• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    EasyJet: Πάνω από 10.000 επιβάτες προχώρησαν σε αγωγή κατά της εταιρείας λόγω παραβίασης των προσωπικών τους δεδομένων

    • Bloomberg
    easyJet

    Πηγή φωτογραφίας: commons.wikimedia


    Η EasyJet Plc βρίσκεται αντιμέτωπη με αγωγή για τη παραβίαση βάσης δεδομένων της, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, η οποία ενδεχομένως αποκάλυψε προσωπικές πληροφορίες εννέα εκατομμυρίων επιβατών.

    Περισσότερα από 10.000 άτομα συμμετέχουν πλέον στην αγωγή που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία PGMBM. Τα θύματα δικαιούνται να ζητήσουν αποζημίωση έως και 2.000 στερλίνες (2.500 δολάρια), πράγμα που σημαίνει ότι η αγωγή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 18 δισ. στερλίνες.

    Η EasyJet γνωστοποίησε τον περασμένο μήνα ότι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ταξιδιωτικά δεδομένα περίπου 9 εκατομμυρίων πελατών, σε μια από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις απορρήτου που έχουν συμβεί στην αεροπορική βιομηχανία. Οι χάκερ είχαν επίσης πρόσβαση στα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας περισσότερων από 2.200 πελατών.

    «Πρόκειται για μια τεράστια παραβίαση δεδομένων και μια φοβερή αποτυχία να προστατεύσει η εταιρεία τα δεδομένα της, που έχει σοβαρό αντίκτυπο στους πελάτες της EasyJet», δήλωσε ο Tom Goodhead, διευθύνων σύμβουλος της PGMBM. “Πρόκειται για προσωπικές πληροφορίες τις οποίες εμπιστευόμαστε στις εταιρείες και οι πελάτες πιστεύουν ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του απορρήτου τους”.

    Η αγωγή έρχεται σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για όλες τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς έχουν διακοπεί τα ταξίδια λόγω της πανδημίας. Νωρίτερα αυτό το μήνα η EasyJet – μαζί με την British Airways και τη Ryanair Holdings Plc – αμφισβήτησαν τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου που αναγκάζουν τους ξένους ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στη χώρα.

    «Γνωρίζουμε ότι μια δικηγορική εταιρεία κατέθεσε αγωγή με αξιώσεις αποζημιώσεων εναντίον της EasyJet στο Ανώτατο Δικαστήριο και ότι και άλλες εταιρείες διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους προκειμένου να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση”, ανέφερε η αεροπορική σε ηλεκτρονική δήλωση. “Αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και επειδή αυτές οι εταιρείες διαφημίζονται με αυτό τον τρόπο δεν σημαίνει ότι έχουν ισχυρά επιχειρήματα”.

    Ο αερομεταφορέας επισήμανε ότι μετά από συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου «ειδοποίησε περίπου εννέα εκατομμύρια επιπλέον πελάτες να προσέξουν για τον αυξημένο κίνδυνο δυνητικών μηνυμάτων phishing μέσω ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων πιστωτικής κάρτας, έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά”.

     Στην αγωγή αναφέρθηκαν με άρθρο τους και οι Financial Times.

    Η EasyJet δεν είναι ο μόνος αερομεταφορέας που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη βάση δεδομένων. Πριν από ένα χρόνο, η British Airways, θυγατρική της IAG SA, είχε ειδοποιηθεί να περιμένει πρόστιμο ύψους 183,4 εκατομμυρίων στερλίνων για περιστατικά ηλεκτρονικών υποκλοπών από χάκερς.



    ΣΧΟΛΙΑ