• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι Κινέζοι εκπαιδεύουν σεφ και φτιάχνουν πίστες του σκι για να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης

    • Bloomberg


    Άκρως δημιουργικοί εμφανίζονται οι Κινέζοι αξιωματούχοι στην προσπάθεια τους να στηρίξουν την οικονομία της χώρας τους, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης που σημειώνει επιβαρύνει τους καταναλωτές και απειλεί να μειώσει τις θέσεις εργασίας.

    Η επαρχία Guangdong, η οποία συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ και είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή οικονομία, εκμεταλλεύεται τη φημισμένη της κουζίνα για να εκπαιδεύσει καντονέζικους σεφ και να δημιουργήσει 300.000 σχετικές θέσεις εργασίας έως το 2022. Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνεται στο πακέτο των 20,8 δισεκατομμυρίων γιουάν (3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που έχει δοθεί στην επαρχία για την προώθηση της απασχόλησης. Παράλληλα, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση των μικρών επιχειρήσεων και την παροχή χρηματοδότησης στις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

    Στα βόρεια, η πρωτεύουσα, το Πεκίνο προτρέπει τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα να παραμείνουν ανοιχτά αργότερα τη νύχτα και η βιομηχανική περιφέρεια του Hebei προτείνει να δίνουν στους εργαζόμενους 2,5 ημέρες άδεια τα Σαββατοκύριακα, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να ξοδεύουν.

    Δημιουργική εμφανίζεται και η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας, η οποία προωθεί τα θαλάσσια σπορ, το σκι, τις υπαίθριες δραστηριότητες και τους μαραθώνιους, με στόχο την αύξηση της ετήσιας κατανάλωσης σε αθλητικές δραστηριότητες σε 1,5 τρισεκατομμύρια γιουάν έως το 2020.

    Οι Κινέζοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν στοχεύσει στην αύξηση της κατανάλωσης και τη σταθερή απασχόληση και σε προηγούμενες περιόδους ύφεσης, προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση της βαριάς βιομηχανίας.

    Αυτή τη φορά, η πορεία αύξησης των λιανικών πωλήσεων και τα σημάδια άγχους στην αγορά εργασίας είναι ορατά, απειλώντας με μια ευρύτερη επιβράδυνση. Πολυεθνικές εταιρείες από την Apple Inc. μέχρι την Volkswagen AG είναι μεταξύ εκείνων που νιώθουν τον αντίκτυπο.

    Μια άλλη πιθανή ένδειξη της επιβράδυνσης είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι από την επαρχία θα επιστρέψουν στις πόλεις τους για τις διακοπές του νέους έτους αρκετά νωρίτερα από τις επίσημες αργίες. Το υπουργείο εργασίας επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι εργαζόμενοι επέστρεψαν σπίτι τους τον Δεκέμβριο του 2018 σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2017, γεγονός που αποδίδεται σε προσωπικούς λόγους, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι τους, καθώς και στις επιπτώσεις της επιβράδυνσης στις επιχειρήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ