• Business

    Joe Lewis: Δήλωσε ένοχος για insider trading ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης της Τότεναμ

    • Bloomberg
    Joe Lewis

    Joe Lewis


    Στην άκρη του Lago Escondido στη βόρεια Παταγονία της Αργεντινής, βρίσκεται τμήμα της τεράστιας περιουσίας του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Joe Lewis, που κατηγορήθηκε για insider trading.

    Χρησιμοποιεί συχνά το πολυτελές κτήμα για να προσφέρει ψυχαγωγία σε δημόσιους αξιωματούχους και υψηλόβαθμούς υπαλλήλους της επενδυτικής του εταιρείας καθώς και άλλων επιχειρήσεων, για τις οποίες ενδιαφέρεται ο 86χρονος μεγιστάνας.

    Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης εκεί το 2006, περισσότεροι από δώδεκα επιχειρηματίες πήγαν για ιππασία και ψάρεμα και θαύμασαν τους πίνακες του Πικάσο που κοσμούν τους τοίχους της βίλας του Lewis, όπως δείχνουν φωτογραφίες που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

    Ταξίδια όπως αυτά, αποτελούν έναν τρόπο με τον οποίο εδώ και δεκαετίες ο ισχυρός επενδυτής καλλιεργεί την πίστη και τον σεβασμό μεταξύ των στενότερων συμβούλων του, των έμπιστων υπαλλήλων του και ισχυρών προσωπικοτήτων.

    Ωστόσο, πάνω από 15 χρόνια μετά από εκείνη την εκδρομή στην Αργεντινή, η συνήθεια του Lewis να επιβραβεύει τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες του με αυτή την πολυτέλεια τον οδήγησε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

    Δήλωσε ένοχος για insider trading

    Παραδέχθηκε την ενοχή του ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μανχάταν την Τετάρτη, για τις κατηγορίες ότι έδωσε στους  πιλότους του και σε μία φιλενάδα του, μη δημόσιες εμπιστευτικές πληροφορίες για συναλλαγές μετοχών.

    «Ενώ διέθετα ουσιώδεις μη δημόσιες πληροφορίες σχετικά με ορισμένες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, συμφώνησα να κάνω συστάσεις» σε άλλα άτομα για την αγορά μετοχών, είπε ο Lewis στην δικαστή των ΗΠΑ Τζέσικα Κλαρκ σε μια ακρόαση. «Εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι αυτό που έκανα ήταν λάθος και νιώθω τόσο ντροπιασμένος».

    Η συμφωνία παραδοχής της ενοχής του, πιθανότατα θα μειώσει δραστικά την ποινή του Lewis, ο οποίος αντιμετώπιζε έως και 45 χρόνια φυλάκιση. Ο δικηγόρος του, David Zornow, είπε ότι ο Lewis παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να ασκήσει έφεση εκτός εάν καταδικαστεί σε φυλάκιση.

    Ο Lewis, ο οποίος κατηγορήθηκε πέρυσι, παραδέχτηκε ότι διαβίβασε πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις της αγοράς που σχετίζονται με εταιρείες στις οποίες επένδυσε.

    Σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις inside trading, ο Lewis δεν αποκόμισε προσωπικά κέρδη από τις συναλλαγές. Αντίθετα, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς, έδωσε πληροφορίες στους πιλότους του ως “υποκατάστατο” του επίσημου προγράμματος συνταξιοδότησης και στις συντρόφους του ως δώρα.

    Οι πιλότοι Patrick O’Connor και Bryan Waugh, όπως και ο Lewis, κατηγορήθηκαν για απάτη σε μετοχές πέρυσι. Αν και η πρώην φίλη του Lewis, Carolyn Carter, δεν κατηγορήθηκε, της έκανε μήνυση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Για μία από τις συναλλαγές που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, ο Lewis φέρεται να δάνεισε στον Waugh και στον O’Connor 500.000 δολάρια για να αγοράσουν μετοχές της Mirati Therapeutics Inc. πριν δημοσιοποιηθούν τα νέα για μία κλινική δοκιμή της εταιρείας το 2019.

    Οι πιλότοι είχαν δηλώσει προηγουμένως αθώοι για τις κατηγορίες, αλλά η ακρόαση των υποθέσεων τους έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

    Ένας εκπρόσωπος του Lewis χαρακτήρισε το ταξίδι στην Αργεντινή το 2006 ως μία απόδραση για «την οικογένεια του Lewis και τους πιο στενούς συνεργάτες του».

    Ένας πρώην συνεργάτης του που βρέθηκε στο κτήμα, είπε ότι τέτοιες εξορμήσεις δεν ήταν πάντα αυστηρά οικογενειακή υπόθεση. Οι υπάλληλοι συχνά προσδοκούσαν προσκλήσεις σε τέτοια ταξίδια, θεωρώντας τα ως ένδειξη ότι βρίσκονται στον στενό κύκλο του αφεντικού.

    Στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων

    Ο Lewis, ο οποίος έχει τώρα περιουσία περίπου 7,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, παράτησε το γυμνάσιο για να εργαστεί στην επιχείρηση catering του πατέρα του στο Λονδίνο. Στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση και κατάφερε να την επεκτείνει με επίκεντρο την τουριστική αγορά.

    Τελικά δημιούργησε μια αλυσίδα θεματικών εστιατορίων, στη συνέχεια την πούλησε και χρησιμοποίησε τα κέρδη για να αλλάξει προσανατολισμό και να γίνει trader νομισμάτων.

    Μάλιστα, μετακόμισε στις Μπαχάμες για να αποφύγει τους φόρους του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Το μεγάλο παιχνίδι που τον έβαλε στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων ήταν το στοίχημα του στην υποτίμηση της στερλίνας το 1992. Πρόκειται για την ίδια επένδυση που απέφερε στον Τζορτζ Σόρος 1 δισ. δολάρια, αν και τα κέρδη του Lewis ήταν πιθανώς πολύ λιγότερα.

    Η άλλη σημαντική νίκη του ήταν η επένδυση του στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με πηγές.

    Ωστόσο, μεγάλο μέρος της επιτυχίας του από τότε συνδέθηκε με την Tavistock Group, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που έχει μερίδια σε περισσότερες από 200 επιχειρήσεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του πεντάστερου ξενοδοχείου St. Regis στην Ατλάντα και του Isleworth Golf Club στη Φλόριντα.

    Ο Lewis είναι επίσης ιδιοκτήτης του Albany, ενός κλειστού κλαμπ στο Nassau στις Μπαχάμες, για πολύ πλούσιους επιχειρηματίες, όπου περιστασιακά τον έβλεπαν να παίζει padel με τον Sam Bankman-Fried πριν από τη σύλληψη για την κατάρρευση της πλατφόρμας crypto FTX, το 2022.

    Μεγάλο μέρος του πλούτου του αφορά στις επενδύσεις του στην αγορά ακινήτων.

    Στις ΗΠΑ, οι επενδύσεις της Tavistock περιλαμβάνουν την ανάπλαση του Boston Waterfront, το Wellington Equestrian και το Golf Club κοντά στο Palm Beach της Φλόριντα, καθώς και το ξενοδοχείο St. Regis στην Ατλάντα της Τζόρτζια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

    Ο Lewis, μέσω ενός οικογενειακού καταπιστεύματος και του fund βιοτεχνολογίας Boxer Capital που εδρεύει στην Καλιφόρνια, κατέχει μερίδια σε τρεις εταιρείες που αποτελούν τον πυρήνα των εναντίον του κατηγοριών για insider trading, συμπεριλαμβανομένων των Australian Agricultural Co. και Mirati Therapeutics. Οι εταιρείες δεν κατηγορήθηκαν.

    Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Πρέμιερ Λιγκ, Τότεναμ, είναι υπερβολικά εσωστρεφής και σπάνια μιλάει στον Τύπο. Προτιμά να κάνει τις δουλειές του στο σούπερ γιοτ του, Aviva, μένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Πριν από χρόνια, ταξίδεψε στη Μεσόγειο για το καλοκαίρι και έκανε πάρτι με προσκεκλημένους ισχυρούς ανθρώπους όπως ο αείμνηστος Αυστραλός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Kerry Packer, αναφέρουν πηγές.

    Στο σκάφος μήκους 322 ποδιών – το οποίο ένας πρώην συνεργάτης του περιέγραψε ως “το Ritz Carlton στο νερό” – ο Lewis είναι γνωστό ότι προσκαλεί μέλη του διοικητικού συμβουλίου στο κατάστρωμα για συναντήσεις όταν είναι αγκυροβολημένο στο East River της Νέας Υόρκης ή σε ένα λιμάνι στην Καλιφόρνια. Μεταξύ άλλων το γιοτ διαθέτει γήπεδο padel κάτω από το κατάστρωμα.

    Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Lewis κάλεσε έναν υπάλληλο της Boxer Capital – ο οποίος ήταν επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Mirati Therapeutics – στο Aviva στην Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας παραμονής του εκεί, ο υπάλληλος μοιράστηκε μαζί του πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Mirati και τις επερχόμενες εταιρικές ανακοινώσεις, προβλέποντας ότι η τιμή της μετοχής θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Ο υπάλληλος δεν κατηγορήθηκε.

    Ο Lewis, ο οποίος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας, είπε στην Carter – η οποία κατά το παρελθόν είχε τον τίτλο  Μις Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ- και στους πιλότους να αγοράσουν μετοχές της Mirati, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

    Αργεντίνη

    Από τότε που αγόρασε περισσότερα από 12.000 εκτάρια στην επαρχία Ρίο Νέγκρο της Αργεντινής πριν από σχεδόν 30 χρόνια, ο Lewis εκτός από τους υπαλλήλους του έχει καλέσει εκεί στελέχη εταιρειών, δικαστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Λίγα χρόνια μετά την αγορά του ακινήτου, το ελικόπτερο του Lewis εξερράγη στον αέρα ενώ πετούσε στην περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος. Αν και ο μεγιστάνας δεν ήταν στην πτήση του 1999, ισχυρίζονταν ότι επρόκειτο για μια απόπειρα κατά της ζωής του, αναφέρουν πηγές.

    Ο Lewis είναι ευρέως γνωστό ότι δίνει προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Joe Lewis: Η σχέση με τον Τζορτζ Σόρος, η αγάπη για την τέχνη και το ροζ σκάνδαλο inside trading

    Αλλαγές στη LVMH: Νέοι ρόλοι για τα παιδιά του Μπερνάρ Αρνό και στο βάθος η κούρσα της διαδοχής

    Gucci: Super deal 963 εκατ. δολ. για την απόκτηση ακινήτου στο Μανχάταν



    ΣΧΟΛΙΑ