάρκες ρούχων από την Uniqlo της Fast Retailing μέχρι την Hennes & Mauritz την κατηγορούν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Οι εκπρόσωποι της Shein δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

    Οι μετοχές της Shein άλλαξαν χέρια σε αποτιμήσεις περίπου 50 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν στόχευε να φτάσει σε μια αποτίμηση 80 έως 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην IPO της, ανέφερε το Bloomberg News τον Νοέμβριο.

    Αλλά η ρευστότητα έχει στερέψει περαιτέρω από τότε, αναφέρουν πηγές. Σε μια ασυνήθιστη συναλλαγή στα τέλη του 2023, μετοχές της  Shein άλλαξαν χέρια με αποτίμηση περίπου 30 δισ. δολαρίων – αν και σε αυτή την περίπτωση, επρόκειτο για έναν χρεοκοπημένο πωλητή που αναγκάστηκε να τις ρευστοποιήσει βιαστικά, διευκρινίζουν.

    Η βουτιά της αποτίμησης πυκνώνει τα σύννεφα πάνω από την αναμενόμενη δημόσια προσφορά του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, που βρίσκεται τώρα στο μικροσκόπιο της κινεζικής κυβέρνησης. Ο επόπτης διαδικτύου της χώρας εξετάζει τις πρακτικές χειρισμού και κοινής χρήσης δεδομένων, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

    Στο μεταξύ, νομοθέτες στις ΗΠΑ ζήτησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να σταματήσει την IPO μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία στην αλυσίδα εφοδιασμού της.

    Η Shein, που ιδρύθηκε στην κινεζική πόλη Ναντσίνγκ και τώρα εδρεύει στη Σιγκαπούρη, ήταν η τρίτη πιο πολύτιμη startup στον κόσμο το 2022, όταν μετά από ένα γύρο χρηματοδότησης η αποτίμηση της εκτοξεύτηκε στα 100 δισ. δολάρια.

    Έκτοτε, η αξία της μειώθηκε μαζί με αυτές άλλων νεοφυών επιχειρήσεων και εταιρειών τεχνολογίας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου εν μέσω της αβέβαιης οικονομικής προοπτικής.

    Η αποτίμηση της ByteDance Ltd., μητρικής της πλατφόρμας TikTok, έπεσε κάτω από τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια στις δευτερογενείς αγορές στον Ιούλιο, μειωμένη κατά τουλάχιστον 25% από την προηγούμενη χρονιά, ανέφερε το Bloomberg News.

    Διαβάστε ακόμη:

    Shein: Αντιμέτωπη με νέα αγωγή από αντίπαλη εταιρεία για αντιγραφή δημοφιλούς τσάντας

    Temu: Οι ζημιές του $1 δισ., η κόντρα με τη Shein και η επέλαση στις ΗΠΑ

    Temu εναντίον Shein: Μήνυση και κατηγορίες για απειλές και εκφοβισμό προμηθευτών



    ΣΧΟΛΙΑ