• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Rolex κλείνει τα εργοστάσια της και ετοιμάζεται για τη χειρότερη χρονιά της

    • Bloomberg


    Η ελβετική βιομηχανία ρολογιών κατάφερε να ξεπεράσει προηγούμενες κρίσεις, αλλά τώρα οι Rolex, Omega και Cartier βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν συνδυασμό οικονομικών χτυπημάτων που τις έχουν φέρει σε οριακά επίπεδα.

    Η βιομηχανία είχε μόλις καταφέρει να ανακάμψει από τις πολιτικές διαμαρτυρίες στη μεγαλύτερη αγορά της, το Χονγκ Κονγκ, όταν εμφανίστηκε η επιδημία του κορονοϊού. Τώρα, η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας απειλεί να κατακλύσει τον υπόλοιπο κόσμο. Εν τω μεταξύ, το ισχυρό ελβετικό φράγκο, οι αυξανόμενες τιμές του χρυσού και το κλείσιμο των καταστημάτων επιβαρύνουν εταιρείες όπως η Swatch Group AG και η Richemont, με υψηλότερο κόστος.

    Η Rolex έκλεισε όλα τα εργοστάσιά της στην Ελβετία για τουλάχιστον 10 ημέρες από την Τρίτη. Η Richemont προσφέρει μειώσεις τιμών έως και 49% για τα μεταχειρισμένα ρολόγια Cartier σε μία εβδομάδα με ειδικές προσφορές στο vintage site της για μεταπωλήσεις, Watchfinder. Οι εκθέσεις ρολογιών στη Βασιλεία και στη Γενεύη ακυρώθηκαν. Η Swatch έχει ετοιμάσει μια ειδική έκδοση Omega για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, οι οποίοι πολλοί πιστεύουν ότι θα ακυρωθούν.

    Το πρώτο εξάμηνο θα είναι πιθανώς το χειρότερο για τη σύγχρονη βιομηχανία πολυτελών ειδών, δήλωσε ο Luca Solca του Sanford C. Bernstein. Αυτό απειλεί την εργασία στην ελβετική ωρολογοποιία, η οποία απασχολεί 59.000 ανθρώπους και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/10 των εξαγωγών της χώρας. Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα, καθώς πολλοί εργάτες ζουν εκτός Γαλλίας και ενδέχεται να παραμείνουν στην πατρίδα τους στο πλαίσιο των προσπαθειών συγκράτησης του ιού ή επειδή αρκετές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα τους.

    “Αυτό το σενάριο είναι χειρότερο από του 2008, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει αντιστάθμισμα- εκτός ίσως από μία αχτίδα παρηγοριάς από το διαδίκτυο”, έγραψε ο Solca.

    Hang On

    Οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών κατέγραψαν το Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ οι αποστολές προς την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σημείωσαν βουτιά κατά 52% και 42% αντίστοιχα, σύμφωνα με το report που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η πτώση θα επιδεινωθεί αυτό το μήνα καθώς το επίκεντρο της νόσου μετατοπίζεται στην Ευρώπη, η οποία τώρα έχει περισσότερα διαγνωσμένα κρούσματα από την Κίνα.

    Τόσο η Swatch, η οποία κατασκευάζει τα Breguet και Longines, όσο και η Richemont, στης οποίας τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνεται το Vacheron Constantin, έχασαν το 1/3 της αξίας τους φέτος. Την Πέμπτη, η μετοχή της Swatch σημείωσε άνοδο κατά 6,1%, όπως δήλωσε η πρόεδρος Nayla Hayek επισημαίνοντας ότι η εταιρεία δεν έχει χάσει την ελπίδα της.

    Παραμένουμε αισιόδοξοι

    “Το 2020 θα είναι σίγουρα ένα δύσκολο έτος παγκοσμίως”, ανέφερε η εταιρεία στην ετήσια έκθεση της, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. «Θα παραμείνουμε θετικοί για τις προοπτικές μας παρά τα εμπόδια».

    Η Swatch δήλωσε ότι σκοπεύει να δαπανήσει φέτος 500 εκατομμύρια φράγκα (517 εκατομμύρια δολάρια) για έρευνα, νέα προϊόντα, παραγωγικές δυνατότητες και δίκτυο πωλήσεων. Πέρυσι, η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή των νέων κεντρικών γραφείων της στη Μπίελ της Ελβετίας, ύψους 220 εκατομμυρίων φράγκων, μία γιγάντια κατασκευή που σχεδίασε ο βραβευμένος με  Pritzker , Ιάπωνας αρχιτέκτονας Shigeru Ban.

    Τα έσοδα πρώτου τριμήνου της εταιρείας πολυτελών ειδών κατέγραψαν δραματική πτώση άνω του 30%, εκτιμά ο αναλυτής Rene Weber της Bank Vontobel.

    “Η ζήτηση θα μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν έχουμε δει ποτέ πριν”, τόνισε. “Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει αυτό”.

    Την Πέμπτη, η μάρκα Tissot της Swatch πρόκειται να παρουσιάσει ένα smartwatch, σύμφωνα με το Le Temps. Η παρουσίαση γίνεται τέσσερα χρόνια αργότερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Εν τω μεταξύ, ο ανταγωνισμός από την Apple Inc. κατέστρεψε τη ζήτηση για συμβατικά ρολόγια.

    Η κρίση έχει ήδη επηρεάσει τους μικρότερους ωρολογοποιούς. Η RJ Watches SA, μια ανεξάρτητη ελβετική ωρολογοποιία γνωστή για ρολόγια με χαρακτήρες όπως το Pac-Man, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον περασμένο μήνα.

    “Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν μεγάλες απώλειες, ειδικά για μικρότερους παίκτες”, δήλωσε ο Jon Cox, αναλυτής της Kepler Cheuvreux. “Θα υπάρξουν θύματα.”



    ΣΧΟΛΙΑ