• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ελβετικό φράγκο: Υψηλή πτήση σε υψηλό 5ετίας, σιγή ιχθύος από την κεντρική τράπεζα

    • Bloomberg
    ελβετικό φράγκο


    Εντείνονται οι πιέσεις που ασκούνται στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προκειμένου να ακολουθήσει τις υπόλοιπες και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας ως απάντηση στην απειλή της πανδημίας του κορονοϊού.

    Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν έχει ανακοινώσει κανένα ειδικό μέτρο μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι το ελβετικό φράγκο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών έναντι του ευρώ. Αντιθέτως, δείχνει να αρκείται σε περιστασιακές παρεμβάσεις. Κάτι που, όμως, θα μπορούσε να αλλάξει αύριο, Πέμπτη, όταν και θα ανακοινώσει τις τελευταίες αποφάσεις της (δείτε την ανακοίνωση της SNB εδώ).

    Τι θα μπορούσε να ανακοινώσει;

    Μείωση των επιτοκίων

    Η πιο ευθεία παρέμβαση που θα μπορούσε να κάνει η SNB θα ήταν να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο όμως είναι ήδη στο -0,75%. Δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο παγκοσμίως μαζί με της Δανίας.

    Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αναχαιτίσει τις πιέσεις στο φράγκο. Όμως, με την αναταραχή που επικρατεί στις αγορές, μπορεί να κρατήσει μακριά τους επενδυτές. Επιπλέον, θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση των τραπεζών και να ενισχύσει την τάση διακράτησης ρευστότητας.

    Νομισματικές παρέμβασεις

    Η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου θα μπορούσε να αναχαιτιστεί και αυξάνοντας τις πωλήσεις του, ενώ μια τέτοια απόφαση θα αύξανε επίσης τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα σε μία κρίσιμη περίοδο.

    Εναλλακτικά, οι φορείς χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να αλλάξουν τη ρητορική τους ώστε να αποθαρρύνουν τη ζήτηση, χαρακτηρίζοντας το ελβετικό φράγκο «υπερτιμημένο» αντί «υψηλής αξίας».

    Μέτρα ρευστότητας

    Η SNB θα μπορούσε να εγγυηθεί τη χορήγηση νέων χρηματοδοτικών κεφαλαίων προς την οικονομία αναβιώνοντας τις συναλλαγές repo. Οι συναλλαγές αυτές είναι ουσιαστικά ένα περιορισμένης διάρκειας, δάνειο σε ελβετικό φράγκο με κάλυψη τίτλων επενδυτικής κατηγορίας.

    Μία άλλη επιλογή είναι η εξαίρεση ακόμη μεγαλύτερης ρευστότητας από το αρνητικό επιτόκιο της SNB. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, αλλά θα μπορούσε ταυτόχρονα να δυσκολέψει τη διαχείριση των επιτοκίων στην χρηματαγορά.

    Χρηματοδότηση για την χορήγηση δανείων

    Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λάνσαραν αμφότερες προγράμματα για την ενθάρρυνση του τραπεζικού δανεισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ