• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα εμβληματικά λιοντάρια της HSBC και το παρασκήνιο των σχέσεων της τράπεζας με την Κίνα

    • Bloomberg

    Τα λιοντάρια έξω από το κατάστημα της HSBC στο Χονγκ Κονγκ


    Μετά τους βανδαλισμούς που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών και των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ στις αρχές του τρέχοντος έτους, τα δύο εμβληματικά χάλκινα λιοντάρια που στέκονταν έξω από το κεντρικό γραφείο της HSBC Holdings Plc στην πόλη, επέστρεψαν στη θέση τους.

    Τα αποκαλυπτήρια των λιονταριών, με το παρατσούκλι «Stephen» και «Stitt», έγιναν την Πέμπτη, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης που διήρκησαν 10 μήνες, αφού τα μπρούτζινα αγάλματα είχαν λερωθεί με σπρέι μπογιάς και είχαν καεί σε ορισμένα σημεία κατά τη διάρκεια μιας μαζικής πορείας στις αρχές του τρέχοντος έτους.

    «Ο Stephen και ο Stitt παρακολουθούν το κεντρικό κτίριο της HSBC για 85 χρόνια», ανέφερε σε δήλωση του ο Peter Wong, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. «Μέσα από καλές και κακές εποχές, υπήρξαν ένα κομμάτι της ιστορίας του Χονγκ Κονγκ”.

    Οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας συγκλόνισαν την πόλη για μήνες πέρυσι, αλλά σταμάτησαν αφού τελικά η Κίνα επέβαλε νέο νόμο για την ασφάλεια στην πόλη και τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηροί κανόνες κοινωνικής απόστασης για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού. Οι απόπειρες διαμαρτυριών κατά την εθνική ημέρα της Κίνας νωρίτερα αυτό το μήνα, κατεστάλησαν  γρήγορα από χιλιάδες αστυνομικούς, που κατάφεραν να σταματήσουν δεκάδες ανθρώπους πριν κινητοποιηθούν.

    Η HSBC, που θεωρεί το Χονγκ Κονγκ ως τη μεγαλύτερη αγορά της, βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Η επίθεση στα λιοντάρια έγινε όταν η τράπεζα έκλεισε έναν λογαριασμό που συνδέονταν με το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας της πόλης, τον περασμένο Νοέμβριο.

    Επίσης, υπό την πίεση του Πεκίνου, η τράπεζα στήριξε δημόσια φέτος τον νέο νόμο περί ασφάλειας της Κίνας, προκαλώντας περαιτέρω την οργή των ακτιβιστών στην πόλη.

    Η σχέση της τράπεζας που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, με την Κίνα έχει γίνει ολοένα και πιο τεταμένη, με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης να την επικρίνουν για το ρόλο της στην αμερικανική έρευνα στην Huawei Technologies Co.

    Τον περασμένο μήνα, η εφημερίδα Global Times του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος ανέφερε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αναξιόπιστη οντότητα» και να περιληφθεί στη λίστα με τις εταιρείες που “τιμωρούνται” επειδή βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της Κίνας.

    Η Κίνα είναι ζωτικής σημασίας στο σχέδιο του Διευθύνοντος Συμβούλου της HSBC, Noel Quinn, για αύξηση των κερδών. Σημειώνεται ότι η τράπεζα αυτό το μήνα και για πρώτη φορά από το 2017,  δεν ανήκε στην ομάδα τραπεζών που ανέλαβε την πώληση του δημόσιου χρέους της Κίνας σε δολάρια.

    Αλλά υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι η αντιπαράθεση με την Κίνα θα μπορούσε να χαλαρώσει. Η Global Times στις 20 Οκτωβρίου σε μια δημοσίευση στο Twitter αναφέρθηκε στα σχόλια του προέδρου της HSBC Mark Tucker, κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Σαγκάη, σχετικά με τα σχέδια της τράπεζας να επεκταθεί στην Κίνα. Στη συνέχεια, το tweet ακολούθησε ο πρέσβης της Κίνας, Liu Xiaoming.

    Τα δύο λιοντάρια – ζώα που οι Κινέζοι πιστεύουν ότι φέρνουν καλή τύχη και ευημερία σε όσους φυλάνε – τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά έξω από το γραφείο της τράπεζας στη Σαγκάη το 1923. Έγιναν αντίγραφα το 1935 και εστάλησαν στο Χονγκ Κονγκ, όπου το ένα ονομάστηκε “Stephen” – προς τιμήν του A.G. Stephen, ο οποίος παρήγγειλε τα γλυπτά και ήταν διευθυντής της τράπεζας από το 1920 έως το 1924 – και το άλλο «Stitt», από τον G.H. Stitt, τότε διευθυντή του καταστήματος στη Σαγκάη.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ