• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    HSBC: Σε χαμηλό 25ετίας η μετοχή, αυξάνονται οι πιέσεις

    • Bloomberg

    HSBC


    Κάτω από το χαμηλό στο οποίο είχε υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πριν δέκα και πλέον χρόνια, υποχώρησε η μετοχή της HSBC Holdings, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις που δέχεται σε διάφορα μέτωπα, ενώ είναι πιθανό να κινδυνεύουν και τα σχέδια επέκτασής της στην Κίνα.

    Η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ μετοχή της HSBC, η οποία έχει έδρα το Λονδίνο, υποχώρησε τη Δευτέρα κάτω από το χαμηλό κλεισίματος για τον Μάρτιο του 2009, έως τα 29,60 δολάρια Χονγκ Κονγκ. Συνολικά φέτος καταγράφει απώλειες 51%, φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδό της από το 1995.

    Η HSBC υποχωρούσε κατά 3,4% στις 1:58 μ.μ. (ώρα Χονγκ Κονγκ), τη στιγμή που ο δείκτης αναφοράς Hang Seng έχανε 1,5%.

    Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης είναι πιθανός υποψήφιος για ένταξη στη «λίστα αναξιόπιστων προσώπων» της Κίνας που στοχεύει στην τιμωρία εταιρειών, οργανισμών ή ατόμων που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Global Times του Κομμουνιστικού Κόμματος. Την επομένη, η HSBC βρέθηκε μεταξύ των τραπεζών που αναφέρονται σε έκθεση της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ) για τις τράπεζες που «συνέχισαν να επωφελούνται από ισχυρούς και επικίνδυνους παίκτες» τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ακόμη και μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

    «Εάν η εταιρεία καταχωριστεί ως αναξιόπιστη εταιρεία από την Κίνα, κάτι που φαίνεται σίγουρο δεδομένο ότι πρόκειται για άρθρο της Global Times, η τράπεζα θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες με τις δραστηριότητές της στην Κίνα», δήλωσε ο Banny Lam, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων της CEB International Investment τη Δευτέρα. «Μπορεί να έχουν πρόβλημα με την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην ηπειρωτική χώρα, μετά τις τόσο μεγάλες επενδύσεις που έκαναν εκεί τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

    Η τράπεζα «προκάλεσε» την Κίνα με τη συμμετοχή της στην έρευνα των Αμερικανών για τη Huawei Technologies. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν περιορισμούς στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τις θεωρήσεις εισόδου για εταιρείες, χώρες, ομάδες ή πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα.

    Η Standard Chartered, η οποία αναφέρεται επίσης στην έκθεση της ICIJ, είδε την μετοχή της να υποχωρεί έως 3,8% στο Χονγκ Κονγκ. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος εξαιρετικά σοβαρά και έχουμε επενδύσει ουσιαστικά στα προγράμματα συμμόρφωσής μας», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

    Η HSBC κινδυνεύει πλέον να εγκλωβιστεί σε μια βαθύτερη αναταραχή μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε τη χρονιά που πέρασε εν μέσω πολιτικών ταραχών και οικονομικής ύφεσης στη μεγαλύτερη αγορά της, το Χονγκ Κονγκ. Αντιμετωπίζει επίσης δυσκολίες με τα χαμηλά επιτόκια και την αύξηση των ζημιών από δάνεια λόγω της πανδημίας.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HSBC, Noel Quinn, ο οποίος ανέλαβε μόνιμος επικεφαλής της τράπεζας τον Μάρτιο, τον περασμένο μήνα σήμανε καμπανάκι για τις δύσκολες ώρες που περιμένουν την τράπεζα, ανακοινώνοντας ότι τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου μειώθηκαν κατά 50% και προβλέποντας ότι οι απώλειες από δάνεια μπορεί να ανέλθουν σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Ο Quinn είπε ότι η τράπεζα θα προσπαθήσει να επιταχύνει την αναδιάρθρωση των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της, επισπεύδοντας την επέκτασή της στην Ασία, καθώς οι ευρωπαϊκές της δραστηριότητες χάνουν χρήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ