• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Προς νέο αρνητικό ρεκόρ οι τιμές του φυσικού αερίου

    • Bloomberg


    Σε τροχιά υποχώρησης κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες αναμένεται μάλιστα να σημειώσουν αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας, καθώς οι προμηθευτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μειώσουν την προσφορά.

    Τα αποθέματα φυσικού αερίου πλησιάζουν τα όρια του δυναμικού αποθήκευσης εβδομάδες ολόκληρες πριν από το συνηθισμένο, ενώ την ίδια ώρα εισρέουν νέες ποσότητες από τάνκερ και αγωγούς.

    Παρότι οι παραγωγοί μείωσαν το τελευταίο διάστημα κάπως την προσφορά, προχωρώντας σε επισκευές και εργασίες συντήρησης στα κοιτάσματα και τις μονάδες επεξεργασίας, η τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία παλεύει να ανακάμψει από το κραχ που την έφερε κάτω από τα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα φέτος το καλοκαίρι.

    «Τον Σεπτέμβριο, οι αποθήκες φυσικού αερίου στη βόρεια Ευρώπη θα είναι γεμάτες, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω υποχώρησης των τιμών», λέει ο Niek van Kouteren, trader στην ολλανδική εταιρεία ενέργειας PZEM.

    «Κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή, οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να παράγουν λιγότερο φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή όμως, μεγάλοι προμηθευτές όπως η Ρωσία», προσπαθούν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους, προσθέτει.

    Η προσφορά εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Τα αποθέματα στη βορειοδυτική Ευρώπη, την Ιταλία και την Αυστρία έφτασαν τα 62,3 δισ. κυβικά μέτρα, ή το 94% του δυναμικού αποθήκευσης, στις 28 Αυγούστου.

    Ο μόνος τρόπος να ανακάμψουν οι τιμές στην Ευρώπη θα ήταν να μειωθούν οι ροές από τη Ρωσία ή τη Νορβηγία ή να σταματήσουν να έρχονται νέα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επισημαίνει ο Norbert Ruecker, επικεφαλής οικονομικών στην Julius Baer Group Ltd.

    Στην Ολλανδία, οι τιμές για παράδοση τον επόμενο μήνα μπορεί να μειωθούν άλλο ένα 20% το φθινόπωρο, λέει.

    Σημειώνει μάλιστα ότι «αν η κατάσταση πάρει πραγματικά άσχημη τροπή, οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο».

    Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom PJSC ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εξαγωγές του προς την Ευρώπη θα μειωθούν στα 192 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, θα είναι δηλαδή 4,5% κάτω από τους όγκους ρεκόρ του 2018. Η μέση τιμή που δίνει για το φυσικό αέριο αναμένεται επίσης να διαμορφωθεί 13% χαμηλότερα από τα επίπεδα της περυσινής χρονιάς.

    Παρ’ όλα αυτά, η Gazprom είναι μάλλον απίθανο να κλείσει τη στρόφιγγα απλά και μόνο επειδή έχουν πέσει οι τιμές.

    «Όταν μας δίνεται η ευκαιρία, πουλάμε παραπάνω», ανέφερε σε ένα conference call με αναλυτές, την περασμένη εβδομάδα, ο Mikhail Malgin της Gazprom Export.

    «Το μερίδιο αγοράς αυτό καθ’ αυτό δεν είναι ο στόχος μας, αλλά μάλλον συνέπεια των κινήσεών μας», συμπλήρωσε.

    Αν και οι εισροές στις αποθήκες έχουν επιβραδυνθεί αυτήν την περίοδο, λόγω των εργασιών συντήρησης που γίνονται στη Νορβηγία και των μειωμένων παραδόσεων LNG, η συνεχής συγκέντρωση αποθεμάτων μέχρι τον Οκτώβριο θα κρατήσει τις τιμές υπό πίεση μέχρι να μπει ο χειμώνας, ανέφερε σε έκθεσή της τη Δευτέρα η Goldman Sachs Group.

    Σύμφωνα με τον Ahmed Hammoudan, trader στην ολλανδική εταιρεία ενέργειας Eneco, για να πειστούν οι παραγωγοί να μειώσουν τις ποσότητες θα πρέπει οι τιμές να πέσουν αρκετά χαμηλότερα.

    «Τους μεγάλους προμηθευτές δεν τους νοιάζουν οι τιμές, αλλά τα έσοδα», λέει και προσθέτει: «Το ζητούμενο για τις εταιρείες αυτές είναι να παραδίδουν ποσότητες».



    ΣΧΟΛΙΑ