• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    HSBC: Εισηγήσεις για έξοδο της τράπεζας από την αγορά λιανικής των ΗΠΑ

    • Bloomberg
    hsbc


    Η HSBC Holdings Plc σκέφτεται να αποχωρήσει από την αγορά λιανικής των ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, μία αγορά που η βρετανική τράπεζα είχε χαρακτηρίσει ως μία από τις μεγαλύτερες στρατηγικές προκλήσεις.

    Η διοίκηση της HSBC εξετάζει το ενδεχόμενο πλήρους απόσυρσης από τις δραστηριότητες στη λιανική τραπεζική της χώρας, αν και θεωρείται απίθανη η αποχώρηση της από άλλες δραστηριότητες της στις ΗΠΑ, αναφέρουν πηγές. Οι εισηγήσεις για την κίνηση αυτή αναμένεται να γίνουν στο ΔΣ της τράπεζας αυτή την εβδομάδα.

    Υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση της μείωσης των επενδυτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων, ώστε να επικεντρωθεί σε διεθνείς πελάτες με έμφαση στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι ανέφεραν νωρίτερα την είδηση.

    Η HSBC παρουσίασε εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης νωρίτερα φέτος, ανακοινώνοντας περικοπές περίπου 35.000 θέσεων εργασίας σε διάστημα τριών ετών, ενώ επισήμανε ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τα στοιχεία της επόμενης χρονικά, με νέες λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη κεφαλαίου και το κόστος.

    Οι στόχοι βελτίωσης περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, όπου η HSBC επιβαρύνεται από ένα δαπανηρό δίκτυο καταστημάτων, και την Ευρώπη, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ των περιουσιακών της στοιχείων το 2019, αλλά επέφερε λειτουργικές απώλειες. Η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο, η οποία επιδιώκει να επεκταθεί στην Κίνα, εξασφαλίζει σχεδόν όλο το κέρδος της από την Ασία.

    Στρατηγική πρόκληση

    Η HSBC διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ σε σχέση με οποιασδήποτε άλλη μη αμερικανική τράπεζα, γεγονός που οφείλεται στην εξαγορά της Household International που πραγματοποίησε το 2003, κίνηση που τελικά της κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια σε διαγραφές.

    Πέρυσι, η HSBC προσέλαβε τον βετεράνο της Citigroup Inc., Michael Roberts, ως επικεφαλής της επιχείρησης της Βόρειας Αμερικής, αντικαθιστώντας τον Patrick Burke. Μήνες πριν από την πρόσληψη του Roberts, ο Ewen Stevenson, διευθύνων σύμβουλος της HSBC, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν ένας από τους τομείς στους οποίους η τράπεζα αντιμετώπισε τη «μεγαλύτερη στρατηγική της πρόκληση».

    Τα εμβληματικά λιοντάρια της HSBC και το παρασκήνιο των σχέσεων της τράπεζας με την Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ