• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Από το mobile banking στο Libra του Facebook: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το fintech


    Λίγοι συνδυασμοί βιομηχανιών είναι τόσο γοητευτικοί για τους επενδυτές, όσο ο χρηματοδοτικός τομέας και η τεχνολογία. Την περασμένη δεκαετία, οι start-up επιχειρήσεις του fintech προσέφεραν νέους τρόπους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειρίζονται χρήματα. Καθώς οι start-ups αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τους τεχνολογικούς κολοσσούς και τις τράπεζες με βαθιές τσέπες, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε νέες αγορές. Ακολουθεί μια ματιά σε ορισμένες από τις εξελίξεις και τις τάσεις που καθοδηγούν τη βιομηχανία σήμερα. 

    «Πυρετός» στο εξωτερικό

    Τα κινητά τηλέφωνα μετασχηματίζουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αν και οι περισσότεροι αναγνώστες του Bloomberg Markets διαθέτουν κινητό τηλέφωνο και τραπεζικό λογαριασμό – και ίσως τραπεζική εφαρμογή στο τηλέφωνό τους – εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν τηλέφωνο, αλλά όχι τράπεζα. Αυτές λιγότερο ανεπτυγμένες τραπεζικά αγορές, με επικεφαλής χώρες της Ασίας και της Αφρικής, έχουν εμπνεύσει μία καινοτομία fintech που ξεπερνά την τεχνολογία που υπάρχει στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ωστόσο, το πλήθος των πιθανών πελατών δεν εξασφαλίζει επιτυχία. Οι νικητές είναι οι εταιρείες που έχουν επινοήσει επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να ωφεληθούν σε λιγότερο αναπτυγμένες αγορές ή που επεκτείνονται για να εξυπηρετούν πλουσιότερους πελάτες. Η Alipay της Ant Financial Services Group και η WeChat Pay της Tencent Holdings στην Κίνα, η Paytm στην Ινδία και η M-Pesa της Safaricom στην Κένυα είναι μερικά γνωστά παραδείγματα.

    Το σχέδιο του Facebook να μαζικοποιήσει τα κρυπτονομίσματα

    Η καινοτομία του fintech δεν κυριαρχείται πλέον από τις πρόχειρες start-up επιχειρήσεις – αρχίζουν να εμπλέκονται μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Πάρτε για παράδειγματο σχέδιο της Facebook να ξεκινήσει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα ονομάζεται Libra το 2020. Η γιγαντιαία εμβέλεια του κοινωνικού δικτύου – με πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες – θα μπορούσε να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό στο Libra από ό,τι προηγούμενα κρυπτονομίσματα. Για παράδειγμα, τα παγκόσμια εμβάσματα από μετανάστες έφτασαν στο ρεκόρ των 689 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Εάν το Libra αποσπάσει έστω ένα μικρό μέρος τους, οι προοπτικές θα είναι τεράστιες. Μέχρι στιγμής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες οικονομίες αντιστέκονται στο σχέδιο του τεχνολογικού κολοσσού, το οποίο θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομισματική τους εξουσία. Τον Αύγουστο, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney ανέφερε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους ψηφιακό νόμισμα.

    Ποιος χρηματοδοτεί την επανάσταση;

    Οι start-up επιχειρήσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς έχουν επωφεληθεί από την αύξηση των επενδύσεων από επιχειρηματικά κεφάλαια. Το fintech δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Βόρεια Αμερική κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά στα δολάρια που δαπανώνται. Ορισμένες εταιρείες venture capital ρίχνουν πολλά πονταρίσματα στο fintech. Ο δείκτης 500 Startups με έδρα το Σαν Φρανσίσκο κατέγραψε 43 τέτοιες εταιρείες στη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Μερικές διαχειρίζονται funds που ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το εστιασμένο στα κρυπτονομίσματα a16z του Andreessen Horowitz.

    Πού ζουν τα μεγαλύτερα Fintechs

    Η Βόρεια Αμερική, με τα περισσότερα venture capitals, φιλοξενεί επίσης πολλά από τα πιο καυτά fintechs. Η αποτίμηση της start-up πληρωμών Stripe στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια υπερβαίνει την αξία των περισσότερων από τα μισά μέλη του S & P 500. Η πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Coinbase, η εφαρμογή ελεύθερου εμπορίου Robinhood Financial, η ψηφιακή τράπεζα Social Finance και η πλατφόρμα πιστοληπτικής αξιολόγησης Credit Karma αξιολογούνται η καθεμία στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο.

    Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η Ινδία – χώρα όπου ξεκίνησε η start-up πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων Paytm – ξεπέρασε την Κίνα στον αριθμό των συμφωνιών. Αλλά η Κίνα εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για το πιο πολύτιμο fintech. Η Lu.com, η πλατφόρμα διαχείρισης πλούτου που υποστηρίζεται από την Ping An Insurance, αποτιμήθηκε πιο πρόσφατα στα 39 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν ωφέλιμα για τις ψηφιακές τράπεζες ώστε να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια. Οι OakNorth, Monzo και Revolut στο Ηνωμένο Βασίλειο, η N26 στη Γερμανία και η Nubank στη Βραζιλία είναι από τις πιο πολύτιμες fintechs σε αυτές τις περιοχές.

    Για τη Wall Street, είναι καινοτομία μέσω εξαγορών

    Έως τον Αύγουστο, οι τράπεζες των ΗΠΑ είχαν ήδη πραγματοποιήσει 24 επενδύσεις σε fintech το 2019. Οι πιο δραστήριες ήταν οι Goldman Sachs, Citigroup και JPMorgan Chase. Η καθεμιάς έχει εξετάσει συμφωνίες με start-up εταιρείες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών προσωπικής τραπεζικής στραμμένων προς τους καταναλωτές και αναλυτικών στοιχείων και δυνατοτήτων συσσωμάτωσης (aggregation). Οι τομείς των πληρωμών και των κεφαλαιαγορών έχουν οδηγήσει σε πολλές επενδύσεις από αυτές τις τράπεζες.

    Οι ανταγωνίστριες τράπεζες δεν επενδύουν συχνά στις ίδιες εταιρείες, αλλά στον χώρο του fintech δεν είναι ανήκουστο. Η Digital Asset Holdings υποστηρίζεται από τρεις, για παράδειγμα, ενώ η Plaid Inc., η οποία συνδέει τα δεδομένα των τραπεζικών πελατών με τρίτες εφαρμογές χρηματοδότησης, υποστηρίζεται από την Goldman και την Citigroup. Πέρυσι, η Goldman απέκτησε την Clarity Money, μια ιστοσελίδα προσωπικής τραπεζικής στην οποία η Citigroup είχε επενδύσει στο παρελθόν.

    Αλλαγή πορείας

    Κάποιες θα μπουν στο χρηματιστήριο, άλλες θα εξελιχθούν. Ακολουθεί μια λίστα ιδιωτικών εταιρειών fintech για να παρακολουθήσετε το 2020.

    Stripe
    Πιθανόν να εξετάσει μια αρχική δημόσια προσφορά, ακολουθώντας άλλες εταιρείες πληρωμών που είναι μεταξύ των fintechs με τις πιο ακριβές αποτιμήσεις. Οι ιδρυτές της Stripe είναι οι πλουσιότεροι επιχειρηματίες της Ιρλανδίας.

    Credit Karma
    Ένα βασικό ερώτημα για αυτήν την υπηρεσία ελέγχου πιστώσεων είναι το πόσοι από τους περισσότερους από 30 εκατομμύρια εβδομαδιαίους χρήστες της πράγματι υποβάλλουν αίτηση για πιστωτικές κάρτες στην ιστοσελίδα.

    Nubank
    Αυτή η τράπεζα της Βραζιλίας έχει αντλήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την ίδρυσή της το 2013. Τώρα έχει αποτίμηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει επεκταθεί στο Μεξικό.

    Plaid
    Μπορεί να μην το έχετε ακούσει, αλλά πιθανότατα το έχετε χρησιμοποιήσει. Το Plaid σάς βοηθά να στείλετε πληροφορίες από την τράπεζά σας σε οποιαδήποτε εφαρμογή ή υπηρεσία που την χρειάζεται. Οι τράπεζες δεν το αγαπούν, αλλά οι πελάτες ναι.

    Robinhood
    Η ιδέα της εφαρμογής ελεύθερου εμπορίου για έναν τρεχούμενο λογαριασμό απορρίφθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές το περασμένο έτος. Από τότε έχει συγκεντρώσει περισσότερη χρηματοδότηση και ξεκίνησε μια νέα έκδοση, αυτή τη φορά αφού συνεργάστηκε στενότερα με την Ουάσινγκτον.

    Η Silicon Valley έχει μια θέση στο τραπέζι

    Δεν είναι μόνο το Facebook. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν να μπουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ακολουθούν στρατηγική, επιλέγοντας επιχειρήσεις που υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρό ρυθμιστικό έλεγχο απ’ ό, τι οι συνεργασίες με τράπεζες. Η Apple συνεργάστηκε με την Goldman Sachs για μια νέα πιστωτική κάρτα και συνεργάστηκε με μια ποικιλία τραπεζών στην Apple Pay. Το Facebook έχει δεκάδες συνεργάτες για να βοηθήσουν με το Libra, συμπεριλαμβανομένης της Visa. Η Amazon.com δανείζει εκατομμύρια δολάρια σε πωλητές στην πλατφόρμα της κάθε μήνα – πάντα μέσω συνεργασιών με τράπεζες. Βλέπετε μια τάση;



    ΣΧΟΛΙΑ