• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η κατασκευαστική εταιρεία που έπεσε θύμα των “κίτρινων γιλέκων”

    • Bloomberg
    παρισι_κιτρινα_γιλεκα

    «Κόλαση» το Παρίσι


    Η γαλλική κατασκευαστική εταιρία Vinci SA προειδοποίησε ότι οι διαμαρτυρίες των “κίτρινων γιλέκων” της Γαλλίας θα κοστίσουν “δεκάδες εκατομμύρια ευρώ”, αφού οι διαδηλωτές έχουν προκαλέσει ζημιές στην υποδομή των αυτοκινητοδρόμων, σε μία ακόμα ένδειξη του πλήγματος στην οικονομία από το κίνημα.

    Οι διαδηλωτές έχουν κάψει κτίρια και οχήματα της Vinci και έχουν ρίξει σκουπίδια σε προσωρινά σημεία κατασκήνωσης κοντά σε κόμβους αυτοκινητοδρόμων, δήλωσε η Vinci Autoroutes σε ανακοίνωση. Η ζημιά σε περίπου 250 τοποθεσίες θα καλυφθεί από την ασφάλεια, το κράτος και την εταιρεία.

    Οι διαμαρτυρίες είχαν αρχικά στο στόχαστρο την αύξηση του φόρου επί των καυσίμων, αλλά κλιμακώθηκαν σε βίαιες διαδηλώσεις που απαιτούσαν περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και οικονομική ισότητα. Φορώντας γιλέκα υψηλής ορατότητας, οι διαδηλωτές στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα πυρπόλησαν αυτοκίνητα και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, εστιατόρια και ιδιωτικές περιουσίες.

    Το κίνημα έχει ήδη βλάψει τη γαλλική οικονομία. Ο ιδιωτικός τομέας της χώρας συρρικνώθηκε το Δεκέμβριο για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν. Η Τράπεζα της Γαλλίας έχει μειώσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για το τρέχον έτος και το επόμενο. Ο Μακρόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την απαλοιφή των φόρων υπερωριών και την αύξηση των συντάξεων. Οι παραχωρήσεις του ενδέχεται να έχουν επηρεάσει τη δυναμική του κινήματος: Οι διαμαρτυρίες του Σαββατοκύριακου συγκέντρωσαν περίπου το ήμισυ του αριθμού των διαδηλωτών της περασμένης εβδομάδας. Η Τράπεζα της Γαλλίας δήλωσε ότι τα μέτρα του Μακρόν θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2019, αφού είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος και το 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Airbnb: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι στις μισθώσεις μέσω search robot

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ποιοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι εταιρείες που έχουν μοιράσει 1,17 δισ. ευρώ στους μετόχους το 2018

    MH ΧΑΣΕΤΕ:  Energean: Συμφωνία με INGL για τον αγωγό φυσικού αερίου στο Ισραήλ



    ΣΧΟΛΙΑ