• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η πρώτη γυναίκα CEO της H&M αύξησε την περιουσία του βασικού μετόχου κατά 1,4 δισ. δολάρια

    • Bloomberg
    Helena Helmersson, CEO Η&Μ

    Helena Helmersson, CEO Η&Μ


    Ο Stefan Persson, βασικός μέτοχος της Hennes & Mauritz AB (Η&Μ), μόλις έλαβε ένα μεγάλο δώρο συνταξιοδότησης από τους επενδυτές.

    Ο πρόεδρος της εταιρείας, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποχωρεί τον Μάιο από την ηγεσία της, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 1,4 δισ. δολάρια, καθώς οι μετοχές της λιανικής αλυσίδας ένδυσης σημείωσαν άνοδο 9,4% στην αγορά της Στοκχόλμης. Ο γιος του, Karl-Johan, νυν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, θα αναλάβει τη θέση του προέδρου και θα παραδώσει με τη σειρά του τη θέση του CEO στην COO, Helena Helmersson, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ομίλου Η&M.

    Το άλμα της τιμής των μετοχών, καθιστά τους Perssons την πλουσιότερη οικογένεια της Σουηδίας με περιουσία άνω των 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον  Bloomberg Billionaires Index.

    Ο Persson, 72 ετών, δήλωσε ότι πρόκειται για μία “φυσιολογική αλλαγή” η παράδοση των ηνίων της εταιρείας στον γιο του, μετά από δύο δεκαετίες στη θέση του προέδρου. Παράλληλα επισήμανε ότι η οικογένεια -η οποία έχει στην κατοχή της περίπου το 50% της εταιρείας- θα παραμείνει αφοσιωμένη στο δεύτερο μεγαλύτερο λιανοπωλητή ρούχων στον κόσμο.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της H&M κέρδισε περίπου 10% από τότε που ο Karl-Johan έγινε CEO, το 2009, ενώ κατά το ίδιο διάστημα η τιμή της μετοχή της ανταγωνιστικής Inditex, ιδιοκτήτριας του brand Zara, σχεδόν τετραπλασιάστηκε.

    Η Helmersson άρχισε να εργάζεται στην Η&M ως οικονομολόγος στο τμήμα πωλήσεων το 1997 και στη συνέχεια, επί πέντε χρόνια ήταν επικεφαλής στη διαχείριση βιωσιμότητας. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει αναλάβει τη θέση του COO.

    Η H&M ανακοίνωσε την Πέμπτη κέρδη προ φόρων 5,4 δισεκατομμυρίων κορωνών (560 εκατ. δολάρια) για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Νοεμβρίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ότι θα διαμορφωθούν στα 4,8 δισεκατομμύρια κορώνες.



    ΣΧΟΛΙΑ