• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πανικός στις αγορές: Θα είναι “μαύρος κύκνος” για την οικονομία ο νέος κορονoϊός;

    • Bloomberg


    Το παγκόσμιο κόστος του κορονoϊού μπορεί να είναι τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο της επιδημίας του SARS το 2003, που στέρησε από την παγκόσμια οικονομία 40 δισεκατομμύρια δολάρια, προειδοποιεί καθηγητής Οικονομικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα.

    Η τεράστια ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας τα τελευταία 17 χρόνια σημαίνει ότι η παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την υγεία που πυροδοτήθηκε από την έκρηξη του κορονoϊού έχει πολύ μεγαλύτερες προοπτικές να «στραγγαλίσει» την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Warwick McKibbin.

    «Είναι απλώς μαθηματικά», δήλωσε ο McKibbin σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας του ΑΕΠ που είδαμε στο μοντέλο του SARS και στην πραγματικότητα αφορούσε στην επιβράδυνση της Κίνας. Οπότε, με την Κίνα πολύ μεγαλύτερη, θα περίμενε κανείς ότι τα δισεκατομμύρια θα ήταν πολύ περισσότερα».

    Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί το ακριβές κόστος, καθώς η κρίση εξακολουθεί να εκτυλίσσεται, ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός κυρίως μέσω αλλαγών στην «ανθρώπινη ψυχολογία», ανέφερε. «Ο πανικός είναι αυτό που φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, παρά οι θάνατοι».

    Οι αγορές έχουν καταληφθεί από πανικό, σύμφωνα με σημείωμα της Amundi Asset Management στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου. Ο επικεφαλής επενδύσεων Pascal Blanque και ο αναπληρωτής του Vincent Mortier δήλωσαν ότι ο νέος κορονoϊός έδωσε το πάτημα για μια παύση σε ένα ράλι των χρηματιστηριακών αγορών που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

    Οι προβλέψεις του McKibbin είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις άλλων αναλυτών.

    Η Nomura International αναμένει ότι το πλήγμα για την ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του SARS. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά από το ρυθμό του 6% στο τέταρτο τρίμηνο, ίσως ακόμη περισσότερο από την επιβράδυνση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2003 από το πρώτο, ανέφεραν οικονομολόγοι της Nomura με επικεφαλής τον Lu Ting σε μια αναφορά τους προς τους πελάτες.

    Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg

    «Το 2003, η Κίνα αντιπροσώπευε μόνο το 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σήμερα, το μερίδιό της έχει αυξηθεί στο 17%. Αυτό σημαίνει παγκόσμιες επιπτώσεις εάν η υποχώρηση της ανάπτυξης της Κίνας είναι μεγαλύτερη».

    «Το Χονγκ Κονγκ ξεχωρίζει ως το πιο εκτεθειμένο – η προσομοίωσή μας δείχνει ένα πλήγμα 1,7% το πρώτο τρίμηνο. Η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ θα υποφέρουν επίσης, με επιβράδυνση κατά 0,4% η καθεμιά. Η Ιαπωνία θα υποστεί πλήγμα 0.2%».

    Chang Shu, Jamie Rush και Tom Orlik

    Πιο μολυσματικός από τον SARS αλλά λιγότερο θανατηφόρος, η ύπουλη φύση του κοροναϊού, που ονομάζεται 2019-nCoV, είναι τέτοια που παρουσιάζει συχνά ήπια συμπτώματα τα οποία μοιάζουν με το απλό κρυολόγημα και μπορεί να μην εντοπιστούν, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να παρατείνει την κρίση για περισσότερο καιρό από την επιδημία του 2003.

    Ο νέος ιός, ο οποίος εμφανίστηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, φέρεται να έχει μολύνει σχεδόν 10.000 ανθρώπους σε δύο μήνες, ξεπερνώντας τα 8.096 κρούσματα του SARS που είχαν αναφερθεί από τον Νοέμβριο του 2002 έως το 2003, όταν η μόλυνση μεταδόθηκε από την Κίνα στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

    «Εάν μια χώρα είχε κακή επιδημιολογική έκβαση, τότε τα πλήγματα ήταν πιθανώς πολύ μεγαλύτερα από τις χώρες που ήταν σε θέση να τον χειριστούν καλά», δήλωσε ο McKibbin, αναφερόμενος στα ευρήματά του από την εξέταση των επιπτώσεων του SARS.

    Τα μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών δημόσιας υγείας μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά, δήλωσε ο Benjamin Cowie, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και επιδημιολόγος στο ινστιτούτο Peter Doherty για τη μόλυνση και την ανοσία του. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης, αποτελεσματικά συστήματα επιτήρησης, ενισχυμένους μηχανισμούς δημόσιας ενημέρωσης και επικοινωνίας, καθώς και προγράμματα κοινωνικής απομόνωσης.

    «Αυτός είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος, πραγματικά, για οποιαδήποτε διαχείριση κινδύνου μολυσματικών ασθενειών», είπε.

    Και αυτή τη φορά, σημείωσε, οι προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίσει την κρίση ήταν «μέχρι στιγμής ανεπτυγμένες», σε σύγκριση με το ξέσπασμα του SARS.

    «Είναι μια πολύ πιο ανοιχτή και διαφανής διαδικασία από ό,τι πριν από 15 χρόνια, η οποία αποτελεί τεράστια ώθηση στις προσπάθειες δημόσιας υγείας».



    ΣΧΟΛΙΑ