• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    IPO Saudi Aramco: Η Σαουδική Αραβία διπλασιάζει τα όρια μόχλευσης για retail επενδυτές

    Saudi Aramco


    Η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας διπλασίασε τα όρια μόχλευσης για τους retail επενδυτές που επιθυμούν να αγοράσουν μετοχές του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχυθεί η τοπική ζήτηση για αυτήν που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον κόσμο.

    Οι τράπεζες θα επιτρέπεται να δίνουν μόχλευση στους πελάτες λιανικής σε αναλογία 2 προς 1 για κάθε ριάλ που προσφέρουν για να αγοράσουν μετοχές της Aramco, αντί για το κανονικό όριο του 1 προς το 1, είπαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή η απόφαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Οι δανειστές θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν στους εταιρικούς και θεσμικούς πελάτες υψηλότερους δείκτες μόχλευσης βάσει της πιστοληπτικής αξιολόγησης κάθε πελάτη, ανέφεραν οι άνθρωποι.

    Η Σαουδαραβική Νομισματική Αρχή, όπως είναι γνωστή η κεντρική τράπεζα του βασιλείου, δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχολιασμό.

    Οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας επιδιώκουν να αποκομίσουν έσοδα από την αρχική δημόσια προσφορά, μετά από χρόνια πτώσης της ανάπτυξης των δανείων και μείωσης του ρυθμού οικονομικής επέκτασης. Οι δανειστές θα βγουν κερδισμένοι από τα έσοδα που προέρχονται από τα δάνεια σε λογαριασμούς περιθωρίου και από τη διαμεσολάβηση. Η Σαουδική Αραβία καθόρισε την Κυριακή έναν στόχο αποτίμησης για την αρχική δημόσια προσφορά πολύ χαμηλότερο από το στόχο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman και περιόρισε το μέγεθος της προσφοράς – μειώνοντας την πίεση στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

    «Η χαμηλότερη κυβερνητική αποτίμηση σημαίνει μείωση του κινδύνου από μία λανθασμένη τιμολόγηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς για την τράπεζα», δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence Edmond Christou. «Η ανάλυση των σεναρίων μας δείχνει ότι μία ρευστότητα πλήρως χρηματοδοτούμενη από την τοπική αγορά ενδέχεται να επιδεινώσει τον λόγο δανείων προς καταθέσεις στο 84%, σε σύγκριση με 79,14% τον Σεπτέμβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα άνετο επίπεδο σε σχέση με το ρυθμιστικό όριο».

    Ενίσχυση των καταθέσεων

    Οι 30 δανειστές της χώρας διακρατούσαν 1,7 τρισεκατομμύρια ριάλ (453 δισ. δολάρια) σε καταθέσεις πελατών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Οι τράπεζες επιτρέπεται να δανείζουν μέχρι και το 90% αυτών, αλλά είχαν χρησιμοποιήσει μόνο το 79%, αφήνοντας περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια στο τραπέζι.

    Η συμφωνία θα μπορούσε να προσθέσει μέχρι και 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις, καθώς τα ξένα funds αγοράζουν έως και 30% των μετοχών που προσφέρονται, εκτίμησε ο Jaap Meijer, επικεφαλής έρευνας της Arqaam Capital, εν όψει της ανακοίνωσης του εύρους των τιμών.

    Παρόλα αυτά, τα όποια έσοδα για τις τράπεζες του βασιλείου συνοδεύονται και από κινδύνους – οποιοδήποτε άλμα δανεισμού θα μπορούσε να είναι σύντομο – καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν μόνο ένα μέρος των μετοχών για τις οποίες υποβάλλουν προσφορά και οι δανειολήπτες κινδυνεύουν με στάση πληρωμών αν το deal αποτύχει. Η Aramco θα προσφέρει δωρεάν μετοχές στους μικροεπενδυτές που θα διατηρήσουν τις μετοχές, ώστε να εξασφαλίσουν ότι η IPO δεν θα ακολουθηθεί από ένα κύμα πώλησης.

    Η Σαουδαραβική Νομισματική Αρχή και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι τράπεζες ενδέχεται να παράσχουν υπερβολική μόχλευση στους επενδυτές, ανέφερε το Bloomberg News. Αυτό θα μπορούσε να απομακρύνει τη ρευστότητα από τον τραπεζικό τομέα και ενδεχομένως να στερήσει από τον ιδιωτικό τομέα πιστώσεις.

    Η προσφορά της Aramco αναμένεται να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην τοπική ζήτηση. Τα σχέδια για το πλασάρισμα της συμφωνίας στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία αποσύρθηκαν, αν και οι ξένοι επενδυτές που είναι εγγεγραμμένοι στη Σαουδική Αραβία θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να αγοράζουν μετοχές. Οι πλουσιότερες οικογένειες του βασιλείου, μερικές από τις οποίες είχαν μέλη υπό κράτηση στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ κατά τη διάρκεια της λεγόμενης καταστολής της διαφθοράς το 2017, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην αρχική δημόσια προσφορά.



    ΣΧΟΛΙΑ