• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί το υψηλότερο κόστος των ορυκτών καυσίμων δεν έχει επηρεάσει τη ζήτηση για άνθρακα στην Ευρώπη

    • Bloomberg


    Αν νομίζατε ότι το αυξανόμενο κόστος των εκπομπών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη θα έβλαπτε τη ζήτηση για άνθρακα, ξανασκεφτείτε τοΟι υψηλότερες τιμές για δικαιώματα άνθρακα εδώ και μια δεκαετία έχουν επίσης ανεβάσει το φυσικό αέριο, αποθαρρύνοντας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να απομακρυνθούν από τον άνθρακα. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση παραμένει ισχυρή για τα πιο “βρώμικα” ορυκτά καύσιμα στην ήπειρο που κάνει τα μέγιστα για να καθαρίσει την οικονομία της. Οι τιμές του άνθρακα ως αποτέλεσμα έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδω των τελευταίων πέντε ετών την Τρίτη.

    Τα συμβόλαια φυσικού αερίου θα πρέπει να βυθιστούν περισσότερο από 20% προτού οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα καταστούν ασύμφοροι για να λειτουργήσουν, με βάση τις τρέχουσες τιμές αγοράς καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Georgi Slavov, επικεφαλής ερευνών της Marex Spectron.

    “Αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο” τουλάχιστον μέσα στο Νοέμβριο, δήλωσε ο Slavov. “Δεν υπάρχουν ρεαλιστικά σενάρια που υποστηρίζουν την ανατιμολόγηση του άνθρακα”.

    Ο άνθρακας στα συμβόλαια παράδοσης σε ένα χρόνο στην Ευρώπη ήταν έτοιμος να ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά τόνο για πρώτη φορά εδώ και μισή δεκαετία, αυξάνοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο. Έχει ήδη ξεπεράσει αυτό το επίπεδο για πιο βραχυπρόθεσμες συμβάσεις.

    Η ζήτηση άνθρακα στην Κίνα και την Ινδία αντλείται από φορτία που διαφορετικά θα κατευθύνονταν σε εργοστάσια στην Ευρώπη, από την Ολλανδίας ως τη Γερμανία. Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου έτους ανέκαμψε από τις απώλειες στις αρχές του έτους, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 13%, ανεβαίνοντας παράλληλα με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

    Οι γεννήτριες με φυσικό αέριο, οι Κινέζοι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι χώροι αποθήκευσης στην ηπειρωτική Ευρώπη ανταγωνίζονται όλοι για τα ίδια φορτία, ενισχύοντας το ράλι του καθαρότερου καυσίμου. Απλά δεν υπάρχει επαρκής εφεδρική παροχή φυσικού αερίου για να επιτρέπει τη μετάβαση από τον άνθρακα, λόγω της ανόδου του άνθρακα.

    Οι κινεζικές εισαγωγές άνθρακα έφτασαν τους 29 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έφτασε σε επίπεδο-ρεκόρ, στις 640,02 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες.

    Οι παγκόσμιες εισαγωγές άνθρακα αναμένεται να φθάσουν στα επίπεδα-ρεκόρ των 1,01 δισ. τόνων φέτος, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2013, που ήταν λίγο κάτω από 1 δισ. τόνους, σύμφωνα με τον Guillaume Perret, ιδρυτή και διευθυντή της ερευνητικής εταιρείας Perret Associates Ltd.

    “Η αγορά άνθρακα αντιμετωπίζει τώρα μια δομική έλλειψη” επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων σε ορυχεία και logistics, δήλωσε ο Perret.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί και πότε-Αύριο η τροπολογία στη Βουλή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα για το Ντυνάν: Το έντονο παρασκήνιο και ο ρόλος Φλαμπουράρη λίγο πριν την τελική ευθεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Η Περιστέρα και η σιδηρά κυρία της Rothschild Anne Laure Kiechel: Τι ενώνει τις δυο κυρίες



    ΣΧΟΛΙΑ