Τράπεζες

UBS – Credit Suisse: Στα σκαριά deal μεγατόνων στην τραπεζική αγορά

  • NewsRoom

Axel Weber, Πρόεδρος UBS Group


Deal μεγατόνων φαίνεται να ετοιμάζουν οι κολοσσοί UBS και Credit Suisse, οι διοικήσεις των οποίων εξετάζουν μια πιθανή συγχώνευση με σκοπό τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικές εξοικονομήσεις δαπανών αλλά και σε περικοπές θέσεων εργασίας, που μπορεί να φτάσουν έως και το 20% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Inside Paradeplatz, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από τη διοίκηση των δύο τραπεζών, το ενδεχόμενο ενός «γάμου» εξετάζεται σοβαρά από τον πρόεδρο της UBS, Άξελ Βέμπερ, και τον ομόλογό του στη Credit Suisse, Ουρς Ρόνερ. Μάλιστα, σύμφωνα με το ελβετικό χρηματοοικονομικό blog, ο Βέμπερ έχει ήδη συζητήσει την ιδέα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας και η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα και στις αρχές του 2021.

Με την πανδημία του κορονοϊού να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για τις τράπεζες, οι οποίες πλήττονται και από τα αρνητικά επιτόκια, πολλές τράπεζες της Ευρώπης αναζητούν τρόπους να επιστρέψουν σε κερδοφόρο έδαφος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανακοίνωση προ μηνός ότι οι ισπανικές CaixaBank και Bankia εξετάζουν επίσης ενδεχόμενη συγχώνευση, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Σε ό,τι αφορά όμως τους δύο ελβετικούς τραπεζικούς κολοσσούς, παρότι ενδεχόμενη συμφωνία θα τους επέτρεπε να περιορίσουν την αλληλεπικάλυψη στις υπηρεσίες τους, η πραγματοποίησή της θα είναι πολύ δύσκολη, υποστηρίζει ο Αντρέα Βεντίτι, αναλυτής της Vontobel.

«Οι περιορισμοί του ρυθμιστικού πλαισίου θα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο κατά τη γνώμη μου», τόνισε ο Βεντίτι, επειδή οι κανόνες είναι πιο απαιτητικοί για τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία.

Παρόλα αυτά, μετά την πληροφορία περί συγχώνευσης, οι μετοχές των δύο τραπεζών κινούνται σε αρκετά ανοδικό έδαφος, με την UBS να βρίσκεται στο +1,70 και τα κέρδη της Credit Suisse να ξεπερνούν το 3%.

Σε περίπτωση που η συγχώνευση πραγματοποιηθεί, ο Βέμπερ πιθανότατα να παραμείνει ως πρόεδρος της νέας τράπεζας, πράγμα που σημαίνει ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα προέρχεται από την Credit Suisse, σύμφωνα με το Inside Paradeplatz.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ