bloomberg
Sponsored by

Bloomberg

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2017 υποχωρεί το ευρώ

  • Bloomberg
Eurogroup

Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος ΕΚΤ


Οι θετικές σκέψεις δεν μπορούν πλέον να βοηθήσουν το ευρώ, κυρίως τώρα που υποχωρεί κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Το κοινό νόμισμα βαδίζει για την έκτη εβδομάδα απωλειών σε σύνολο επτά, αψηφώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για αδύναμο δολάριο αυτή τη χρονιά. Νωρίτερα υποχώρησε κατά 0,2%, στα 1,0892 δολάρια, πριν σταθεροποιηθεί πέριξ των 1,0914 δολαρίων.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για να πυροδοτήσουν τα κέρδη και η άνοδος της προηγούμενης χρονιάς φαίνεται τώρα ότι στηρίχθηκε σε μία ανεκπλήρωτη αισιοδοξία.

Εξάλλου, οι ελπίδες για πιθανή μετατόπιση των επιτοκίων από τα υπό του μηδέν επίπεδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαντάζουν αδικαιολόγητες, από την αρχή του έτους. Ούτε η προοπτική δημοσιονομικών κινήτρων από τις εθνικές κυβερνήσεις αναμένεται σύντομα.

 

Euro's 19-year old trendline comes around $1.0730

 

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο αποκάλυψε ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι ορατή στον ορίζοντα. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της στρατηγικής της δεν θα αποφέρει τίποτα ουσιαστικό, τουλάχιστον μέχρι τις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι. Η αγορά έχει αλλάξει τις εκτιμήσεις της, προκειμένου να αποτυπώσει την πεποίθηση ότι είναι πλέον πιθανότερο η ΕΚΤ να μειώσει φέτος τα επιτόκια της.

Η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε την Τρίτη ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ πλήττει τους αποταμιευτές και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και κάλεσε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για την τόνωση της οικονομίας.

Και ενώ τα δημοσιονομικά κίνητρα δεν αναμένονταν πολύ σύντομα, ο κατάλογος των απρόσμενων απειλών για το ευρώ έχει επιμηκυνθεί. Τα πολιτικά προβλήματα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς η πολιτική ζωή της Γερμανίας εισέρχεται σε περίοδο αναταραχής και το αριστερό κόμμα Sinn Fein πήγε πολύ καλά στις γενικές εκλογές της Ιρλανδίας.

Ο κίνδυνος να επιβάλλουν οι ΗΠΑ αυτόματους δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές και η προοπτική δύσκολων συνομιλιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία, διατηρούν επίσης το κοινό νόμισμα υπό έλεγχο.

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο απρόβλεπτο γεγονός του μαύρου κύκνου της χρονιάς, η εξάπλωση του κοροναϊού, ανέδειξε σε επενδυτικό καταφύγιο το δολάριo, το οποίο ισχυροποιήθηκε.

Από τεχνική άποψη, το κοινό νόμισμα στρέφεται προς το χαμηλό της 1ης Οκτωβρίου στα 1,0879 δολάρια, με σκοπό να δοκιμάσει το χάσμα μεταξύ των 1,0728-1,0821 δολαρίων που δημιουργήθηκε μετά τις γενικές εκλογές της Γαλλίας τον Απρίλιο του 2017. Μια σύντομη συμπίεση στο ευρώ θα μπορούσε από την άλλη πλευρά, να στοχεύσει σε μία κίνηση πάνω από το 1,10 δολάρια,  όπου  προσφέρουν αντίσταση οι κινούμενοι μέσοι όροι 21 και 55 ημερών.

 


ΣΧΟΛΙΑ