• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Βλέπει συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης – Κοντά στο 8% ο πληθωρισμός

    • Bloomberg
    Jari Stehn, οικονομολόγος της Goldman Sachs

    Jari Stehn, οικονομολόγος της Goldman Sachs


    Η οικονομική παραγωγή της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον πληθωρισμό να προσεγγίζει κοντά στο 8%, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.

    Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν ανατραπεί και η πιθανότητα για περικοπές στην παραγωγή εν μέσω διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό έχει αυξηθεί, ανέφεραν οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jari Stehn την Πέμπτη, σε έκθεση προς πελάτες.

    Ταυτόχρονα, τα νοικοκυριά θα υποφέρουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά από το αυξανόμενο κόστος που σχετίζεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

    Οι τραγικές προοπτικές έρχονται την ώρα που οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκεντρώνονται στη Φρανκφούρτη για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία.

    Μετά την επίθεση της Ρωσίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα κατάσταση κρίσης.

    Οι ανησυχίες για επικράτηση του στασιμοπληθωρισμού στην περιοχή, καθώς και σε άλλα ανεπτυγμένα μέρη του κόσμου, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται ήδη με ρυθμό ρεκόρ 5,8% — σχεδόν τρεις φορές πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

    Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα κορυφωθεί στο 7,7% τον Ιούλιο και κατά μέσο όρο στο 6,8% το 2022. Η οικονομία προβλέπεται τώρα να αναπτυχθεί κατά 2,5% φέτος — από 3,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,2% το 2023.

    «Οι κίνδυνοι κλίνουν προς τα κάτω λόγω της πιθανότητας περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές περαιτέρω διαταραχές στις ροές εμπορευμάτων», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

    Βλέπουν την ανάπτυξη φέτος τόσο αδύναμη, μέχρι και 1,4% σε ένα δυσμενές σενάριο, και επισημαίνουν ότι η πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη θα μειώσει τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου.

    Η εξομάλυνση της πολιτικής της ΕΚΤ θα καθυστερήσει τώρα, όπως τόνισαν, με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων να ξεκινούν «καλά» το δεύτερο εξάμηνο του έτους και τα επιτόκια να είναι απίθανο να αυξηθούν μέχρι το 2023.

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: Mειώνει τους στόχους για τις ευρωπαϊκές μετοχές- O κίνδυνος της Ρωσίας θα παραμείνει



    ΣΧΟΛΙΑ