• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Evergrande: Βασική μέτοχος του κολοσσού ακινήτων πούλησε μετοχές 11 εκατ. δολαρίων υπό τους φόβους χρεοκοπίας

    • Bloomberg

    Chan Hoi Wan


    Η Chan Hoi Wan, σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Joseph Lau, προχώρησε στην πώληση επιπλέον μετοχών της Evergrande, αξίας 11,2 εκατ. δολαρίων (87,5 εκατ. δολ. Χονγκ Κονγκ), υπογραμμίζοντας την ανησυχία των επενδυτών για τα κλιμακούμενα προβλήματα του κινεζικού κολοσσού ακινήτων.

    Η Chan πούλησε 24,4 εκατομμύρια μετοχές σε μέση τιμή 3,58 δολάρια Χονγκ Κονγκ την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Το ποσοστό της στην εταιρεία μειώθηκε στο 7,96% από 8,15%.

    Chinese Estates CEO Chan Hoi-wan

    Πρόκειται για την δεύτερη τουλάχιστον πώληση που πραγματοποιεί σε ένα μήνα η Chan -της οποίας ο μεγιστάνας σύζυγος υπήρξε μακροχρόνιος σύμμαχος του ιδρυτή της Evergrande, Hui Ka Yan – μειώνοντας περαιτέρω το μερίδιο της στην πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων του κόσμου.

    Οι προοπτικές της Evergrande επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, με την εταιρεία και την τοπική κυβέρνηση να προσλαμβάνουν συμβούλους για μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρεών που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Διαμαρτυρίες εναντίον της επιχείρησης ξέσπασαν σε ολόκληρη τη Κίνα αφού η Evergrande απέτυχε να πληρώσει έγκαιρα στους ιδιώτες επενδυτές τα υψηλής απόδοσης προϊόντας της.

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Chan, CEO της Chinese Estates Holdings, δήλωσε ότι αυτή και ο σύζυγός της θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη της Evergrande ως μέτοχοι.

    Η μετοχή της Evergrande συνέχισε να υποχωρεί την Πέμπτη, καταγράφοντας απώλειες 6,4% και διαμορφώθηκε στα 2,63 δολάρια Χονγκ Κονγκ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.

    Η διαπραγμάτευση των ομολόγων της εταιρείας σταμάτησε όταν ο εγχώριος οίκος αξιολόγησης China Chengxin International Credit Rating μείωσε την βαθμολογία τους σε Α από ΑΑ.

    Ανησυχία στις αγορές

    Η εντεινόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Evergrande έχει αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.

    Οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου οδήγησαν σε πτώση τον δείκτη Hang Seng China Enterprises Index.

    Η μετοχή της Country Garden Holdings – της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων της χώρας σε πωλήσεις- υποχώρησε κατά 7,2% και της Sunac China Holdings βυθίστηκε κατά 11%.

    Μόνο αυτή την εβδομάδα οι δύο μετοχές κατέγραψαν απώλειες άνω του 21%.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ