• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού εγκαταλείπουν τον άνθρακα για χάρη του φυσικού αερίου

    • Bloomberg


    Τα αποθέματα άνθρακα αυξάνονται σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας από τη Γερμανία έως την Ισπανία προτιμούν όλο και περισσότερο το καθαρότερο αέριο για την παραγωγή ενέργειας.

    Τα αποθέματα στα λιμάνια του Ρότερνταμ, του Άμστερνταμ και του Φλίσινγκεν την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο. Η απορρόφηση μετά το καλοκαίρι έχει επιβραδυνθεί λόγω του ήπιου καιρού μέχρι τώρα αυτό το φθινόπωρο. Η σημαντική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου έχει επίσης καταστήσει ελκυστικότερο για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καίνε το καύσιμο, την ίδια στιγμή που η ηλιακή και η αιολική ενέργεια εξακολουθούν να ροκανίζουν το συνολικό μερίδιο των ορυκτών καυσίμων.

    Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία είναι ακόμη ένα σημάδι του τρόπου με τον οποίο η οικονομία της ενέργειας υποστηρίζει τις χώρες που απομακρύνονται από τα πιο «βρώμικα» ορυκτά καύσιμα για να περιορίσουν τις εκπομπές, ώστε να επιβραδύνουν την αλλαγή του κλίματος. Κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δεκαετίας, ήταν πιο κερδοφόρα η καύση άνθρακα στη Γερμανία, αλλά αυτή η σχέση είχε αντιστραφεί στις αρχές του τρέχοντος έτους εξαιτίας μίας υπερπροσφοράς αερίου.

    «Με μία πληθώρα φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές, έχει γίνει πιο δύσκολο για όσους παράγουν ρεύμα με άνθρακα να ανταγωνιστούν το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Joe Aldina, επικεφαλής ανάλυσης άνθρακα της S & P Global Platts στη Νέα Υόρκη.

    Τα αποθέματα άνθρακα στα τρία λιμάνια στις 16 Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 6,5 εκατομμύρια τόνους. Ταυτόχρονα, η στάθμη του νερού στο Kaub στον Ρήνο έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο. Ο ποταμός αποτελεί ζωτική μεταφορική οδό για τις φορτηγίδες προς εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα στη Γερμανία.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραγωγή ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα μειώθηκε κάτω από το 1% του συνόλου κατά το δεύτερο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον 19ο αιώνα.

    Τα αποθέματα είναι πολύ υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, ακόμη και αν έχουν μειωθεί από τα πολυετή υψηλά αυτής της άνοιξης, δήλωσε ο Aldina. Ο ρυθμός των εισαγωγών θερμικού άνθρακα θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και να διατηρεί τα αποθέματα υπό έλεγχο, είπε.

    Στην αγορά αερίου, ένας αριθμός-ρεκόρ ρευστών φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος, σε συνδυασμό με σταθερές ροές τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Νορβηγία, βοήθησαν στο να γεμίσουν τα επίπεδα αποθήκευσης πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο αυτό το φθινόπωρο. Οι τιμές αναφοράς έχουν κατακρημνιστεί κατά σχεδόν 60% κατά το παρελθόν έτος.

    «Η καύση άνθρακα στην Ευρώπη είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών τιμών του αερίου», δήλωσε ο Hans Gunnar Navik, ανώτερος αναλυτής της StormGeo AS στο Όσλο.

    Αν και ο άνθρακας για το 2020 έχει ενισχυθεί από τα πρόσφατα μακροοικονομικά γεγονότα, από τους πτωτικούς κινδύνους για τις προμήθειες των γαλλικών πυρηνικών εργοστασίων μέχρι τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου μετά την πρόσφατη επίθεση στη Σαουδική Αραβία, το συμβόλαιο αναφοράς έχει μειωθεί φέτος κατά 22%.

    «Με την υποχώρηση αυτών των ζητημάτων, η αγορά χάνει τους παράγοντες που την υποστήριζαν κάποτε και επιστρέφει πίσω στα βασικά θεμελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης», δήλωσε ο Hui Heng Tan, αναλυτής άνθρακα στη Marex Spectron Group.



    ΣΧΟΛΙΑ