• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί μία γυναίκα που διαχειρίζεται 43 δισ. δολάρια φοβάται περισσότερο τις μειώσεις επιτοκίων παρά τον κοροναϊό


    Η γυναίκα που επιβλέπει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία της Σουηδίας υποστηρίζει ότι τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τη βιομηχανία της από το sell-off που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός.

    Η Ylva Wessen, η 49χρονος διευθύνουσα σύμβουλος της ασφαλιστικής Folksam, έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει τον πανικό που προκάλεσε η εξάπλωση του ιού, χωρίς να κάνει σημαντικές προσαρμογές στο χαρτοφυλάκιό της. Αλλά με ορισμένες από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου να καταφεύγουν σε έκτακτες μειώσεις επιτοκίων, η πραγματική ανησυχία για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως η Folksam είναι η προοπτική πολύ χαμηλών επιτοκίων για πολύ καιρό.

    «Αυτή είναι η κορυφαία σκέψη παντού στη βιομηχανία των ασφαλειών ζωής αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Wessen σε συνέντευξή της από το γραφείο της στη Στοκχόλμη. «Νομίζω ότι όλοι ανησυχούμε, καθώς δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουμε. Είναι δύσκολες εποχές».

    Η Federal Reserve συγκλόνισε τις αγορές στις 3 Μαρτίου με μια μείωση του επιτοκίου μισής μονάδας, που αποσκοπούσε στον περιορισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από τον κοροναϊό. Ο Καναδάς ακολούθησε σύντομα και υπάρχουν εικασίες ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

    Η πιθανότητα περισσότερων μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες φάνηκε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εν μέσω αναζωπύρωσης του κύματος πανικού στην αγορά, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου. Σε σημείωμα προς τους πελάτες της, η SEB ανέφερε ότι η φημολογία για μία μείωση επιτοκίων στη Σουηδία ήταν «απίθανο να περιοριστεί».

    Η χαλάρωση προαναγγέλλει ένα νέο κύμα ακραίας νομισματικής πολιτικής που απειλεί να υπονομεύσει το επενδυτικό μοντέλο της βιομηχανίας των συνταξιοδοτικών ταμείων και εξαντλεί τις αποταμιεύσεις των μελλοντικών συνταξιούχων.

    Τα χαμηλά επιτόκια εξακολουθούν να αποτελούν «μεγάλη πίεση» και “υπ’ αριθμόν 1 πρόκληση» για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, δήλωσε η Wessen. Και ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές τα πήγαν καλά πέρυσι, μεγάλο μέρος αυτής της δυναμικής οφειλόταν στο γεγονός ότι τα κεφάλαια “δεν έχουν πού αλλού να πάνε», ανέφερε.

    Είναι μια λογική που υποδηλώνει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν διογκωμένες. Και η Wessen λέει ότι η Folksam δεν βλέπει πραγματικά καμία μεγάλης κλίμακας αγοραστική ευκαιρία ως αποτέλεσμα του sell-off που προκαλείται από το φόβο του κοροναϊού.

    «Η στρατηγική μας όταν συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός είναι να το διαπεράσουμε», είπε. «Αν έχεις την οικονομική δύναμη, αυτό κάνεις». Η Wessen δήλωσε ότι η Folksam, η οποία διαχειρίζεται περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της που είναι υπερτιμημένα. Αυτό της έδωσε «κάποιο περιθώριο για να αγοράσει σε χαμηλές τιμές». Όμως, το ταμείο δεν έχει περάσει στο κυνήγι ευκαιριών, είπε.

    Στην αγορά της Σουηδίας, το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει τις άλλες τράπεζες και θα αποφασίσει μια μείωση επιτοκίων. Η Riksbank αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν τον Δεκέμβριο, βάζοντας τέλος στα πέντε χρόνια ζωής υπό το μηδέν, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν έκτοτε υποστηρίξει ότι δεν έχει νόημα να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός με περικοπές επιτοκίων. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν όλο και περισσότερο ότι η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας δεν θα έχει άλλη επιλογή, παρά να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων κεντρικών τραπεζών.

    Η Wessen ανησυχεί για το γεγονός ότι η μείωση των επιτοκίων στη Σουηδία θα «πλήξει εν τέλει την εμπιστοσύνη της αγοράς προς την Riksbank».

    Εν τω μεταξύ, η Folksam καταφεύγει σε μια επενδυτική στρατηγική στην οποία έχει στραφεί ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας των συνταξιοδοτικών ταμείων, αντιδρώντας στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια: τις λεγόμενες εναλλακτικές επενδύσεις. Αυτές τείνουν να είναι μακροπρόθεσμες, συχνά σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, όπως έργα υποδομών.

    «Αυτές είναι πολύ ελκυστικές επενδύσεις», δήλωσε η Wessen. Αλλά, «αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ ακριβές. Κυνηγάμε όλοι τα ίδια assets».



    ΣΧΟΛΙΑ