• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Αυτό είναι το μεταμνημονιακό σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης Τσίπρα

    • Bloomberg
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Το σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Ευρωπαίους ομόλογούς του στο σημερινό Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας.

    Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε το προσχέδιο ενός στρατηγικού σχεδίου «ολιστικής ανάπτυξης», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο, σύμφωνα με αντίγραφο του εγγράφου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Bloomberg, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επαναφορά των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού» και τη δημιουργία μιας «Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης».

    Η χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, καθώς οι δανειστές ευελπιστούν ότι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματά της, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για περαιτέρω υποχωρήσεις σε σχέση με τους όρους αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει στο πλαίσιο των μνημονίων.
    Με το ποσοστό της ανεργίας να παραμένει άνω του 20%, η προτεινόμενη «σύσφιξη» των κανόνων που ισχύουν στην αγορά εργασίας και οι αυξήσεις μισθών ενδεχομένως να έρχονται σε αντίθεση με την οικονομική λογική, ενώ οι δανειστές έχουν εκφράσει ήδη την αντίρρησή τους για την ίδρυση μιας κρατικής τράπεζας ανάπτυξης, φοβούμενοι ότι θα επικρατήσει το φαινόμενο της ευνοιοκρατίας.

    Μέχρι τώρα, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε στο 1,4% την περασμένη χρονιά, σε αντίθεση με το 2,7% που προέβλεπε η Κομισιόν. Επιπλέον, η χώρα έχει πέσει στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ενώ ο πληθυσμός της ολοένα και μειώνεται και το όριο ηλικίας αυξάνεται – σύμφωνα με τα στατιστικά της χώρας -, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη.

    Στο αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπόσχεται να εφαρμόσει κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που «σέρνονται» εδώ και χρόνια, όπως η δημιουργία εθνικού κτηματολογίου και η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Τα υπόλοιπα σημεία της παρουσίασης είναι αναφορές και δεσμεύσεις, όπως η περαιτέρω ελάφρυνση της δημόσιας διοίκησης και η ενθάρρυνση των επενδύσεων στο πεδίο της Έρευνας και της Ανάπτυξης (R&D) στον ιδιωτικό τομέα.

    Το προηγούμενο σύντομο διάστημα οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας το 2014 διακόπηκε απότομα μετά την εκλογή του Τσίπρα και τη σύγκρουσή του με τους δανειστές που έφερε τις τράπεζες της χώρας στο χείλος της κατάρρευσης, επισημαίνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί των capital controls και το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την εκλογή του.

    Οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να κρατήσουν το «λουρί» της Ελλάδας σφιχτό μετά την λήξη του προγράμματος, συνδέοντας μεταξύ άλλων τυχόν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με συγκεκριμένους όρους, προκειμένου η χώρα να μην επιστρέψει στην πρότερη οικονομική της κατάσταση.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Μπενουά Κερέ εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε ότι «όσο πιο αυστηρή» είναι η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, «τόσο το καλύτερο», καθώς η παραμικρή απόκλιση θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιμένει ο Τσακαλώτος: «Άλλο ενισχυμένη παρακολούθηση, άλλο αξιολογήσεις με προαπαιτούμενα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: Ολοκληρώστε προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις και μετά συζητάμε για το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ