• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Mειώνει τους στόχους για τις ευρωπαϊκές μετοχές- O κίνδυνος της Ρωσίας θα παραμείνει

    • Bloomberg
    Sharon Bell, αναλύτρια για τις ευρωπαϊκές αγορές στην Goldman Sachs

    Sharon Bell, αναλύτρια για τις ευρωπαϊκές αγορές στην Goldman Sachs


    Ο αντίκτυπος της εξελισσόμενης κρίσης στην Ουκρανία θα επιβαρύνει τις ευρωπαϊκές μετοχές για μήνες, δήλωσαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, μειώνοντας τους στόχους για τους βασικούς δείκτες των αγορών της Γηραιάς Ηπείρου.

    «Υπό το πρίσμα της σύγκρουσης, της αύξησης της αποστροφής κινδύνου και του αντίκτυπου στο μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού, μειώνουμε τις τιμές στόχους μας», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman με επικεφαλής την Sharon Bell, σε σημείωμα προς τους πελάτες. Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι ο δείκτης Europe Stoxx 600 θα διαμορφωθεί στις 490 μονάδες σε 12 μήνες, από 530 μονάδες που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, με τον νέο στόχο να υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αποδόσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές στο σύνολο του 2022.

    Η υποβάθμιση υπογραμμίζει τις μεταβαλλόμενες προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες ξεκίνησαν τη χρονιά με προσδοκίες για επέκταση του ράλι μετά την πανδημία και υπεραπόδοση έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών.

    Η υπεραπόδοση που κατέγραψαν λόγω της ανησυχίας ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα βλάψει περισσότερο τις ακριβές μετοχές του κλάδου τεχνολογίας των ΗΠΑ, εξαλείφθηκε μετά το κλείσιμο των συνεδριάσεων της Πέμπτης.

    Europe's relative outperformance this year was wiped out by Thursday's close
    Η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών από τις αρχές του έτους, εξαλείφθηκε μετά το κλείσιμο των συνεδριάσεων της Πέμπτης

    Ανησυχία για την ενεργειακή κρίση

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, ενώ πυροδότησε ένα ευρύ ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων.

    Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οικονομίες της περιοχής έχουν λίγα αποθέματα ορυκτών καυσίμων και βασίζονται στις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου. Το κύμα δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένεται επίσης να πλήξει περισσότερο την Ευρώπη, λόγω των στενότερων οικονομικών δεσμών της και της γεωγραφικής εγγύτητάς της με την Ουκρανία.

    «Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας πιθανότατα θα ωθήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και οποιαδήποτε στενότητα ή διακοπή της παροχής ενέργειας, ειδικά του φυσικού αερίου, στην Ευρώπη, θα έχει επιπτώσεις στην παραγωγή και το ΑΕΠ», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

    Παράλληλα, μείωσαν τον στόχο του δείκτη των blue chips, Euro Stoxx 50 για τους επόμενους 12 μήνες σε 4.300 μονάδες από 4.800 μονάδες προηγουμένως, ενώ αύξησαν τον στόχο τους για τον δείκτη FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου στις 8.100 μονάδες από 7.900.

    Ο βρετανικός δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης «έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτικός τόσο στις αυξήσεις των επιτοκίων όσο και στις ανησυχίες για την κλιμάκωση του ενεργειακού κόστους», εξήγησαν. «Ο δείκτης δεν έχει σχεδόν καμία έκθεση στην τεχνολογία και μεγάλο βάρος στις μετοχές αξίας και σε αυτές του χρηματοοικονομικού κλάδου».

    Η Goldman Sachs έχει μετριάσει επίσης τις προσδοκίες της για τις αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών φέτος, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για τα επιτόκια και η ολοένα και πιο επιθετική ρητορική από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, έχουν αναχαιτίσει το ράλι μετά την πανδημία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών υπεραπέδωσαν έναντι αυτών των ανεπτυγμένων αγορών φέτος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ανοδικά η Wall Street, κόντρα στο βαρύ κλίμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Eκτοξεύθηκε στο +3,34% ο Nasdaq!



    ΣΧΟΛΙΑ