• Business

    Energean: Συμφωνία με INGL για τον αγωγό φυσικού αερίου στο Ισραήλ

    • NewsRoom

    Από αριστερά προς τα δεξιά, ο Country Manager της Energean στο Ισραήλ κ. Shaul Zemach, o Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας, ο Πρόεδρος της INGL κ. Eitan Padan και ο Διευθύνων Σύμβουλος της INGL κ. Samuel Tordjman, (photo Credit: INGL)


    Συμφωνία για τον αγωγό που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Πλωτή Μονάδα Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) της Energean στο σύστημα μεταφοράς αερίου του Ισραήλ υπέγραψαν η Energean και η Israel Natural Gas Lines (INGL), εταιρεία που ανήκει στο κράτος του Ισραήλ και διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς αερίου.

    Η συμφωνία αφορά την κατασκευή και τη μεταφορά του χερσαίου τμήματος καθώς και ενός τμήματος περίπου 10 χιλιομέτρων που βρίσκεται κοντά στη στεριά. Με βάση τη Συμφωνία (Memorandum of Understanding-MOU), η INGL θα καταβάλει στην Energean περίπου 100 εκατ. δολάρια (369 εκατ. σέκελ). Η παράδοση των συγκεκριμένων τμημάτων του αγωγού στην INGL. θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την έναρξη παράδοσης φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

    Μετά την παράδοση, η INGL θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση των συγκεκριμένων τμημάτων του αγωγού.

    Με την ευκαιρία, της υπογραφής της συμφωνίας, ο κ.Yuval Steinitz, Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, δήλωσε τα εξής:

    «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της ανάπτυξης μεσαίων και μικρότερων κοιτασμάτων αερίου, η οποία στηρίζεται και στις υποδομές που δημιουργούνται από την INGL. Η υπογραφή της συμφωνίας θα ενθαρρύνει την έρευνα για κοιτάσματα φυσικού αερίου και την ανάπτυξή τους και θα συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ στο μέλλον».

    Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

    «Η υπογραφή του MOU αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν. Η συνεργασία με την INGL δείχνει για άλλη μια φορά την υποστήριξη και τη δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης στο project ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν, τα οποία θα προμηθεύσουν με αέριο την αγορά του Ισραήλ».

    Από την πλευρά της INGL, ο Πρόεδρος Eitan Padan δήλωσε τα εξής:

    «Αυτή η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο εντατικών διαπραγματεύσεων, θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του προγράμματος «Maagarim» για τη θαλάσσια μεταφορά αερίου και θα επιτρέψει στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν, καθώς και σε άλλα κοιτάσματα στο μέλλον, να συνδεθούν στο δίκτυο μεταφοράς, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Με κάποιες μετατροπές, το σύστημα θα έχει επίσης τη δυνατότητα να υποστηρίζει μελλοντικά τις εξαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου».

    Σημειώνεται ότι η Energean εκτιμά πως η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας με την INGL θα υπογραφεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ENERGEAN και ΚΑΒΑΛΑ ΟIL ανανεώνουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Energean αποφάσισε να μπει στο… ισραηλινό χρηματιστήριο

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Energean: Αύξηση παραγωγής και λειτουργικών επιδόσεων στο πρώτο εξάμηνο-Οι προοπτικές για το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ