• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι Big Business των βασιλικών γάμων

    Μέγκαν Μαρκλ

    H Μέγκαν Μαρκλ για το Vanity Fair


    Η μοναρχία στην Μεγάλη Βρετανία είναι big business. Δεν χρειάζεται να είσαι επιχειρηματίας για να το καταλάβεις. Ήδη η Μέγκαν Μαρκλ αφήνει τη σόουμπιζ για άλλες, βασιλικές μπίζνες. Και για μία μηχανή χρημάτων που συχνά δοκιμάζει τα όρια του καλού γούστου και ξεφεύγει από τον έλεγχο της μοναρχίας. Για να γιορτάσουν τον γάμο που Πρίγκιπα Χάρι με την αμερικανίδα μνηστή του το Σάββατο 19 Μαΐου, οι θαυμαστές τους μπορούν να αγοράσουν από ξύλινα κουτάλια με τα πρόσωπα του ζευγαριού μέχρι μαγιό και από κορν φλέικς μέχρι προφυλακτικά.

    Όλα αυτά τα κιτς αναμνηστικά είναι ένα μόνο δείγμα της θετικής επίδρασης της βασιλικής οικογένειας στην οικονομία της χώρας. Σχεδόν 5 εκατομμύρια κόσμου επισκέφθηκε πέρυσι το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, και ο βασιλικός τουρισμός εκτιμάται πως συγκεντρώνει 548 εκατ. λίρες το χρόνο. Ενώ ο γάμος του Σαββάτου θα έχει φέρει στα εμπορικά καταστήματα τζίρο 120 εκατ. λιρών.

    Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας είχε τα πάνω και τα κάτω της τις τελευταίες δεκαετίες. Εκείνη του 1990 ήταν από τις χειρότερες, με τον θάνατο της Πρικίπισσας Νταϊάνα το 1997, όταν ο Τύπος και η τηλεόραση είχαν φτάσει να αμφισβητούν το μέλλον της μοναρχίας στη χώρα. Δύο δεκαετίες και μετά, δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς μια εποχή που η βασιλική οικογένεια ήταν πιο δημοφιλής, με σειρές όπως το «The Crown» να κερδίζουν το κοινό και τα βραβεία.

    Οι φωνές που αμφισβητούσαν το αν η βασιλική οικογένεια είναι ένα κόστος που το κράτος αξίζει να συντηρήσει, έχουν σιωπήσει. Η Βασίλισσα Ελισάβετ λαμβάνει εισόδημα από μια επιχείρηση ακινήτων με το όνομα The Crown Estate, η οποία δίνει τα κέρδη της – πάνω από 2,6 δισ. λίρες την τελευταία δεκαετία – στο κράτος.

    Σε αντάλλαγμα, η βασιλική οικογένεια λαμβάνει ετήσια αποζημίωση ίση με το 15% των κερδών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ποσό αυτό ήταν 42,8 εκατ. λίρες. Η προσωπική περιουσία της Ελισσάβετ εκτιμάται στα 311 εκατ. λίρες. Οι φόροι για τη μοναρχία που αντιστοιχούν σε κάθε βρετανό πολίτη είναι μόλις 65 πένες το χρόνο.

    Όλα τα τελευταία κουτσομπολιά και φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας ανεβάζουν τις πωλήσεις των εφημερίδων και την κίνηση των ιστοσελίδων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και φυσικά ο βασιλικός γάμος δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως θα διαπιστώσει κανείς επισκεπτόμενος στις ιστοσελίδες της The Sun, της Daily Mail και άλλων ταμπλόιντ.



    ΣΧΟΛΙΑ