• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ενεργειακή κρίση χειροτερεύει και πλήττει τους βιομηχανικούς γίγαντες της Ευρώπης

    • Bloomberg


    Η ακραία πίεση στον εφοδιασμό που εκτίναξε σε ύψη ρεκόρ τις τιμές των προϊόντων ενέργειας στην Ευρώπη, πιέζει τα κέρδη των βιομηχανικών κολοσσών της ηπείρου, απειλώντας να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

    Η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία χημικών προϊόντων BASF SE δήλωσε ότι δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει πλήρως τον αντίκτυπο της ανόδου ρεκόρ των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας παρά το γεγονός ότι παράγει το 80% της δικής της ισχύος.

    Η Aurubis AG, ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού της Γηραιάς Ηπείρου, δήλωσε ότι το κόστος ενέργειας έχει ήδη επηρεάσει τα κέρδη της και θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα περιθώρια της για το υπόλοιπο του έτους. Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί τόσο άσχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε ένας μεγάλος παραγωγός λιπασμάτων έκλεισε δύο εργοστάσια του, χωρίς να υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα επαναλειτουργήσουν.

    Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη και την Ασία, καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από την πανδημία και οι άνθρωποι επιστρέφουν στις εργασίες τους. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί φέτος, ενώ το κόστος ενέργειας σχεδόν διπλασιάστηκε, καθώς η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση εφοδιασμού που κινδυνεύει να ανατρέψει την ανάκαμψη.

    “Εάν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αυτό προφανώς θα βλάψει τις καταναλωτικές δαπάνες και τη βιομηχανική κατανάλωση”, δήλωσε ο Ogan Kose, διευθύνων σύμβουλος της Accenture.

    Κλείνουν εργοστάσια

    Η BASF ανέφερε ότι οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν “αισθητά” τους τελευταίους μήνες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Thomas Nonnast. Η εγκατάσταση της εταιρείας στη γερμανική πόλη Λουντβιγκσχάφεν αποτελεί το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο εργοστάσιο χημικής παραγωγής στον κόσμο και χρησιμοποιεί 6 terawatt ώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ισοδύναμη με την ενέργεια που περιέχεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.

    Η Aurubis επισήμανε ότι πλήττεται από την αύξηση των τιμών παρά τις στρατηγικές αντιστάθμισης. «Τα περιθώριά μας επιβαρύνονται ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές ενέργειας στη Γερμανία», δήλωσε η εκπρόσωπος της Daniela Kalmbach.

    Η CF Industries Holdings ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματά τη λειτουργία της στα βιομηχανικά συγκροτήματα στις περιοχές Μπίλιγχαμ και Ιντς στη Βρετανία λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

    Κίνδυνος διακοπής ρεύματος

    Η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος φέτος το χειμώνα, δήλωσε η Goldman Sachs, προειδοποιώντας ότι οι βιομηχανικοί χρήστες της περιοχής θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση. Η ήπειρος δεν προλαβαίνει να αναπληρώσει τους αποθηκευτικούς χώρους πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης σε περίπου ένα μήνα, με τα αποθέματα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

    Ο κορυφαίος παραγωγός ζάχαρης στην Γαλλία, Tereos SCA, ήδη προειδοποίησε για αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που οδηγούν σε “τρομερή” αύξηση του κόστους παραγωγής του.

    Η παραγωγός αμύλου Roquette Freres SA, με έδρα τη βόρεια Γαλλία, τόνισε ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας δημιουργούν «πληθωριστική πίεση σε κάθε άλλο κόστος» που θα καταλήξει να μεταφερθεί στους πελάτες.

    Η CropEnergies AG, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αιθανόλης στην Ευρώπη, επισήμανε αυτή την εβδομάδα ότι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας μείωσε τα κέρδη της σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα αυξήθηκαν.

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικοί κολοσσοί της Ευρώπης τονίζουν τις ακόμη μεγαλύτερες αντιξοότητες των μικρότερων επιχειρήσεων που καταναλώνουν ενέργεια, οι οποίες συνήθως δεν έχουν δικές τους εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και διαθέτουν λιγότερη πρόσβαση σε εξελιγμένα μέσα αντιστάθμισης της ανόδου των τιμών.

    «Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε περισσότερη παραγωγή αζώτου και χημικών ουσιών σε όλη την Ευρώπη να παραμένει αδιάθετη τις επόμενες ημέρες μέχρι να μετριαστούν οι τιμές του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Joel Jackson, αναλυτής της BMO Capital Markets.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ