• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Επί ποδός πολέμου οι επενδυτές για κρίση στην Ευρώπη

    • Bloomberg
    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Η υπόσχεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, το 2012 να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σώσει την ήπειρο εν μέσω της κρίσης, βοήθησε την αγορά ομολόγων να επιστρέψει από το χείλος του γκρεμού. Τώρα, η Κριστίν μπορεί να την οδηγεί εκεί.

    Τα ιταλικά ομόλογα σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή μετά από τη χειρότερη ημέρα όλων των εποχών που είχε προηγηθεί, ξεπερνώντας άλλες ιστορικές στιγμές στην ιστορία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και της διαμάχης του 2018 με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προϋπολογισμό. Η διαπραγμάτευση των futures των ομολόγων της χώρας και εκείνων της Γαλλίας χρειάστηκε να σταματήσει, αφού παρατηρήθηκε απότομη κατάρρευση.

    Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τις ευρωπαϊκές μετοχές που υπέστησαν τη χειρότερη καταγεγραμμένη συνεδρίασή τους.

    «Μακελειό», δήλωσε ο Joubeen Hurren, διαχειριστής χρημάτων στην Aviva Global Investors, περιγράφοντας τις μνημειώδεις κινήσεις των ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. «Οι αγορές εδώ αρχίζουν να κοστολογούν το χειρότερο σενάριο», πρόσθεσε.

    «Δεν είμαστε εδώ για να κλείσουμε τα spreads», δήλωσε η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, αναγγέλλοντας επιπλέον 120 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια κίνηση μικρότερης κλίμακας από τις πρόσφατες κινήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Federal Reserve. «Δεν είναι αυτή η δουλειά ή η αποστολή της ΕΚΤ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Οι επενδυτές πήραν το μήνυμα, πουλώντας ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα σε μεγάλη κλίμακα την Πέμπτη, καθώς η ρευστότητα εξαφανίστηκε από την αγορά. Το spread (η διαφορά απόδοσης) μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων υποχώρησε ελαφρά την Παρασκευή, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Άλλοι κατευθύνθηκαν σε ασφαλή «καταφύγια», αγοράζοντας βραχυπρόθεσμα γερμανικά ομόλογα έναντι swaps επιτοκίων.

    H Λαγκάρντ έκανε ένα βήμα πίσω αργότερα σε συνέντευξή της στο CNBC, λέγοντας ότι η ΕΚΤ έχει επίγνωση των κινδύνων κατακερματισμού και πως τα εργαλεία της θα είναι πλήρως διαθέσιμα στην Ιταλία. Αλλά το μήνυμα για τους επενδυτές ήταν σαφές: η ΕΚΤ είναι ουσιαστικά χωρίς πυρομαχικά εάν το μπλοκ εισέλθει ξανά σε κρίση του ευρώ.

    Αυτή τη φορά φταίει ο κορονοϊός, που κλείνει εργοστάσια και σχολεία σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ ολόκληρη η Ιταλία είναι σε καραντίνα. Μια ύφεση είναι πλέον πιθανή.

    Ο δείκτης Markit iTraxx Europe Crossover, ένας δείκτης των ευρωπαϊκών εταιρικών swaps χρεοκοπίας, πέρασε πάνω από το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 600 μονάδων, γεγονός που υποδηλώνει πιθανότητα χρεοκοπίας 38% για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Τέτοια επίπεδα είχαμε να δούμε από το 2012, στο απόγειο της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ, όταν η απόδοση ενός ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 7% και των ελληνικών ομολόγων σχεδόν στο 45%.

    Το ευρώ και η λίρα σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή μετά τη μεγάλη πτώση που έφερε η αύξηση της ζήτησης για δολάρια αυξήθηκε. Η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας έδειξαν ότι εξακολουθούν να έχουν κάποια όπλα στο οπλοστάσιό τους, μειώνοντας εκτάκτως τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν το μήνα.

    Ώρα για δράση

    Οι επενδυτές θέλουν να δουν περισσότερη δράση και πολιτική αποφασιστικότητα, καθώς τα κρούσματα εξαπλώνονται. Ο ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ για τις λοιμώδεις νόσους δήλωσε την Πέμπτη ότι το σύστημα ελέγχου στη χώρα καταρρέει, ενώ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έγιναν δεκτοί με έντονη δυσαρέσκεια από ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Για κάποιους στην αγορά, το sell-off της Πέμπτης ήταν ένα σαφές σημάδι ότι η ΕΕ δεν έχει κάνει αρκετά για να ενοποιήσει τις δημοσιονομικές δυνατότητες του μπλοκ στον ίδιο βαθμό που το έχει κάνει η νομισματική ένωση μετά την τελευταία κρίση πριν από μια δεκαετία.

    «Η ΕΚΤ βρίσκεται στο όριο της εξάντλησης», δήλωσε ο Oliver Blackbourn, διαχειριστής χαρτοφυλακίων περιουσιακών στοιχείων στην Janus Henderson Investors. «Έχουν υπάρξει ανησυχίες σχετικά με την κατακερματισμένη φύση της ισχύος εντός της ζώνης του ευρώ από το 2011 και είναι καταστάσεις κρίσης όπως αυτή που φοβούνταν οι επενδυτές».

    Το Ηνωμένο Βασίλειο μπόρεσε να παρουσιάσει ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων την Τετάρτη, με σχέδια για τη μεγαλύτερη πώληση ομολόγων εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Και αυτό ήταν χωρίς να ληφθούν υπόψη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δαπανών για το κορονοϊό.

    Ωστόσο, η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει τέτοια πολυτέλεια. Η Γερμανία εξέφρασε τον ισχυρότερο υπαινιγμό της ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη δέσμευσή της για έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό, αλλά η αγορά περιμένει ακόμα λεπτομέρειες. Οι αποδόσεις του γερμανικού ομολόγου εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

    Οι επενδυτές εξετάζουν τώρα έναν ευρύτερο ορίζοντα για κάποιου είδους ενοποιημένη προσέγγιση. «Είμαστε σε μια κορονοκρίση», δήλωσε ο Kit Juckes, αναλυτής της Societe Generale στο Λονδίνο. «Οι αγορές θέλουν περισσότερα από όσα η ΕΚΤ μπορεί να κάνει μόνη της»



    ΣΧΟΛΙΑ