• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι μικροί βοηθοί του «Άι Βασίλη» Μακρόν μοιράζουν μπόνους

    • Bloomberg

    Εμανουέλ Μακρόν


    Καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν μεταμορφώνεται από καλικάντζαρος σε Άγιο Βασίλη, ακυρώνοντας τους σχεδιαζόμενους φόρους και κάνοντας επιδρομή στο ταμείο του Δημοσίου για να αυξήσει τους μισθούς, οι γαλλικές εταιρείες σπεύδουν να γίνουν οι μικροί βοηθοί του. Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Μακρόν για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων» ενάντια στο υψηλό κόστος διαβίωσης ήταν μια έκκληση προς τις εταιρείες να πληρώσουν ειδικά μπόνους για το τέλος του έτους, που υποσχέθηκε ότι θα ήταν αφορολόγητα.

    Ο κατάλογος των βοηθών που προσφέρουν τα δώρα – μετρητά μέχρι 1.500 ευρώ – μεγαλώνει γρήγορα και περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, από την Total SA μέχρι τις εταιρείες ειδών πολυτελείας LVMH SE και Hermes International, και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών Orange SA, Altice France και Iliad SA.

    “Για εταιρείες που έχουν τα μέσα, τις ενθαρρύνω να το κάνουν και να το κάνουν γρήγορα”, δήλωσε ο Geoffrey Roux de Bezieux, επικεφαλής του επιχειρηματικού λόμπι Medef, στις 19 Δεκεμβρίου στο ραδιόφωνο France Info. “Τα αφεντικά στη Γαλλία είδαν τι συνέβη. Δεν είναι τυφλοί και κωφοί”.

    Το μέτρο είναι ένα από τα πιο γλυκά του Mακρόν στην προ-Χριστουγεννιάτικη προσπάθειά του να εξαγοράσει την ηρεμία στους δρόμους της Γαλλίας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των φόρων επί των υπερωριών, των συντάξεων και των καυσίμων θα διευρύνουν το έλλειμμα, αλλά το να πειστούν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν ένα νέο μπόνους έχει μικρό κόστος για το κράτος.

    Εορταστικό Πνεύμα

    Το να καταστήσει υπεύθυνες τις επιχειρήσεις θα μπορούσε επίσης να μετατοπίσει τον θυμό για τα χαμηλά εισοδήματα, που μέχρι τώρα επικεντρώθηκε κυρίως στον ίδιο τον Mακρόν. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μακρόν προκάλεσε έναν φόβο να μη χάσει κανείς το εορταστικό πνεύμα στον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας.

    “Η Orange θέλησε να ανταποκριθεί στην έκκληση του προέδρου για συγκεκριμένη δέσμευση υπέρ της στήριξης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων της με τις πιο μετριοπαθείς απολαβές“, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Orange, Stephane Richard, σε δήλωσή του στις 11 Δεκεμβρίου, όταν ανακοίνωσε μπόνους μεταξύ 500 και 1000 ευρώ για 20.000 υπαλλήλους.

    Ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι επωφελούνται επίσης. Το κρατικό Ταχυδρομείο δαπανά 50 εκατομμύρια ευρώ για να δώσει μέχρι 300 ευρώ σε 200.000 υπαλλήλους. Και η αστυνομία που αντιμετώπισε τους διαδηλωτές των “κίτρινων γιλέκων” απέσπασε ένα μπόνους 300 ευρώ, καθώς και μια μόνιμη αύξηση του μηνιαίου μισθού ύψους 120 ευρώ που θα εφαρμοστεί σταδιακά κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

    Πιστοί καταναλωτές;

    Μένει, όμως, να δούμε τι θα κάνουν οι Γάλλοι καταναλωτές με τα απροσδόκητα έσοδά τους. Η εμπιστοσύνη έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, ακόμη και όταν τα νοικοκυριά άρχισαν να επωφελούνται από περικοπές φόρων επί των κατοικιών και των μισθών. Τον Νοέμβριο, οι δαπάνες μειώθηκαν απροσδόκητα, και τον Δεκέμβριο το κλίμα μεταξύ των λιανοπωλητών έπεσε σε χαμηλό 3 ετών.

    “Οι καταναλωτές μπορούν να αποφασίσουν να αποταμιεύσουν αντί να ξοδέψουν τη σχεδιαζόμενη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος”, δήλωσε ο οικονομολόγος της Barclays, Francois Cabau. Πρόσθεσε ότι αναμένει πως η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών θα επιβραδυνθεί στο τέλος του έτους και ότι «υπάρχουν κίνδυνοι για μια πιο απότομη προσαρμογή».

    Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων – που πήρε το όνομά του από τα φωσφοριζέ ενδύματα που οι οδηγοί πρέπει να έχουν στα αυτοκίνητά τους – ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου ως μία σειρά από οδοφράγματα σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στους φόρους στα καύσιμα, προτού εξαπλωθεί σε έναν γενικό θυμό για το κόστος διαβίωσης.

    Μετά από ένα Σαββατοκύριακο ιδιαίτερα βίαιων διαμαρτυριών, ο Μακρόν επέστρεψε από μια σύνοδο κορυφής της G-20 στην Αργεντινή και στις 10 Δεκεμβρίου παρουσίασε μια σειρά μέτρων για την ικανοποίηση ορισμένων απαιτήσεων των διαδηλωτών. Περιλάμβαναν πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ το μήνα, κατάργηση μιας αύξησης φόρου για τις συντάξεις κάτω από 2.000 ευρώ και κατάργηση του φόρου στις υπερωρίες.

    Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσφορές του Μακρόν πιάνουν τόπο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη του κοινού προς τις διαμαρτυρίες μειώνεται.

    Ωστόσο, πολλά “κίτρινα γιλέκα” απορρίπτουν τις προσπάθειες του Μακρόν ως μη επαρκείς και πολύ καθυστερημένες, και οι απαιτήσεις έχουν πλέον προχωρήσει στο να συμπεριληφθεί η μεγαλύτερη χρήση δημοψηφισμάτων για να καθορίζεται η κυβερνητική πολιτική.

    Το εφάπαξ μπόνους του Μακρόν διακινδυνεύει επίσης να εξοργίσει αυτούς που δε θα το πάρουν, είπε ο Emmanuel Jessua, οικονομολόγος στο ερευνητικό ινστιτούτο Rexecode. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγάλες αστικές εταιρείες είναι πιο πιθανό να έχουν τα μέσα για να συμμετάσχουν απ’ ό,τι οι μικρότερες επιχειρήσεις σε αγροτικές περιοχές, όπου το κίνημα των κίτρινων γιλέκων προσέλκυσε υποστηρικτές θυμωμένους από τις τιμές των καυσίμων.

    “Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αίσθηση απογοήτευσης μεταξύ των εργαζομένων”, δήλωσε ο Jessua. “Αυτός είναι ένας κίνδυνος που δεν είναι ουδέτερος στο σημερινό κλίμα”.

    Τα Χριστούγεννα μπορεί να αργήσουν για τον Γάλλο πρόεδρο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μπόνους έως και δύο μισθούς δίνει σε εργαζόμενους και παραγωγούς η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Έρχονται νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων-Ποιο θα είναι το νέο σύστημα υπολογισμού

    MH ΧΑΣΕΤΕ:  Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση NPLs 2,1 δισ. στην Hoist Finance



    ΣΧΟΛΙΑ