• Business

    AXA: Αποχωρεί από τον Περσικό, σχέδια αποεπένδυσης και από την Ελλάδα

    • Bloomberg

    Thomas Buberl, CEO AXA


    Στην πώληση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή του Περσικού Κόλπου σε κουβεϊτιανό όμιλο, έναντι του ποσού των 269 εκατ. δολαρίων, προχώρησε η γαλλική ασφαλιστική Axa.

    Η πώληση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του γαλλικού ασφαλιστικού κολοσσού να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και να αποχωρήσει από ορισμένες επενδύσεις στο εξωτερικό, με στόχο να σταθεροποιήσει τα οικονομικά του εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, η Axa φέρεται να συζητά την πώληση και των ελληνικών δραστηριοτήτων της από τον περασμένο Αύγουστο.

    Σε ό,τι αφορά, συγκεκριμένα, την Ελλάδα, η Axa φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με την ιταλική ασφαλιστική Assicurazioni Generali για ένα deal ύψους, κατά πληροφορίες, γύρω στα 150 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι η ΑΧΑ Ασφαλιστική έχει σήμερα παρουσία σε όλη την Ελλάδα, με 496 εργαζομένους (275 διοικητικό προσωπικό και 221 αποκλειστικοί συνεργάτες) και 576.000 πελάτες, μέσω αποκλειστικής συνεργασίας με την Alpha Bank.

    Σήμερα, ωστόσο, η ασφαλιστική ανακοίνωσε ότι πούλησε τα μερίδιά της στην Axa Gulf, την Axa Cooperative Insurance Company και την Axa Green Crescent Insurance Company στην Gulf Insurance Group, έναν ασφαλιστικό όμιλο με έδρα το Κουβέιτ και βασικό μέτοχο την καναδική Fairfax Financial Holdings.

    Παράλληλα, η Axa βρίσκεται σε συζητήσεις και για την πώληση των δραστηριοτήτων της στη Σιγκαπούρη, καθώς και στη Μαλαισία.

    Οι δραστηριότητες που αποκτά ο όμιλος Gulf Insurance Group επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στους τομείς της ασφάλισης υγείας και ακίνητης περιουσίας, με περισσότερους από 1.000 εργαζομένους, 1 εκατομμύριο πελάτες μέσω περισσοτέρων από 30 καταστημάτων και παρουσία στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Ομάν και το Κατάρ.

    Τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα της Axa από τις δραστηριότητές της στον Κόλπο ανέρχονταν το 2019 σε 25 εκατ. ευρώ και 851 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ