• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί οι «short» δεν πείστηκαν από την πρόταση της ΤτΕ για τις τράπεζες

    • Bloomberg

    Σκηνή από την ταινία The Big Short. Σκηνοθέτης: Άνταμ ΜακΚέι. Εισπράξεις: 133,4 εκατομμύρια USD. Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.


    Οι ελληνικές τράπεζες ανέκτησαν την Παρασκευή μέρος του εδάφους που έχασαν αυτόν τον μήνα, μετά τη δημοσίευση του πολυσύνθετου σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα δάνεια». Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έφτασε, μάλιστα, να ενισχύεται έως και 3,6%, μετά την υποχώρησή του σε χαμηλό ρεκόρ τις προηγούμενες ημέρες.

    Όπως γράφει το Bloomberg, το σχέδιο της ΤτΕ προβλέπει τη μεταφορά σε «όχημα ειδικού σκοπού» σημαντικού μέρους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, μαζί με μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών.

    Όμως, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχασαν σημαντικό έδαφος φέτος λόγω της ανησυχίας ότι δεν θα καταφέρουν να ξεφύγουν από το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων χωρίς να «κάψουν» κεφάλαια. Κεφάλαια τα οποία σήμερα δεν έχουν σε αφθονία. Μάλιστα, όταν το Bloomberg πρωτοαναφέρθηκε στην πρόταση της ΤτΕ, οι μετοχές αντέδρασαν αρχικά ανοδικά, αλλά ξαναγύρισαν πολύ γρήγορα σε πτωτική πορεία.

    Πληθώρα προτάσεων

    Η ελληνική κυβέρνηση μελετά και αυτή ένα σχέδιο για την ελάφρυνση των τραπεζών από τα δάνεια, ενώ στο τραπέζι υπάρχει κι άλλη μία πρόταση η οποία προβλέπει τη δημιουργία «οχήματος ειδικού σκοπού» για τα «κόκκινα δάνεια», η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις και τη χρήση κεφαλαίων από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της κυβέρνησης.

    «Μια τέτοια πληθώρα διαφορετικών προτάσεων και η απουσία μέχρι στιγμής σαφούς σχεδίου το οποίο να έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρα κάνει σίγουρα την τελική λύση μια πολύ δύσκολη αποστολή», ανέφεραν χαρακτηριστικά σε ενημερωτικό σημειώμά τους προς τους πελάτες οι αναλυτές της Euroxx Securities την Παρασκευή.

    Ωστόσο, για τον Adam Farkas της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ ευπρόσδεκτες. Όπως ανέφερε, όμως, πριν από τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της ΤτΕ, «πρέπει να γίνουν και άλλες ενέργειες».

    Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών ανέρχονταν σε σχεδόν 89 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου. Το ποσό αυτό, όπως επισημαίνει το Bloomberg, αντιστοιχεί περίπου στο μισό ΑΕΠ της χώρας και είναι πάνω από το μισό των δανείων που έχουν χορηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα και δεν έχουν ακόμη αποπληρωθεί.

    Έτσι, οι σκεπτικιστές που διατηρούν θέσεις short στις ελληνικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι υπερβολικά μεγάλο για να λυθεί χωρίς ένα νέο γύρο «ενέσεων» κεφαλαίου που θα έβγαζαν… εκτός τους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών.

    Επιπλέον, η πρόταση της ΤτΕ θα πρέπει να εγκριθεί και από τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και την ευρωπαϊκή διεύθυνση Ανταγωνισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bloomberg: Η Ελλάδα προσπαθεί εναγωνίως να βρει τρόπο να σώσει τις τράπεζές της. Πάλι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς βλέπουν Morgan Stanley και Deutsche Bank το σχέδιο της ΤτΕ



    ΣΧΟΛΙΑ