• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Εντυπωσιακό! Πώς η Κίνα κατάφερε να δημιουργεί έναν δισεκατομμυριούχο κάθε εβδομάδα


    Ο Zhong Shanshan, του οποίου η εκπαίδευση είχε διακοπεί κατά την πολιτιστική επανάσταση της Κίνας, εργάστηκε στον τομέα των κατασκευών, σε επιχείρηση εμφιάλωσης νερού αλλά και ως δημοσιογράφος. Σήμερα, η περιουσία του ανέρχεται στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη δημόσια προσφορά της φαρμακευτικής του εταιρείας τον Απρίλιο, και την θεαματική εκτίναξη της τιμής της μετοχής της που πολλαπλασιάστηκε κατά 26 φορές.

    Γνωστός ως “Μοναχικός Λύκος” στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η ιστορία του Zhong, 65 ετών, θα μπορούσε να γίνει ταινία, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Τουλάχιστον 24 άτομα έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι φέτος έως τον Ιούνιο στην Κίνα, από τις μαζικές δημόσιες προσφορές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πρώην δασκάλων, λογιστών και προγραμματιστών λογισμικού, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Bloomberg Billionaires Index.

    Η πώληση μετοχών στο κοινό υπήρξε εδώ και καιρό ένας επικερδή τρόπος για τους ιδιοκτήτες εταιρειών στην Κίνα που ήθελαν να αυξήσουν την περιουσία τους, ωστόσο το 2020 θα έπρεπε να ήταν διαφορετικά τα πράγματα μετά την πανδημία που προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας μεγάλων τμημάτων της οικονομίας και οδήγησε στην επιβράδυνση της ανάπτυξης.

    Αντίθετα, με την υποστήριξη μίας στρατιάς ιδιωτών επενδυτών που αναζητούν γρήγορες αποδόσεις, η ευφορία του χρηματιστηρίου ήταν πιο εμφανής στο ασιατικό κράτος από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, με τον δείκτη αναφοράς να ανακάμπτει από τη αρχική συντριβή που προκάλεσε η πανδημία και να εξελίσσεται σε έναν από τους δείκτες με τις καλύτερες επιδόσεις.

    Οι 118 εταιρείες που εισήλθαν στα χρηματιστήρια στη Σαγκάη και το Σενζέν φέτος, συγκέντρωσαν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Ιούνιο, ποσό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η Σαγκάη έχει γίνει το Νο 1  μέρος δημόσιων εγγραφών στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.

    Ισχυρή ζήτηση

    «Το Covid-19 είχε ασήμαντο αντίκτυπο στις δραστηριότητες δημόσιων εγγραφών (IPO) στην ηπειρωτική Κίνα», δήλωσε ο Terence Ho, επικεφαλής των IPO της περιοχής, στην EY. «Οι μετοχές των νέων IPO στην Κίνα συνήθως αυξάνονται την πρώτη ημέρα. Αυτό δημιούργησε μια ομάδα επενδυτών με αυξημένη διάθεση να συμμετέχουν”.

    Στις κύριες αγορές μετοχών της Κίνας, οι νέες εισαγωγές υπερβαίνουν συχνά το όριο ανόδου του 44% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης. Στην αγορά Star Board της Σαγκάης, που μόλις γιόρτασε την πρώτη επέτειο δημιουργίας της, δεν υπάρχουν όρια στην κίνηση των μετοχών που κάνουν το ντεμπούτο τους.

    Οι υπερβολικές αποδόσεις και η ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η αγορά εξελίσσεται σε “φούσκα”. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας επισήμαναν με άρθρο  αυτό το μήνα, ότι η ανάπτυξη μιας «υγιούς» αγοράς ταύρων είναι τώρα πιο σημαντική για την οικονομία του έθνους από ποτέ.

    Η τελευταία ομάδα Κινέζων που έγιναν δισεκατομμυριούχοι μέσω των IPO κατά το 2020, είχε συνολική περιουσία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg. Οι περισσότεροι προέρχονται από τους κλάδους υγείας και τεχνολογίας, δύο από τους κλάδους που είχαν την καλύτερη πορεία εν μέσω της πανδημίας.

    Wealth Engine

    Οι Κινέζοι επιχειρηματίες εξελίχθηκαν στην δεύτερη, μεγαλύτερη σε αριθμό, ομάδα δισεκατομμυριούχων του κόσμου το 2018, ξεπερνώντας τη Ρωσία, με τον πλούτο τους να υπερτριπλασιάζεται σε πέντε χρόνια στα 982,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια έκθεση της UBS Group AG, του Νοεμβρίου. Η ανάλυση της τράπεζας από το προηγούμενο έτος έδειξε ότι το πυκνοκατοικημένο κράτος εμφάνιζε δύο νέους δισεκατομμυριούχους κάθε εβδομάδα, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα το 2017.

    Ο αριθμός των Κινέζων δισεκατομμυριούχων στη λίστα των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει υπερδιπλασιαστεί σε 68 από τις αρχές του 2017, με τη συνολική καθαρή αξία της περιουσίας τους να τριπλασιάζεται στα 849 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg.

    Εμφιαλωμένο Νερό

    Για τον Zhong, το ταξίδι προς τον πλούτο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν εγκατέλειψε τη δουλειά του δημοσιογράφου για να ξεκινήσει μια επιχείρηση εμφιαλωμένου νερού στο Hainan, μια νησιωτική επαρχία στα νότια της Κίνας. Το 1996, ίδρυσε τη Nongfu Spring Co., μια εταιρεία ποτών που θέλει τώρα να συγκεντρώσει 1 δισ. δολάρια μέσω δημόσιας εγγραφής, στο Χονγκ Κονγκ. Εξασφάλισε το μερίδιο πλειοψηφίας το 2001 στη φαρμακευτική επιχείρηση Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co., της εταιρείας που έγινε δημόσια τον Απρίλιο. Το γρήγορο τεστ διάγνωσης του Covid της Wantai, έλαβε έκτακτη έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις αρχές του μήνα.

    Ο Zhong είναι γνωστός για τις στοχευμένες επιχειρηματικές του στρατηγικές και την ικανότητά του να είναι ανταγωνιστικός σε εποχές μεγάλων προκλήσεων. Του αρέσει να συμμετέχει σε όλη τη διαδικασία παραγωγής – από το σχεδιασμό προϊόντων έως την επιλογή ονομάτων – και πέρασε οκτώ χρόνια μελετώντας πώς να φυτέψει καλύτερα μία πορτοκαλιά για να τελειοποιήσει το χυμό  των φρούτων, σύμφωνα με μια συνέντευξη του 2015, στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

    Όπως και ο Zhong, ο Gan Zhongru, πρώην δάσκαλος του Πανεπιστημίου Πεκίνου και ανώτερος ερευνητής της Merck & Co., επωφελήθηκε από τη δημοτικότητα των μετοχών που σχετίζονται με την υγεία, φέτος. Μετά το ντεμπούτο του στη Σαγκάη τον περασμένο μήνα, η εταιρεία Gan & Lee Pharmaceuticals Co. υπερτριπλασιάστηκε και η περιουσία του στα μέσα Ιουλίου είχε αξία 6,1 δισ. δολαρίων. Η Goldman Sachs Group Inc. και η Hillhouse Capital Management ήταν πρώτοι επενδυτές στην εταιρεία, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της IPO.

    Συνεχής αναδιάρθρωση

    Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της να ανοίξει τις κεφαλαιαγορές της και να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση των μετοχών, με μέτρα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η επιτάχυνση των IPO. Στην χρηματιστηριακή αγορά της Σαγκάης, Star Board, οι εταιρείες χρειάζονται κατά μέσο όρο 288 ημέρες για να εισάγουν τις μετοχές τους προς διαπραγμάτευση, έναντι 754 ημερών που χρειάζονται άλλες αγορές της Κίνας, σύμφωνα με την EY.

    Αυτό είναι πιθανό να συμβάλει στη διεύρυνση της λίστας των δισεκατομμυριούχων, ακόμη και εν μέσω ανησυχιών ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει πλέον “υπερθερμανθεί”.

    «Περιμένουμε ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων στην Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνεται», δήλωσε ο Marcel Tschanz, συνεργάτης και επικεφαλής της συμβουλευτικής διαχείρισης πλούτου στην PwC Switzerland. “Τα βασικά στοιχεία που οδηγούν την ανάπτυξη των δισεκατομμυριούχων είναι η συνεχής αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών μοντέλων και μια μεγάλη εγχώρια αγορά”.



    ΣΧΟΛΙΑ