• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί ο βασικός μέτοχος της LG δεν περιλαμβάνεται στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων

    • Bloomberg

    Koo Kwang-mo


    Ο πρόεδρος της LG, Koo Kwang-mo, στις περισσότερες χώρες θα θεωρείτο δισεκατομμυριούχους. Ο 40χρονος πήρε τα ηνία του ομίλου LG, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της Νότιας Κορέας, όταν ο πατέρας του πέθανε τον περασμένο Μάιο. Έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος του LG Corp., του κολοσσού της τεχνολογίας και του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που παράγει μυριάδες προϊόντα, από ηλεκτρικές σκούπες μέχρι smartphones, όταν κληρονόμησε το 8,8% που κατείχε ο πατέρας του στην εταιρεία. Ο Koo κατέχει πλέον το 15% της εταιρείας, αξίας 1,55 δισ. δολαρίων.

    Αλλά στην Κορέα, ο φόρος κληρονομιάς είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο. Και η οικογένεια σχεδιάζει να τον πληρώσει στο ακέραιο.

    Ο φόρος μπορεί να φτάσει το 50% στη Νότια Κορέα, όταν η κληρονομιά υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια γουόν (2,7 εκατομμύρια δολάρια). Ένας επιπλέον φόρος 20% επιβάλλεται όταν οι μετοχές που μεταβιβάζονται ανήκουν στο βασικότερο μέτοχο.

    Οι φόροι κληρονομιάς

    Ο φόρος κληρονομιάς στη Νότιο Κορέας είναι από τους υψηλότερους παγκοσμίως. Ανέρχεται στο 50% με πρώτη την Ιαπωνία, όπου διαμορφώνεται στο 55%.

    Αυτό σημαίνει ότι ο Koo θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 630 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Μαζί με τις δύο αδελφές του, οι οποίες πήραν μερίδιο 2,5% στην LG Corp από τον πατέρα τους, είναι συλλογικά υπεύθυνοι για φόρους άνω των 900 δισ. γουόν.

    Η οικογένεια σχεδιάζει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η πρώτη πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της LG Corp. Το ακριβές ποσό θα αποφασιστεί από τη φορολογική υπηρεσία.

    Ο Koo αναμένεται να πάρει δάνειο με βάση τα κέρδη του στην επιχείρηση, δήλωσε ο Park Ju-gun, πρόεδρος της εταιρείας έρευνας CEOScore στη Σεούλ. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η LG Corp. και οι βασικές θυγατρικές της όπως η LG Electronics Inc. και η LG Chem Ltd. να αυξήσουν τα μερίσματα, επισήμανε.

    Η οικογένεια Koo δημοσίευσε τον περασμένο μήνα ένα πλάνο πώλησης του μεριδίου της, 19,9%, στην Pantos Logistics, μια μονάδα που έχει σχέση με την LG Group. Ο πρόεδρος Koo θα πουλήσει το μερίδιό του 7,5% στην Mirae Asset για περίπου 100 δισεκατομμύρια γουόν.

    Παρά το γεγονός ότι το ποσό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη καταβολή φόρου κληρονομιάς που πληρώθηκε στη χώρα, είναι μια σπάνια κίνηση από την οικογένεια Koo, να επωμιστεί πλήρως το βάρος. Ορισμένες από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας έχουν υποβληθεί σε δημόσιο έλεγχο για τους τρόπους με τους οποίους έχουν διευθετήσει τους φόρους κληρονομιάς. Μεταξύ άλλων οι ελιγμοί στους οποίους έχουν προχωρήσει περιλαμβάνουν φιλανθρωπικά ιδρύματα και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στα ονόματα των παιδιών τους.

    Καθώς τίθεται θέμα διαδοχής σε μεγάλες εταιρείες όπως η Samsung και η Hyundai, ο φόρος κληρονομιάς που προκύπτει προκαλεί άμεση ανησυχία για τους κληρονόμους. Ο πρόεδρος της Samsung Electronics Co., Lee Kun-hee, ο οποίος έχει προβλήματα υγείας μετά την καρδιακή προσβολή που υπέστη το 2014, κατέχει μετοχές της Samsung αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο γιος του, Jay Y. Lee, θα κληθεί να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους για να κληρονομήσει το μερίδιο του. Παρόμοια πρόκληση αντιμετωπίζει και ο Euisun Chung, ο κληρονόμος της Hyundai Motor Group.

     



    ΣΧΟΛΙΑ