• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κορονοϊός: Οι γιατροί στην Αγγλία αναμένουν το εμβόλιο ίσως και πριν τα Χριστούγεννα

    • Bloomberg


    Οι γιατροί στην Αγγλία έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανή διάθεση εμβολίου κατά του κορονοϊού πριν από τα Χριστούγεννα, εξέλιξη που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο του αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

    Ο Simon Stevens, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στην Αγγλία, δήλωσε στο BBC την Τετάρτη ότι καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη άνω των 200 εμβολίων, κάποιο «ελπίζουμε» ότι θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά οι γιατροί θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που είναι έτοιμο νωρίτερα.

    Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεκινήσει ταχείς ελέγχους των υπό κατασκευή εμβολίων από την Pfizer Inc. και την AstraZeneca Plc, καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκρίνει το πρώτο επιτυχημένο εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

    Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θεωρεί την εμφάνιση ενός εμβολίου, καθώς και την ανάπτυξη θεραπειών, ως τον καλύτερο τρόπο για την αποφυγή μελλοντικών lockdowns και τη χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής απόστασης, που καταστρέφουν την οικονομία. Η Αγγλία ετοιμάζεται να περάσει σε ένα δεύτερο lockdown από την Πέμπτη για να προσπαθήσει να συγκρατήσει το νέο κύμα κρουσμάτων που απειλεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία.

    Ο Andrew Pollard, επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως τα αποτελέσματα που θα δείξουν αν το πειραματικό εμβόλιο μπορεί να πάρει τελική έγκριση, μπορεί να γίνουν γνωστά πριν από το τέλος του έτους.

    «Πλησιάζουμε, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιστημονικής επιτροπής του Κοινοβουλίου την Τετάρτη. Υπάρχει μια «μικρή πιθανότητα» να αρχίσει η διανομή ενός εμβολίου στο κοινό μέχρι τα Χριστούγεννα, είπε, προσθέτοντας ότι οι χρονικές γραμμές δεν είναι ακόμη σαφείς.

    Οι υπουργοί δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι που παρέχουν κατ’ οίκον περίθαλψη θα είναι στην πρώτη σειρά για να κάνουν το εμβόλιο, και θα ακολουθήσουν άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και στη συνέχεια ο ευρύτερος πληθυσμός.

    Ωστόσο, η Kate Bingham, πρόεδρος της ειδικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου για το εμβόλιο, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η άφιξη ενός εμβολίου ενδέχεται να μην βάλει τέλος στην πανδημία.

    «Η πρώτη γενιά εμβολίων είναι πιθανό να είναι ατελής, και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να μην προλαμβάνουν τη μόλυνση, αλλά να μειώνουν τα συμπτώματα και, ακόμη και τότε, ίσως να μην λειτουργούν για όλους το ίδιο ή για μεγάλο χρονικό διάστημα», έγραψε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ