• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Mega deal για την Heineken: Εξαγοράζει την Distell έναντι 2,5 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Dolf van den Brink, CEO Heineken

    Dolf van den Brink, CEO Heineken


    Η Heineken συμφώνησε να εξαγοράσει τη νοτιοαφρικανική εταιρεία παραγωγής κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών Distell Group Holdings έναντι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια), δημιουργώντας έναν νέο περιφερειακό όμιλο έτοιμο να ανταγωνιστεί τος άλλους μεγάλους παίκτες του κλάδου, την Anheuser-Busch InBev SA και την Diageo.

    Η ολλανδική ζυθοποιία έκανε προσφορά 180 ραντ ανά μετοχή που έχει προταθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Distell, σύμφωνα με δήλωση της. Η Heineken εξετάζει ακόμη να εξαγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο του ιδιοκτήτη της Namibia Breweries Ltd., ενός περιφερειακού εταίρου, επισήμανε εκπρόσωπος της.

    Με την κίνηση αυτή δημιουργείται μία εταιρεία αξίας 4 δισ. ευρώ, στην οποία η Heineken θα έχει την πλειοψηφία.

    Η εταιρεία θα παράγει τη χαρακτηριστική lager της ζυθοποιίας και την Windhoek της Ναμίμπια, καθώς και βασικά προϊόντα της Distell όπως το κονιάκ Klipdrift και τον μηλίτη Savanna και μια σειρά από κρασιά για εξαγωγή.

    Οι μετοχές της Distell υποχώρησαν 5,1% στα 173,36 ραντ κατά την προσυνεδρίαση στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η συμφωνία αναμένει την έγκριση από τους μετόχους. Η μετοχή διαπραγματεύονταν στα 182,59 ραντ στο κλείσιμο της Παρασκευής, πάνω από την τιμή προσφοράς.

    «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συγκεντρώνουμε τρεις ισχυρές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουμε έναν περιφερειακό πρωταθλητή του κλάδου ποτών, και βρισκόμαστε σε τέλεια θέση για να αξιοποιήσουμε σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στη νότια Αφρική», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Heineken, Dolf van den Brink.

    Στρατηγική δεκαετίων

    Με τη συμφωνία ο Van den Brink, ο οποίος έγινε Διευθύνων Σύμβουλος τον Ιούνιο του περασμένου έτους, επιταχύνει τη στρατηγική πολλών δεκαετιών του προκατόχου του Jean-Francois van Boxmeer, ο οποίος προσπάθησε να αξιοποιήσει ευκαιρίες ανάπτυξης στην ήπειρο επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε πολλά υποσχόμενες αγορές, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική. Η Heineken προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει τη βουτιά που σημειώνουν οι πωλήσεις μπύρας στην Ασία.

    Η εξαγορά αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη της εταιρείας τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της, επισήμανε η Heineken.

    Η Remgro, επενδυτικό όχημα του Νοτιοαφρικανού δισεκατομμυριούχου Johann Rupert, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συναλλαγής. Η εταιρεία και η Public Investment Corp., η μεγαλύτερη διαχειρίστρια κεφαλαίων της Αφρικής, κατέχουν λίγο περισσότερο από το 30% της Distell έκαστη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ