• Think Tanks

    Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Ο κοροναϊός είναι παγκόσμιο πρόβλημα και απαιτεί παγκόσμια απάντηση

    ΔΝΤ

    Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, επικεφαλής ΔΝΤ


    Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση με την εξάπλωση του κορoναϊού είναι πολύ σοβαρή και θα μπορούσε να επιδεινωθεί. Αυτό μας επηρεάζει όλους. 

    Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με αυτά που γνωρίζουμε και αυτά που δε γνωρίζουμε ακόμη για τον κοροναϊό και στη συνέχεια με το πώς η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να στηρίξει αυτούς που πλήττονται από την κρίση με αποτελεσματικό και συντονισμένο τρόπο.

    Αυτά που γνωρίζουμε

    Γνωρίζουμε ότι η ασθένεια εξαπλώνεται γρήγορα. Με περισσότερο από το ένα τρίτο των μελών μας να επηρεάζονται άμεσα, αυτό δεν αποτελεί πλέον περιφερειακό ζήτημα – είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση. Γνωρίζουμε επίσης ότι εν τέλει θα υποχωρήσει, αλλά δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.

    Γνωρίζουμε ότι αυτό το σοκ είναι κάπως ασυνήθιστο, καθώς επηρεάζει σημαντικά στοιχεία τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης:

    Η προσφορά θα διαταραχθεί εξαιτίας των ασθενειών και της θνησιμότητας, αλλά και των προσπαθειών περιορισμού που μειώνουν την κινητικότητα και του υψηλότερου κόστους της επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω περιορισμένων αλυσίδων εφοδιασμού και πιστώσεων.

    Η ζήτηση θα μειωθεί επίσης λόγω της υψηλότερης αβεβαιότητας, της ενισχυμένης προληπτικής συμπεριφοράς, των προσπαθειών περιορισμού και της αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους που μειώνει τη δυνατότητα δαπανών.

    Αυτές οι επιπτώσεις θα μεταδοθούν πέρα ​​από τα σύνορα.

    Η εμπειρία δείχνει ότι περίπου το ένα τρίτο των οικονομικών απωλειών από την ασθένεια θα είναι άμεσες: από τις απώλειες ζωών, τα λουκέτα σε χώρους εργασίας και τις καραντίνες. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα θα είναι έμμεσες, αντανακλώντας τη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της επιχειρηματικής συμπεριφοράς και την αποδυνάμωση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

    Τα καλά νέα είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα είναι πιο ανθεκτικά από ό,τι πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκλησή μας αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας.

    Σε οποιοδήποτε σενάριο, η παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 θα μειωθεί κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Το πόσο έξω θα πέσει και για πόσο καιρό είναι δύσκολο να προβλεφθεί και εξαρτάται από την επιδημία, αλλά και από το timing και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας.

    Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας και ικανότητες αντίδρασης – απαιτώντας έναν παγκόσμιο μηχανισμό συντονισμού για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της ζήτησης και της προσφοράς.

    Πώς θα απαντήσουμε σε επίπεδο κρατών

    Η πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά στη δημοσιονομική ανταπόκριση είναι η διασφάλιση των δαπανών πρώτης γραμμής για την υγεία, με σκοπό την προστασία της ευημερίας των ανθρώπων, τη φροντίδα των ασθενών και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Δεν μπορώ να υπερθεματίσω αρκετά τον επείγοντα χαρακτήρα της ενίσχυσης των μέτρων που σχετίζονται με την υγεία και την ανάγκη να εξασφαλιστεί η παραγωγή ιατρικών προμηθειών, ώστε η προσφορά να είναι ίση με τη ζήτηση.

    Δεύτερον, ενδέχεται να απαιτηθούν δράσεις μακροοικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των διαταραχών της προσφοράς και της ζήτησης που ανέφερα παραπάνω. Ο στόχος πρέπει να είναι άμεσες δράσεις που συντομεύουν και απαλύνουν τον οικονομικό αντίκτυπο. Πρέπει να είναι έγκαιρα και στοχευμένα στους τομείς, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο.

    Μια γενικευμένη αποδυνάμωση της ζήτησης – συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου και του τουρισμού, των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και των δυσκολότερων οικονομικών συνθηκών – θα απαιτούσε μια πρόσθετη πολιτική απάντηση για τη στήριξη της ζήτησης και την εξασφάλιση επαρκούς προσφοράς πιστώσεων.

    Τρίτον, θα χρειαστεί επίσης επαρκής ρευστότητα για την αντιστάθμιση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Εν ολίγοις, η κατάσταση εξελίσσεται ταχύτατα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε μια πιο ισχυρή, συντονισμένη απάντηση, αν το απαιτούν οι συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζω τη δήλωση της G7 χθες ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί περαιτέρω σε έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα.

    Πώς μπορεί να βοηθήσει το Ταμείο

    Από την πλευρά μας, το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει τα μέλη του. Το ΔΝΤ καθιστά διαθέσιμα περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω των άμεσα εκταμιεύσιμων διευκολύνσεων χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για χώρες χαμηλών εισοδημάτων και από αναδυόμενες αγορές, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζητήσουν στήριξη. Από αυτά, 10 δισεκατομμύρια δολάρια διατίθενται με μηδενικό επιτόκιο για τα φτωχότερα μέλη μέσω της Rapid Credit Facility.

    Υπάρχουν πολλά μέλη που διατρέχουν κίνδυνο, όπως εκείνα με αδύναμα συστήματα υγείας, ανεπαρκές περιθώριο για πολιτικές, οι εξαγωγείς βασικών προϊόντων που εκτίθενται σε διαταραχές εμπορικών συναλλαγών και άλλοι που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μετάδοση επιπτώσεων.

    Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τα μέλη με χαμηλά εισοδήματα και τα πιο ευάλωτα μέλη – αυτές οι χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ταχέως αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης, καθώς θα αυξάνεται το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος του ιού.

    Το προσωπικό μας εργάζεται επί του παρόντος για τον εντοπισμό των ευάλωτων χωρών και για την εκτίμηση των πιθανών χρηματοδοτικών αναγκών, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.

    Το Ταμείο έχει διαθέσιμους πόρους για την υποστήριξη των μελών:

    Χάρη στη γενναιοδωρία των μετόχων μας, διαθέτουμε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια συνολικής δανειοδοτικής ικανότητας.

    Για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, έχουμε έκτακτη χρηματοδότηση ταχείας εκταμίευσης έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (50% της ποσόστωσης επιλέξιμων μελών), στα οποία μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση χωρίς ένα πλήρες πρόγραμμα του ΔΝΤ.

    Άλλα μέλη μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης μέσω του Μηχανισμού Ταχείας Χρηματοδότησης. Αυτή η διευκόλυνση θα μπορούσε να παράσχει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αναδυόμενες αγορές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας προσεγγίσουν για οικονομική υποστήριξη.

    Έχουμε επίσης το Ταμείο Περιορισμού Καταστροφών και Αρωγής (CCRT) που παρέχει στις επιλέξιμες χώρες επιχορηγήσεις για την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους προς το ΔΝΤ. Το CCRT αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Ebola το 2014, αλλά τώρα υποχρηματοδοτείται, με μόλις 200 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα έναντι πιθανών αναγκών άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ζήτησα από τις χώρες μέλη να βοηθήσουν ώστε να διασφαλιστεί ότι η εν λόγω διευκόλυνση θα είναι πλήρως ενισχυμένη και έτοιμη για την τρέχουσα κρίση.

    Το Ταμείο είναι απολύτως προσηλωμένο στην υποστήριξη των χωρών μελών μας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων χωρών. Έχουμε τα εργαλεία για να βοηθήσουμε και συνεργαζόμαστε στενά με τα θεσμικά όργανα.



    ΣΧΟΛΙΑ